Gleden over vin...

Vinmonopolets utsalg på Briskeby i Oslo. Her ble den ene av Polets spesialbutikker etablert i 2005, den andre spesialbutikken ble samme år etablert i Bergen. Hensikten med spesialbutikkene var at de skulle føre et bredt utvalg av kvalitetsviner som ellers var vanskelig å få tak i. Konseptet var så vellykket at kapasiteten ble sprengt. Etter ett par år ble så spesialbutikken på Briskeby flyttet til utsalget i Vika og kapasiteten utvidet betraktelig. Vinmonopolet har nå syv spesialbutikker lokalisert i de største byene.

 

 

 

"Hvor skjønn din elskov er, min søster og brud, din elskov er bedre enn vin..." 

 

- Høysangen 4,10

 

 

 

Mitt forhold til vin begynte da jeg startet i jobben på Vinmonopolet. Det var høsten 1995 og jeg har vært ansatt i bedriften siden da. Selvsagt drakk jeg vin av og til før jeg begynte å jobbe på Polet, som i jula og ved andre sjeldne anledninger. Jeg kommer jo fra bygda, og på bygda gjelder øl og hjemmebrent, vin er noe er de som tror at de er fine.

Før jeg flyttet inn til Oslo i 1989 var nærmeste Vinmonopol i Drammen, og det var svært sjelden at man tok seg turen inn til byen for å kjøpe vin der. Likevel ble det slik at etter at jeg begynte på Polet fikk jeg min mor med på byturer til Drammen der vi bla. handlet på Polet men også kikket i ulike butikker, og spiste så en deilig lunsj på Cafe Picasso (en av Drammens hyggeligste caféer http://www.cafepicasso.no ).

Jeg hadde altså ikke begrep om vin før jeg begynte i jobben på Polet. Min evne til å lukte og smake vin, og så beskrive akkurat hva jeg luktet og smakte, var lik null. Jeg hadde ikke større forståelse enn "god vin" og "vond vin", men dette skulle endre seg raskt etter at jeg begynte på Polet. Meget fort fikk jeg forståelsen for at vinens verden er nær sagt ubegrenset; at den omfatter ikke bare vinen man drikker der og da, men også historie, kultur, tradisjon, mytologi, filosofi, samt bordets gleder.

Jeg lært fort at druetypen definerer en vins aroma og andre egenskaper. En kollega sa til meg engang - bare noen dager etter at jeg hadde begynt i jobben - noe om Cabernet Sauvignon. Jeg spurte henne hva Cabernet Sauvignon er? Hun svarte meg at det er en drue med de og de egenskapene. Jeg ble himmelfallen! Var det virkelig mulig å ha så mye kunnskap om vin? Hvor mye var det forventet at jeg skulle sette meg inn i om vin og kunne beherske?

Det tok ikke lang tid før jeg forstod at vin er et eget f a g, og at Vinmonopolet ikke er en vanlig butikkjede men noe annet. Fordi jeg skjønte at vin er et eget fag - som også øl og brennevin er det - ble jeg bitt av basillen. Jeg kjøpte raskt ulike bøker samt engelske tidsskrifter om vin, og begynte å lese. Og det var rett og slett sabla moro! Jo mer kunnskap jeg tilegnet meg ved å lese, jo mer moro ble det på jobben.

Utover det å lese begynte jeg raskt å gå på vinsmakinger. Det ble holdt vinsmakinger rundt om i Oslo, og jeg opplevde at disse smakingene åpnet en helt ny (inntil da) ukjent verden for meg. Ikke bare fikk jeg smakt på utallige viner, samt øl og brennevin, og på den måten bli introdusert for et helt nytt fagområde, men også fordi jeg fikk innpass i det profesjonelle vinmiljøet i byen.

Jeg har nå jobbet snart 19 år på Polet, og i alle disse årene har jeg deltatt på vinsmakinger ca. en til to ganger i uka, i mange av disse årene har jeg lest systematisk (sitter ofte på lesesalen på et bibliotek), jeg har deltatt på seminarer og kurs, selvfølgelig deltatt i utallige faglige diskusjoner, samt holdt foredrag for ulike vinklubber i Oslo.

Det har vært meget gode og svært rike år, aldri hadde jeg trodd at mitt valg av yrke skulle bli en slik suksess som det det ble. I dag drikker jeg vin nesten hver dag og har glede av det. Det blir som regel ett glass eller to til middagen, så man kan si at jeg har utviklet kontinetale drikkevaner.

Jeg trives med å kunne gå på Polet og kikke i det store utvalget i hyllene, kjøpe noen flasker vin, og så gå hjem og begynne på kjøkkenet...

Det er et godt liv!

 

 

 

 

Nettsider:

 

Vinmonopolet

http://www.vinmonopolet.no

 

Vinforum

http://www.vinforum.no 

 

Aperitif

http://www.aperitif.no

 

Decanter

http://www.decanter.com

 

Vinleksikon

http://www.wines.com