Bourbon whiskey

Bourbon er amerikansk whiskey som produseres i Kentucky. Brennevinet lages vesentlig av mais, men også andre kornslag kan inngå. Som oftest lagres bourbon en periode på fat av eik, både for å modne brennevinet men også for å tilføre delikate krydderaromaer. Bourbon har en noe søtere stil enn skotsk og irsk whisky. Aromabildet i en typisk bourbon er preget av karamell, mynte, kokos, vanilje, brunt sukker, lys sjokolade, tobakk, lakk, rosiner, dadler, samt krydder. Produksjonen av bourbon var i flere tiår hemmet på grunn av forbudstiden, i tillegg medvirket amerikanernes puritanske syn på brennevin at bourbon var uglesett. I våre dager er interessen for bourbon økende og det ser ut til at denne gylne drikken kan få sin renessanse. På grunn av sin sødmekarakter kan bourbon fint nytes til eksklusiv tobakk, som cigar og pipe.

  

 

 

"There is no bad whiskey. There are only some whiskeys that aren´t as good as others."

 

- Raymond Chandler 

 

 

Første gangen jeg ble kjent med bourbon var da jeg var i begynnelsen av 30-årene.

Jeg hadde nettopp begynt å jobbe på Vinmonopolet, og var dermed helt fersk innen whiskeyfaget. Gjennom jobben ble jeg jo kjent med mange nye whiskeytyper og -stiler som jeg visste lite eller ingenting om fra før. Blant disse jeg visste lite om var bourbon whiskey.

Selvsagt hadde jeg hørt om bourbon, men jeg hadde aldri smakt eller drukket slik whiskey før. Nysgjerrigheten var stor, og det tok ikke lang tid før jeg begynte å orientere meg om bourbon. Jeg orienterte meg også om alle de øvrige whiskeytyper og -stiler, pluss en god del merker, som Polet førte i sortimentet dengang. Mine kolleger var langt mer kunnskapsrike og erfarne enn det jeg var, så jeg hadde flere gode og informative samtaler med dem om whiskey, deriblant bourbon.

Godt hjulpet av mine kunnskapsrike og erfarne kolleger fikk jeg nødvendig inspirasjon til å sette meg inn i hva bourbon ér som whiskey. Jeg kjøpte boka "Den store kulturguiden om whisky" (for info om denne boka, sjekk lenke nederst på siden "Whisky") som jeg så leste sammenhengende fra første til siste side de følgende ukene. Denne boka er en skatt for enhver whiskeyentusiast! Spennende, velskrevet og informativ som den er. Jeg bruker denne boka som oppslagsverk i dag, men jeg har tenkt å lese den sammenhengende om igjen for å friske opp kunnskapene.

I tillegg til å lese om bourbon i denne boka gikk jeg regelmessig på smakinger, så ofte jeg kunne. Således fikk jeg smakt en god del bourbon etterhvert. Disse smakingene var særs interessante da de ikke bare ga meg anledning til å smake mange ulike typer whiskey, men også fordi jeg samtalte med kolleger i bransjen - om bla. bourbon. Disse samtalene tok ofte form som diskusjoner der jeg spurte og de svarte, og jeg fulgte opp med nye spørsmål igjen samt kom med enkelte motsvar. På denne måten, ved å lese systematisk, gå regelmessig på smakinger, samt diskutere med kolleger i bransjen, opparbeidet jeg meg grunnleggende kunnskaper etterhvert.

I denne tidlige fasen kjøpte jeg da også min første bourbon. Jeg valgte et merke i mellomprisklassen (ikke den helt billigste) da jeg ville ha en god opplevelse med min første bourbon. Jeg dro hjem etter arbeidstids slutt, satte flasken på stuebordet, hentet et godt glass, og åpnet så flasken. Det var en litt andektig stemning i stua der og da, og jeg så frem til å smake på dette merket som jeg ikke hadde smakt før.

