Matkultur og -tradisjon

"Kjøkkenscene i Venezia" (1800-tallet) - maleri utført av ukjent kunstner. Maleriet viser tre hushjelper som arbeider på et kjøkken. Motivet er tatt fra et overklassehjem, da vanlige folk ikke hadde mulighet til slik overdådighet. Maleriet viser flere ulike råvarer. Gode råvarer vil alltid være avgjørende for hvordan maten blir, i tillegg til god kokkekunst. Dessverre er det blitt slik i våre dager at stress og tidsnød fratar svært mange muligheten til å ta seg tiden til å lage god mat hver dag. For mange blir det da ofte enkel mat basert på industrielt bearbeidede råvarer, eller såkalt "ferdigmat" (der maten bare trenger å varmes opp).

 

 

 

"Our minds are like our stomaches; they are whetted by the change of their food, and variety supplies both with fresh appetite."

 

- Marcus Fabius Quintilianus (romersk advokat, retoriker og forfatter)

 

 

Mat og drikke er menneskets viktigste kulturbærer.

Derfor er det heller ikke likegyldig akkurat hvordan vi forholder oss til mat og drikke.

Det sies at vår samtid er preget av kulturell forflatning, og det er i tilfelle svært alvorlig. Mat og drikke s o m kulturbærer og kulturarv er et emne vi abolutt bør diskutere mye mer enn hva tilfellet er i dag.

Mange av dere som følger meg på Twitter vet godt at jeg brenner for mat og drikke s o m kultur. Jeg er meget opptatt av at hva vi spiser og drikker ikke er uten betydning, og jeg har gjennom mitt engasjement på Twitter - ved å live-tvitre fra mitt kjøkken - søkt å bidra til å skape interesse og engasjemnt for god mat og godt drikke.

Det kan kanskje synes unødvendig, fordi alle liker jo god mat og godt drikke? Joda, det gjør nok alle. Men er det ikke slik at vår samtid i stor grad er preget av hurtigmat? Som den også er preget av råvarer som ikke smaker noe særlig? Toro-produkter? Frossenpizza (som er et fenomen i Norge)? Av industrielt fremsatte mat- og drikkeprodukter?

Heldigvis er ikke bildet entydig negativt. Det finnes en rekke eksempler på trender i tida som viser sterkt engasjement for autentisk mat og drikke. I de senere åra er f.eks. gårdsprodukter blitt populert, økologisk produserte råvarer, samt det vi kaller for "kortreist mat". Så bildet er ikke entydig negativt men nyansert.

Jeg vil slå et slag for kvalitet og kultur innen mat og drikke, og jeg vil hele tiden søke å knytte mat og drikke til kulturarv. Dette fordi jeg mener at hvordan vi lager og spiser vår mat er av ordenordentlig betydning, og jeg ønsker å bidra til å skape større forståelse for akkurat dette.

Å lage god mat h v e r dag er dessverre noe mange ikke gjør, og mange har dessverre heller ikke anledning til å gjøre det grunnet bla. tidspress. Men! Vi har alle likevel muligheten til å orientere oss innen gastronomiens fantastiske verden. Det finnes et vell av gode bøker og tidsskrifter om mat og drikke, som det også finnes et vell av bra nettider om ditto. Dessuten er det etterhvert blitt et bra vareutvalg når det gjelder råvarer i svært mange butikker rundt om i landet, og det er også etterhvert kommet mange innvandrerbutikker i de store byene som også bidrar vesentlig i så måte.

For at vi skal kunne ta i bruk hva kjøkkenet faktisk byr på må vi først og fremst ha et engasjement. Jeg ønsker å bidra til at dere som leser min nettside får et slikt engasjement, om dere da ikke allerede har et slikt angasjement fra før av.

Heng med på de neste sidene!

Mye bra kommer der...

 

 

Nettsider:

 

Ren mat:

http://www.renmat.no

 

Bondens Marked:

http://www.bondensmarked.no

 

Matmerk:

http://www.matmerk.no