Arven etter Silkeveien

Krydder og urter er planter og plantedeler som gjør mat velsmakende og lettere fordøyelig. En rekke kryddere og urter anvendes også som legemiddel. Til tross for at næringsverdien ofte er liten inneholder de fleste kryddere og urter sporstoffer og oljer som kroppen har godt av. Mange kryddere og urter kommer fra varme land men dyrkes også i Norge. Norges mest anvendte krydderplante er karve. Karve benyttes til å smaksette aquavit men også i matlaging. For eksempel liker mange å bruke karve i sitt hjemmebakte brød. Arkeologiske funn viser at krydder og urter i stor grad ble brukt i mat og drikke i oldtidens Mesopotamia. I tillegg ble flere typer kryddere brukt i salver og røkelse dengang. Krydder og urter var tidligere meget kostbart, endog mer kostbart enn gull. Flere kilder fra oldtiden skildrer krydder og urter, blant annet Bibelen. I Det gamle testamente er krydder symbol på erotisk kjærlighet.

 

 

 

"But in truth, should I meet with gold or spices in great quantity, I shall remain till I collect as much as possible, and for this purpose I am proceeding solely in quest of them."

- Christopher Colombus

 

 

Jeg husker det hjemmebakte brødet til min mormor i København. Mormor var meget kreativ på kjøkkenet, og noe av det jeg husker best er hennes hjemmebakte brød som hun hadde karve i. Til brødet fikk jeg hennes hjemmelagde appelsinmarmelade, og det smakte av en annen verden. Jeg husker ennå tydelig frokostene vi hadde hos henne, der jeg satt på benken ved bordet og fikk hjemmebakt karvebrød med hjemmelaget appelsinmarmelade samt et glass frisk melk.

Nå i voksen alder baker jeg som regel mitt brød selv, og foruten øl, maltekstrakt, frø og nøtter (som jeg normalt bruker i brødet) bruker jeg også karve. Jeg synes slikt brød er meget spennende fordi smaken av bla. karve utfyller og beriker smaksopplevelsen. Senere har jeg fått servert hjemmebakt brød med oregano, og ved ett tilfelle brød som var krydret med hvitløk.

Da jeg gikk på skolen lærte jeg om de eldgamle handelsrutene som gikk mellom rikene i østen og vesten. Jeg ble bergtatt da jeg leste om karavaner lastet gull, edelstener, silke, perler og krydder. Og når læreren fortalte at krydder var mer kostbart enn gull under middelalderen fulgte jeg fascinert med. Jeg så for meg karavaner lastet med krydder som begevet seg langsomt over fjellene, gjennom skogene, over markene, på vei til Europa. 

Da jeg var i Berlin for noen år siden fikk jeg for første gang servert hvitt brød som var dyppet i olivenolje og balsamico, samt med kvernet havsalt og grov pepper over, en liten skål store sorte oliven, og med et glass vin til. Det var et eget lite måltid, og det smakte meget deilig.

Første gangen jeg var i Amsterdam (jeg har vært i byen flere ganger) fikk jeg to typer mørk sjokolade som var krydret med henholdsvis rød chili og ingefær. Det var deilige sjokolader der den intense aromaen av mørk kakao ble balansert av brennende chili og ingefær. Heldigvis er slik sjokolade å få kjøpt i Oslo, samt andre spennende sjokolader med ulike typer krydder og urter.

I Amsterdam har jeg også flere ganger fått servert svart kaffe med ulike typer krydder. På en av mine mange byvandringer stakk jeg innom en liten cafe. På cafeen fikk jeg servert svart kaffe krydret med anis, sort pepper og ekte vanilje. Jeg var veldig spent mens jeg ventet på at kaffen skulle komme på bordet der jeg satt. Da kaffen endelig kom snuste jeg på den. Og jeg trodde knapt det jeg luktet! Intens duft av røstede kaffebønner, balansert av markant pepper, aromatisk anis og sødmefull vanilje. Så smakte jeg på kaffen, og jeg hørte englene synge...

For noen år siden kom jeg over en avisartikkel som omhandlet kaffe i arabiske land, såkalt "Arabisk kaffe". Artikkelen (jeg husker ikke i hvilken avis) beskrev kaffen man ofte drikker i arabiske land på en slik måte at jeg fikk lyst til å prøve det selv. Kaffen skulle være sterk og brygges med kardemomme (enten malt eller knuste frø). Jeg har siden laget "Arabisk kaffe", både til meg selv og når jeg har hatt gjester på besøk, mange ganger. Og "Arabisk kaffe" smaker vidunderlig! Den sterke aromaen av svart kaffe, røyk, tjære og nøtter, balanseres og utdypes fint av varm sødmefull kardemomme.

Etter skilsmissen mellom min mor og far flyttet vi til Krokstadelva i Nedre Eiker. Vi bodde de første årene i en blokk på boligfeltet Hovjordet. I vår oppgang bodde også en pakistansk familie. Jeg kan ennå erindre duften av varm olje og varmt krydder som bredte seg i oppgangen når de lagde mat. Jeg syntes det luktet veldig godt, og på sitt vis ga duften av den sterkt krydrede maten de lagde det første anstøt til at jeg orienterte meg innen krydder. Det skulle likevel gå endel år før jeg begynte å bli kreativ med krydder i matlagingen selv, og dette ad omveier.

Året jeg gikk på Sund Folkehøgskole lærte jeg en hel del om mat med varmt krydder. Vi lagde og spiste mat med mye varmt krydder, urter, hvitløk og chili. Dette gjorde vi fordi vi skulle tilpasse oss sterk mat før vi reiste til India og Sri Lanka (en reise på 11 uker). Da vi var i India og Sri Lanka vandret vi mye gatelangs, og jeg husker den markante duften av eksotisk krydder som hang overalt. I India var vi på en regional matfestival, og der fikk jeg smake på ulik type indisk mat med mye krydder og urter.

