Jobben i Vinmonopolet

Kø av kunder med bøtter og vinballonger utenfor Polet på Majorstuen (bildet tatt 1. april 1969). NRK hadde som aprilspøk at folk kunne få ekstra billig vin på Polet som ikke var tappet på flasker. Skulle man ha slik vin måtte man selv ta med seg bøtter eller lignende. Svært mange gikk på denne aprilspøken, så om morgenen 1. april var det køer foran flere av Polets butikker rundt om i landet. Da det endelig gikk opp for folk at det kun var snakk om en aprilspøk satte mange igjen bøttene og vinballongene og gikk flaue hjem, så i mange byer og tettsteder kunne man finne bøtter og vinballonger på gatene. Aprilspøken er siden blitt en legende.

 

 

 

"Intet får enhver norsk regjering til å skjelve mer i buksene enn faren for en ny Pol-streik."

 

- Fyndord

 

 

Som mange av dere sikkert har fått med seg er vin, både alene men især til mat, en av mine pasjoner.

Jeg har vært ansatt i Vinmonopolet siden høsten 1995, så noe kunnskap og erfaring har jeg opparbeidet meg gjennom årene. Tror jeg nå kan si at jeg forstår vin, og at jeg skjønner hvordan man setter sammen et godt måltid med egnede viner.

Jeg jobber til daglig på butikken Tveita i Oslo som ekspeditør, og trives meget godt der. Å jobbe på Polet anser jeg som et privilegium av flere grunner.

- For det første er det en meget sosial jobb der vi ansatte selvsagt har mye kontakt med mennesker i ulike aldre og med ulik bakgrunn, som tilhører ulike sosiale lag, og som i de fleste tilfeller har interesse for mat og vin.

- For det andre er det et meget spennende fagområde å jobbe med. Mat og drikke spenner over så mange felt innen historie og kultur at man neppe noengang blir helt utlært. Det er stadig noe nytt å lære, stadig noe nytt å sette seg inn i, stadig noe nytt å oppdage. Og all den kunnskap, erfaring og innsikt vi som ekspeditører i Polet opparbeider oss skal jo selvsagt komme kundene til gode.

- For det tredje er Vinmonopolet en meget god bedrift å være ansatt i. Det er en veldrevet og solid bedrift med både svært kompetent ledelse og engasjerte medarbeidere. Aldri tidligere i mitt yrkesliv har jeg opplevd en slik lagånd og stå-på humør, helt fra den øverste ledelsen og ned til oss på "gølvet". Jeg må bare ta hatten av for alle mine kunnskapsrike, engasjerte, dyktige og hyggelige kolleger i Polet. De fortjener alle sammen en varm klem for innsatsen de gjør hver eneste dag, og for hva de er som mennesker og medarbeidere.

Jeg må også sende en takk til alle kundene som setter pris på at vi er der og gjør den jobben vi gjør. Uten kundene hadde jo ikke Vinmonopolet vært til, det sier seg selv. Og uten støtten fra folket ville heller ikke Vinmonopolet ha kunnet overlevd særlig lenge.

Og hvem ønsker vel det? Å kvitte seg med en veldrevet faghandel som i dag regnes som landets fremste, og som vekker internasjonal oppsikt? Det vil alltid være de som ønsker å kvitte seg med Vinmonopolet, uansett hvor bra det måtte bli, og uansett hvor godt vi gjør jobben. Men! De blir heldigvis færre og færre, og kritikken mot Vinmonopolet er ikke vanskelig å plukke fra hverandre.

Det vi kan se er at kritikken mot Vinmonopolet. som truet bedriftens eksistens for ett par ti-år siden, nå har stilnet. I dag ønsker de fleste nordmenn å bevare Vinmonopolet, og stadig færre ønsker seg vin og brennevin i butikk. Det var ikke helt sånn før, akkurat.

For bare 20 år siden var kritikken mot Vinmonopolet meget hard, og mange ansatte opplevde det som en sosial byrde å være ansatt i bedriften fordi Polet var så diskreditert. I dag er dette snudd fullstendig på hodet. Nå er det en honnør å være ansatt i Polet! Og når man forteller folk man prater med at man jobber på Polet møtes man med respekt, og noen ganger beundring.

Det gjør oss ansatte ydmyke. Vi er ydmyke fordi det er et stort ansvar å skulle gi den ypperste service og samtidig sikre sosial kontroll. Det siste er og vil alltid være det aller viktigste; at ingen under 18 år får kjøpt alkohol hos oss, at ingen berusede får kjøpt alkohol hos oss, og at langing ikke er mulig hos oss.

Det er en oppgave og et ansvar vi ansatte i Polet tar svært alvorlig. Vi bestreber oss på å oppfylle alle kravene som er stilt til oss, samt etterleve myndighetenes retningslinjer til punkt og prikke. Samtidig skal vi gi alle våre kunder den ypperste service og kyndig faglig veileding, vi skal ha moderne og trivlige butikker, vi skal dekke hele landet, og vi skal ha verdens største og beste varesortiment.

Og dermed slår vi flere fluer i en smekk!

Ved Vinmonopolet har vi landets fremste faghandel, vi opprettholder et unikt fagmiljø innen mat og drikke, og vi sikrer samtidig forsvarlig salg av alkohol.

Slettes ikke dårlig det, vel? 

 

 

 

Nettside:

http://www.vinmonopolet.no