Min lidenskap for øl

Bryggeriarbeidere som stabler øltønner i Foss Bryggeri (Oslo). Bryggeriet ble startet i 1897, og var i virksomhet til det ble nedlagt i 1922.

 

 

 

"I himlen finnes der ikke øl. Derfor drikker vi det her!"

- dansk fyndord

 

 

Jeg har vært en lidenskapelig øldrikker gjennom mange år. Begynte selvsagt i ungdommen med å drikke pilsner, og siden jeg bodde nær Drammen var AASS det opplagte ølet.

Dengang fikk vi kun kjøpt pilsner, lettøl og bayer i butikkene, stort sett. Sterkøl, som export, bock og juleøl, fikk vi kjøpt på Vinmonopolet. Og dengang hadde bryggeriene monopol innenfor hvert sitt salgsområde. Det betydde at vi kun fikk kjøpt AASS øl i Drammen og omegn, Hansa øl i Bergen og omegn, Frydenlund- og Ringnes øl i Oslo og omegn, CB øl i Kristiansand og omegn, osv. Slik var det rundt om i hele landet.

Det var altså helt andre tider dengang enn nå.

Vi hadde rett og slett ikke muligheten til å drikke godt og spennende øl. Det gjorde at det stort sett gikk i pilsner for de aller, aller fleste nordmenn. Fordi vi ikke hadde mulighet til å drikke spennede øl - utover bayer, bock og juleøl - var også det norske ølmarkedet undermodent, for å si det forsiktig.

Så ble dette endret...

Det første som skjedde var at ordningen med salgsmonopol ble opphevet slik at alle bryggeriene kunne selge sitt øl over hele landet. Omtrent samtidig begynte bryggeriene å lansere nye ølsorter. Noe av det første som kom i butikkene var fatøl på flaske, etterhvert kom andre ølsorter. Ting var i emning, og det var spennende for oss som likte å drikke godt øl.

Jeg husker at en av mine venner fortalte meg at i Tyskland og England var det helt andre tilstander. Han fortalte om øltyper og -sorter som jeg ikke visste noe om, og det hørtes utrolig ut. Jeg likte å høre ham fortelle om tysk og engelsk øl, hvordan det smakte, og vi var begge veldig frustrerte over at forholdene var så primitive i Norge.

Så skjedde noe som skulle vise seg å bli avgjørende; renhetsloven ble opphevet i 1994. At renhetsloven ble opphevet innebar at utenlandsk øl var å få kjøpt i butikkene. Inntil da hadde import av utenlandsk øl vært forbudt - noe som egentlig var proteksjonisme for å beskytte norske bryggerier. Det gjorde at vi kunne stifte bekjentskap med øl fra Tyskland, Belgia, England, Tsjekkia, samt fra andre land i Europa, noe vi opplevde som en enorm befrielse.

Vi skjønte fort at vi hadde gått glipp av veldig mye bra øl. Meget raskt etter at renhetsloven falt kunne vi få kjøpt og smake på øltyper som stout, pale ale, porter, bitter, indian pale ale, blonde, hveteøl, lager... Og vi var begeistret! Vi opplevde det som en åpenbaring.

Men før renhetsloven falt skjedde imidlertid noe som skulle bli avgjørende for meg, som for andre hengivne øldrikkere. Det var etableringen av Oslo Mikrobryggeri. Oslo Mikrobryggeri var det første norske bryggeriet som brygget og lanserte (inntil da) nye og spennende øltyper. Ølet fra dette bryggeriet var å få kjøpt i butikkene allerede fra 1989, og slik fikk jeg smakt på flere øltyper som jeg ikke kjente fra før.

Meget raskt utviklet jeg lidenskap for ølet til Oslo Mikrobryggeri, og jeg og mine venner håpet at dette var starten på noe som kunne utvikle seg videre. Dessverre var Oslo Mikrobryggeri for tidlig ute, markedet var ennå ikke modent for de øltypene som bryggeriet lanserte. De aller fleste øldrikkende nordmenn holdt seg trofast til sin pilsner og var lite villige til å prøve nytt. Det medførte at ølet til Oslo Mikrobryggeri ble trukket ut av salg etter noen få år, til stor skuffelse for de av oss som likte å prøve og smake spennende øl. Men fremdeles i dag eksisterer puben til Oslo Mikrobryggeri (sjekk lenke nedenfor), og det hender rett som det er at jeg stikker innom der for å drikke godt øl. 

I dag er forholdene helt annerledes enn det de var dengang. Utvalget av øl i butikkene og på Vinmonopolet har eksplodert, noe som gjør at det er lett å få tak i spennende øl. Å kikke i ølhyllene i butikkene i dag er som en helt annen verden enn hva det var for bare ett par tiår siden. Jeg liker å ta turen til MENY på Oslo City, der har de et meget bra utvalg av spennende øl. Jeg kan bruke lang tid bare på å se på alt ølet i hyllene der, og å lese på etikettene på flaskenes baksider. 

Jeg drikker øl i ulike sammenhenger, enten til mat eller alene. Øl som ledsager til mat er noe jeg setter stor pris på. Spennende øl, som spennende vin, er med på å høyne et godt måltid og gjøre opplevelsen ved bordet komplett. Å drikke øl til mat er noe jeg gjerne gjør, og jeg er ivrig på å prøve ut ulike kombinasjoner.

Jeg liker f.eks. å drikke alkoholfritt øl til smørbrød. Det har etterhvert kommet endel bra alkoholfritt øl både i butikkene og på Vinmonopolet, så mulighetene er mange. Utover det så liker jeg å drikke mørkt øl til retter med stekt eller grillet rødt kjøtt. Hveteøl synes jeg er deilig til lett mat om sommeren. Et mellomørkt pale ale eller en lys blonde til retter med fisk er utmerket. Og jeg setter stor pris å nyte mørkt kraftig øl til en god pipe om kvelden etter en lang dag. Dette bare for å nevne noe.

Så det har skjedd enormt mye siden jeg begynte å drikke øl i min tidlige ungdom og frem til i dag. Øltyper fra hele Europa skulle altså bli mulig å få kjøpt i Norge. Hadde jeg visst det dengang, da min venn fortalte meg om øl han hadde drukket i Tyskland og England, hadde jeg knapt kunnet vente...

 

 

 

Beer

HERE,
With my beer
I sit,
While golden moments flit:

Alas!
They pass
Unheeded by:
And, as they fly,
I,
Being dry,
Sit, idly sipping here
My beer.

O, finer far
Than fame, or riches, are
The graceful smoke-wreathes of this cigar!
Why
Should I
Weep, wail, or sigh?
What if luck has passed me by?
What if my hopes are dead, -
My pleasures fled?
Have I not still
My fill
Of right good cheer,—
Cigars and beer

Go, whining youth,
Forsooth!
Go, weep and wail,
Sigh and grow pale,
   Weave melancholy rhymes
   On the old times,
Whose joys like shadowy ghosts appear,
But leave me to my beer!
   Gold is dross, -
   Love is loss, -
So, if I gulp my sorrows down,
Or see them drown
In foamy draughts of old nut-brown,
Then I do wear the crown,
   Without the cross!

- George Arnold

 

 

 

Nettsider: 

 

"Fra åker til øl" (Aperitif):

http://www.aperitif.no/content/view/full/32838

 

Oslo Mikrobryggeri:

http://www.omb.no