En av guttene som gikk på min linje (U-landslinja) var meget dyktig til å lage mat. På kjøkkenet tryllet han frem den ene velsmakende retten etter den andre, noe vi andre visste å sette stor pris på. Jeg husker spesielt en pastarett han lagde en lørdagskveld, den hadde han krydret med nellik. Jeg hadde aldri smakt pastarett med nellik før, men jeg syntes det smakte meget spennende og godt. Og jeg husker de deilige kakene som han stadig bakte. De var ofte med mye krydder.

Tross dette skulle det gå endel år før jeg selv begynte å lage tilsvarende mat. I førstningen etter jeg hadde flyttet for meg selv var jeg lite kreativ på kjøkkenet. Da jeg bodde på Sogn Studentby lagde jeg typisk studentmat, det var billig og enkel mat som ikke smakte allverdens. På det tidspunktet var jeg heller ikke særlig opptatt av matlaging, ei heller krydder. Min pasjon for matlaging skulle først komme mange år senere, og den kom da jeg begynte å jobbe på Vinmonopolet.

Men jeg var allikevel satt på et spor. Minnene om de deilige krydderduftene i oppgangen i blokka på Hovjordet satt ennå i. Jeg ønsket å lage slik spennende mat selv, men visste bare ikke hvordan jeg skulle få kommet igang.

Ved en anledning var jeg på en fest der det ble servert libanesisk mat. Jeg husker ennå tydelig de krydrede lammekjøttbollene som vi fikk servert. Velsmakende saftige lammekjøttboller krydret med hvitløk, mynte, kardemomme, kanel og nellik. Og kjøttbollene smakte rett og slett ubeskrivelig deilig.

Da jeg noen år senere flyttet til her jeg bor nå bestemte jeg meg for at jeg aldri mer skulle lage kjedelig mat. Jeg var allerede kommet godt igang med jobben på Polet, og gjennom jobben hadde jeg lært en god del om hvordan mat lukter og smaker. Så det ble til at jeg kjøpte mine første kokebøker. Min aller første koebok var Cappelens kokebok, og den begynte jeg å bruke. Så fikk jeg "Den rutede kokeboken" av Ingrid Espelid Hovig i julegave, og den utløste sterk fascinasjon for god mat. Jeg leste i kokeboka, og prøvde meg på flere av oppskriftene. I årene som fulgte kjøpte jeg i tur og orden mine øvrige kokebøker, og i dag har jeg mer enn 40 flotte kokebøker.

I samme tidsrom begynte jeg også å oppsøke innvandrerbutikkene i byen. Jeg ble slått av det spennende vareutvalget i disse butikkene, bla. utvalget av krydder og urter. Ofte var det slik at jeg slo av en prat med personalet i innvandrerbutikkene (når de hadde tid). Vi pratet om mat og drikke, og gjennom praten fikk jeg mange gode tips om hvordan man kan bruke krydder og urter i matlagingen.

Kombinasjonen av kokebøkene jeg anskaffet meg og tipsene jeg fikk av personalet i innvandrerbutikkene gjorde at jeg kom på hugget. Jeg ble rett og slett sterkt grepet av det å skulle lage spennende mat, og har praktisert dette i mange år nå. Maten som jeg lager i dag er ofte tilsatt mye krydder og urter, og jeg nyter duftene som brer seg i min lille leilighet når jeg lager maten.

Krydderduften i min leilighet om kveldene er ofte markant, noe som har gjort at mine naboer i oppgangen har spurt om når de kan komme på middag. Jeg har i dag tre store beholdere (to i plastikk og en i glass) som er stappet med ulike kryddere og urter (innpakket i poser); koriander, spisskummen, stjernanis, muskat, kardemomme, kanel, nellik, allehånde, mynte, ingefær, karve, oregano, basilikum, merian, timian, estragon, salvie, ulike typer pepper, paprika, chili, bare for å nevne noen.

Og når jeg lager maten nå, så tenker jeg tilbake på da jeg var gutt og satt på kjøkkenet til mormor og spiste hennes hjemmebakte karvebrød.

 

 

 

 

Spice Of Life

Life is beautiful
Yes! its colorful
The value of which unfortunately
is best judged by only a handful! 

Ask the value of life to an ill patient
Who is counting his days over a span
Who is nearing death
Who is not able to enjoy life like others can! 

Ask the value of life to a person who's blind
Who is craving to see things around
Who is able to feel everything 
But not able to enjoy the joy in life that surround! 

Ask the value of life to a caged bird or animal
Who is longing to have freedom
To wander freely like other animals
But unable to, due to cruel act of some! 

Ask the value of a life to a tree or a plant or a flower
That is soon to get axed or cut
Who has the desire to live
Who can't express its feelings but! 

The best judges of life are those
Who are not able to live life though alive
The desire remains unfulfilled 
The crave remains within to survive! 

Today, we who are able to enjoy the bliss of life
Crib on petty things and make our mind vicious
Ain't we all blessed to be able to Live Life
As every moment of it is so Precious!

 
- Kavya

 

 

 

Nettsider: 

 

The Spice House:

http://www.thespicehouse.com

 

Rolv - Urtekilden:

http://www.rolv.no

 

Spice Advice Encyclopedia:

http://www.spiceadvice.com/encyclopedia/index.html

 

Silk Road (Ancient History Encyclopedia):

http://www.ancient.eu/Silk_Road/