Å drømme med åpne øyne...

"Dampflokomotive und Menschen in der Bahnhofshalle um 1875" (1875) - oljemaleri av Karl Karger

 

 

"The real voyage of discovery consist not in seeking new landscapes, but in having new eyes."

 

- Marcel Proust

 

 

Da jeg var barn reiste vi (min mor og far samt oss to barna) i Europa. Mor og far tok oss barna med på bilturer til Tsjekkoslvakia, Jugoslavia og Spania. Vi kjørte ikke på autostradaen, men istedet langs mindre sideveier. Å kjøre langs mindre sideveier gjennom kontinetet var noe min mor og far valgte for å oppleve mest mulig av Europa. Vi tok inn på små hoteller eller hosteller i mindre byer og landsbyer, spiste lokal mat på serveringsstedene der vi befant oss, eller handlet maten vår selv i de lokale butikkene.

Jeg husker dette som veldig fine turer, selv om jeg var liten dengang og mye har gått i glemmeboken. Å gjøre noe sånt var typisk min mor og far. De kunne aldri tenke seg å reise på charterferie til syden, istedet ville de oppleve mest mulig genuin kultur og folkeliv. Derfor var det ikke snakk om å komme raskest mulig til de landene vi skulle feriere i. Istedet tok vi det piano på landeveien. Og slik var vi på "loffen", på en måte.

Når jeg ser tilbake på de reisene nå, etter så mange år, står det klart for meg at jeg ønsker å gjøre det samme selv. Jeg ønsker å være på "loffen" og reise på kryss og tvers av Europa. Reise til landsbyer, mindre byer og store byer, og oppleve mest mulig av kontinentet. Om det noengang blir noe av vet jeg ikke, men jeg liker å tenke på det av og til.

Et annet ønske jeg har er å reise jorda rundt i minst ett år. Da må jeg ha pengene, og jeg må kunne ta permisjon fra jobben den tiden jeg reiser. Ønsket springer ut av reisen til India og Sri-Lanka som jeg foretok i 1988. Det var en fantastisk reise, rett og slett. Jeg har ikke opplevd maken til rike og fine opplevelser under en reise, som det jeg gjorde på denne reisen. Eneste reisen jeg har foretatt som kan sammenlignes med reisen til India og Sri-Lanka, er reisen til Mexico (jeg reiste sammen med min kjæreste Paula og hennes sønn Aleksander). Reisen til Mexico tok vi nå sist sommer, og den var noe av det aller fineste jeg har opplevd på svært mange år.

Disse to reisene står for meg som de aller beste jeg har tatt til nå, men jeg har også vært mange andre steder. Jeg har vært i byer som Moskva, London, Paris, Berlin, Nice, Amsterdam, Praha og Stockholm. Besøkt København utallige ganger - der morssiden av familien bor. Jeg har feriert på Kos og Rhodos, noe som ikke ga meg mersmak. Utallige somre har jeg feriert på nordkysten av Sjælland i Danmark - der min mor og min famile hadde sine sommerhus. Videre har jeg vært drøssvis med ganger i Spania, der min far bodde de siste tyve årene av sitt liv. I Norge har jeg reist til Bergen og Trondheim, samt vært mye i Stavanger. Jeg har gått i fjellet i Rondane og Jotunheimen, noe som var en flott opplevelse.

En tredje drøm jeg har er å ta hurtigruta fra Bergen til Kirkenes og oppleve den vakre kyststrekningen vår. Jeg forestiller meg at det må være en meget fin og fantastisk stimulerende opplevelse.

En fjerde drøm jeg har er å vandre Norge på langs; altså vandre helt fra Kirkenes i Finnmark til Oslo (med ryggsekk, telt og sovepose). En fyr jeg kjente gjorde dette en sommer, og han ga tydelig uttrykk for at det var en av de aller beste somrene han noengang hadde opplevd.

Utover dette ønsker jeg å ta sykkelturer i Provence og Toscana. Jeg ønsker også å reise rundt på Skottland og besøke whiskydestillerier der. Videre ønsker jeg å reise til Island og bla. bade i geysirer. Og jeg ønsker å reise til Færøyene, denne værbitte og magiske øya langt ute i Atlanteren. På ønskelisten står også Roma, Firenze og Venezia, der jeg vil oppleve den rike kulturen. Et sterkt ønske jeg har er å er å kunne delta i karnevalet i Venezia, noe jeg forestiller meg må være magisk.

En by som er et must, og som jeg på ett eller annet tidspunkt kommer til å besøke, er New York. Det vil bli et opphold på flere uker, kanskje måneder. Da vil jeg bo i Greenwich Village og oppleve denne byens mange fargerike sider...

Å reise er.......å drømme med åpne øyne.