Rolig skjenket jeg litt whiskey i glasset. Jeg kikket først på whiskyen mot hvit bakgrunn (hvitt A4 ark, samt bra med lys) for å kunne vurdere fargens klarhet og refleks, deretter virvlet jeg whiskyen godt rundt i glasset, og så snuste jeg dypt på den. Duften til denne whiskyen husker jeg ikke i detalj nå, men husker at jeg umiddelbart assosierte med karamell, tørket frukt, litt krydder, samt vanilje.

Etter at jeg hadde luktet på whiskyen smakte jeg på den, og jeg opplevde at smaken fulgte opp lukten. Det var en noe søtlig smak, søtere enn hva jeg forbandt med skotsk whisky, men slettes ikke ringere i aromabildet eller komposisjon av den grunn. Bourbon smaker bare annerledes enn skotsk whisky, og det synes jeg er veldig bra da det ville vært kjedelig om alle whiskyer smakte det samme.

Dette må ha vært ei helg (husker at jeg hadde fri fra jobben neste dag), så jeg kunne slappe godt av resten av kvelden med min whiskey. Det ble da også en veldig fin kveld, med bourbon, bra musikk på anlegget, samt poesi. Etter dette skulle det gå ei stund før jeg kjøpte min neste bourbon, men da jeg hadde skaffet meg en ny gjentok jeg det jeg hadde gjort første gangen med å vurdere fargen, samt lukte og smake.

Dermed var mitt forhold til bourbon etablert, og jeg hadde lært meg å sette pris på denne type whiskey. Gjennom åra som gikk kjøpte jeg noen flasker, og slik fikk jeg smakt på en god del bourbon. I dag har jeg et pasjonsforhold til bourbon, og grunnen til dét er at whiskey er et must for meg når jeg leser Hemingway.

Hvilken whiskey jeg velger å drikke når jeg vil lese Hemingway varierer, det kan gå i både skotsk og bourbon. Men igrunnen foretrekker jeg bourbon til dette da jeg i tillegg røker god tobakk, enten pipe eller cigar. Som oftest er det pipe, men innimellom fyrer jeg opp og nyter en cigar til min bourbon og Hemingway.

Årsaken til at jeg foretrekker bourbon til dette er at sødmen i bourbon egner seg bedre til tobakk enn det skotsk whisky normalt gjør, synes jeg. Tobakk har en tendens til å tørke ut munnhulen, så derfor liker jeg å kunne drikke ett eller annet mens jeg røker. Bourbon passer utmerket fordi sødmen i brennevinet balanserer tobakkens lett bitre karakter (som kan minne om lær, eiketresfat, balsam og harpiks).

Utover dette synes jeg at aromaspekteret i en god bourbon egner seg til tobakk, det være seg sødmefull aroma av karamell, fruktkake, brunt sukker, teakolje, lys tobakk, honning, melasse, søt hvete, sukat, rosin, nøtter, kokos, vanilje, krydder, trekull, syltet appelsin, toffee, lakk, fat (for å nevne de aromaer som ofte går igjen).

I dag nyter jeg gjerne et glass bourbon, og når jeg skjenker det gylne brennevinet i glasset går minnene tilbake til da jeg var helt fersk på Polet og ble kjent med denne whiskyen første gangen... 

 

 

Bourbon

 

Bourbon in favor of thee

Would be just fine

Finer than whiskey

Finer than wine

 

Bourbon is the preference

That I´d rather drink

With own distinct fragrance

For me no champaign of pink

 

No shot glass for me

From the bottle is I prefer to drink

I crave no vodka, no scotch nor brandy

Not for gin, tequila nor rum

 

Bourbon, bourbon

Equals fun

Give me that charred oak caramel color

Mashed distilled spirit liquor

 

- R.K. Cowles 

 

 

 

Nettsider: 

 

Bourbon whiskey (Wikipedia):

http://en.wikipedia.org/wiki/Bourbon_whiskey

 

The Bourbon Review:

http://gobourbon.com