"Gotta have some chocolate...!"

 

 

 

 

"All you need is love. But a little chocolate now and then doesn´t hurt."

 

- Charles M. Shultz

 

 

Da jeg var barn fikk jeg alltid en pose med godteri på lørdagene av mor og far. Det var små papirposer fylt med allslags deilig godteri i løsvekt som de kjøpte i nærbutikken i bygda. I posene var det geléfigurer, kjærlighet på pinne, lakris, tyggegummi, karamell, og selvsagt ulike typer sjokolade.

Jeg satt i stua hjemme og lyttet til radioprogrammet "Barnetimen for de minste" mens jeg spiste godteriene, og ennå idag minnens jeg disse lørdags ettermiddagene som fine. Det sier seg selv at jeg alltid gledet meg veldig til når jeg kunne sette meg ned ved radioen, åpne posen, se alle godteriene som lå i den, og så begynne å spise de. Jeg tror at ethvert barn gleder til noe sånt, at det er noe allment.

Da jeg gikk på barneskolen hendte det ofte at vi etter skoletid stakk innom "kiosken på hjørnet" (som vi kalte det) og kjøpte godteri i løsvekt der. Godteriene vi kjøpte spiste vi så mens vi ruslet hjemover. Vi hadde ikke så mye penger, så det ble til at vi kjøpte små poser med godterier for noen få kroner.

En gang da jeg hadde fått noen hundre kroner (jeg husker ikke hvordan) dro jeg og min bestekamerat til "kiosken på hjørnet" for å kjøpe godteri. Også han hadde noen slanter, såpass mye at han kunne kjøpe det han ville av godteri. Nå skulle vi virkelig kjøpe så mye godteri som vi bare kunne! Vi kjøpte såpass at vi fylte hver vår plastpose. Så dro vi rett til Årbogen - et kunsttjern like ved boligfeltet Hovjordet (der vi bodde).

Dette var en ettermiddag om sommeren. Været var fint så vi kunne oppholde oss ute. Det var heller ikke for varmt, slik at sjokoladen ikke smeltet. Vi satte oss ned på hver vår stubbe, åpnet posene og tok frem godteriet vi hadde kjøpt, og så begynte vi å spise. Og jeg husker at vi hadde kjøpt hver vår store plate med melkesjokolade. Hverken han eller jeg hadde opplevd før å ha en slik stor plate med melkesjokolade bare for oss selv. Så det å ha en slik stor plate melkesjokolade bare for oss selv var selvsagt stas. Det var en deilig ettermiddag der vi satt og spiste godteriene og så utover tjernet. Vi åt til vi ikke klarte mer. Etterpå gikk vi litt småkvalme, men lykkelige, hjem.

Noen år senere fikk jeg en eske med to kilo assosiert sjokolade av min onkel i gave. Han jobbet dengang på sjokoladefabrikken Nidar-Bergene, og sjokoladen jeg fikk var såkalt "brekk-sjokolade". Det var sjokolade som var skadet på en eller annen måte slik at den ikke kunne selges i butikkene. Sjokoladen kunne fint spises likevel, så de ansatte på sjokoladefabikken hadde muligheten til å kjøpe slik "brekk-sjokolade" for noen usle kroner.

Da jeg fikk esken av min onkel var jeg overlykkelig. Aldri før hadde jeg hatt så mye sjokolade mellom hendene på én gang! I esken lå digre masipanbrød, sjokolade fylt med karamell, sjokolade med nøtter, ren platesjokolade, mørk og lys konfekt... Jeg satte meg i stua hjemme en sen ettermiddag, så ett eller annet program på TV´en, og spiste langsomt all sjokoladen som var i esken. Og jeg var i himmelen! Hverken før eller siden har jeg spist så mye sjokolade på én gang. Det var rett og slett en orgie i sjokolade, og for en tenåring (som det jeg var dengang) var det meget lekkert.

Hjemme hos oss hadde vi alltid sjokolade i helgene. Det kunne være ulike typer sjokolade, mørk eller lys, fylt eller ren, men som oftest gikk det i platesjokolade. Vi spiste sjokoladen mens vi drakk te og så på TV utover kvelden. Det var ikke så mye konfekt i vårt hjem dengang, etter det jeg husker, en sjelden gang ble en eske med "Sfinx" (Nidar) eller "Gode Ønsker" (Freia) satt på bordet.

Slik var det ikke hos familien i København. Familien i København hadde sitt eget firma og tilhørte det øvre sjikt av handelsborgerskapet i byen. Hos dem var det alltid konfekt, og det av en art som var utenkelig hjemme i Norge. Dette var konfekt som de kjøpte på ett av konditoriene inne i byen. Konfekten de kjøpte kunne enten være laget av konditoriet selv, eller importert fra utlandet.

Jeg husker en jul da de hadde kjøpt en diger eske med håndlaget belgisk luksuskonfekt. Esken var så diger at den tok meskeparten av plassen på kjøkkenbordet. I esken var det flere lag med allslags utsøkt konfekt, både mørk, lys og hvit, og alle bitene var innpakket i sølvpapir i ulike farger. Det var utsøkte konfektbiter fylt med likør, nøtter, nougat, marsipan, krokan, kirsebær, lakris, cognac, rom, whisky...

Fordi esken var såpass diger fylte de glasskåler med bitene, og satte så skålene på bordet i den store stuen. Esken var så diger at konfekten varte hele den julen, og vi var jo endel mennesker. Jeg husker ennå tydelig de hyggelige kveldene denne julen når vi satt der i stuen og pratet. Flasker med portvin, cognac, rom og calvados var satt på bordet, noen av herrene røkte cigar, og vi spiste av denne utsøkte håndlagede belgiske konfekten.

Senere, i mitt voksne liv, er det blitt slik at jeg ofte har sjokolade til kaffe avec etter et godt måltid. Jeg har, gjennom min danske familie, fått sansen for belgisk sjokolade. Belgisk sjokolade regnes av mange for å være verdens beste sjokolade, men også sveitsisk sjokolade er meget utsøkt. På kveldene - enten midt i uka, men som oftest i helgene - har jeg kaffe avec etter et overdådig måltid. Jeg lager som regel etiopisk kaffe, som jeg synes er den beste kaffen man kan få.

Mens kaffen brygges finner jeg så en flott cigar i humidoren eller stapper pipa med god tobakk, henter ei flaske med portvin eller brunt brennevin i barskapet, og setter en skål med mørk belgisk eller sveitsisk konfekt på salongbordet. Så nyter jeg resten av kvelden med alt det deilige som står der på salongbordet, mens flott musikk spilles på anlegget. Jeg har ofte slike kvelder, og jeg setter stor pris på dem.

Og der jeg sitter i min stue, mens jeg nyter den belgiske konfekten og det øvrige, minnes jeg min barndom da jeg fikk små poser med lørdagsgodteri av mor og far...

 

 

Nettsider:

 

The Story of Chocolate:

http://www.thestoryofchocolate.com

 

Belgium Chocolate:

http://www.belgiumchocolate.com

 

Stella Bernrain - Swiss Chocolate:

http://www.swisschocolate.ch/en/welcome.html