"Du er i Europa, og det merker du!"

Leidseplein - Amsterdams underholdningskvarter. Her finner man ulike tatere, kinoer, klubber, samt utallige barer og restauranter. Det er her det skjer, til langt utpå morgenkvisten...

 

 

 

 

"I´m just a girl from Amsterdam. It´s a small city. Everybody knows Amsterdam, but it´s still a small city. To come from there, to work with Will....I am....it´s like: "What happened?! What did I do right?""

 

- Eva Simons

 

 

 

Av alle europeiske byer jeg har vært i er det få som kan måle seg med Amsterdam. Som en av mine venner engang sa: "Hele byen er som en diger festival om sommeren!" Og som en kjent norsk skuespiller jeg kjenner engang sa da vi pratet sammen om våre reiseplaner: "Ja, Amsterdam er noe helt annet enn våre mer traurige norske byer. Amsterdam har noe norske byer rett og slett ikke har; en følelse, en vibrasjon, en stemning, en sanselighet, en opplevelse av frihet. Du er i Europa, og det merker du!"

Jeg har vært endel ganger i Amsterdam nå, og byen har satt varige spor etter seg i mitt sinn og i mitt følelsesliv. Hver gang jeg er i Amsterdam opplever jeg noe jeg sjelden opplever i norske byer, til og med i Oslo; en unik opplevelse av frihet og livsutfoldelse. Og den opplevelsen gjør at jeg kjenner meg igjen i de berømte ordene: "Stadtluft macht frei nach jahr und tag."

Jeg tok min første tur til Amsterdam da jeg var i midten av 30-årene (jeg er nå 48 år gammel) og har vært i byen noen ganger siden. Hver gang jeg har tatt en tur til Amsterdam har jeg opplevd å bli bedre kjent med byen og kommet byens pulserende liv og rytme litt mer under huden. Amsterdam har svært mye å by på for den som liker alternativ kultur og såkalt "underground", byen er rett og slett en oase i så henseende. Å oppleve Amsterdam er å oppleve frihet, mangfold og livsutfoldelse. Iallfall har jeg opplevd byen slik.

Foranledningen til at jeg tok min første tur til Amsterdam var at jeg hadde en samtale med en medstudent på den tida jeg gikk på Blindern. Det var på en eller annen fest, etter det jeg husker, der jeg ramla borti denne fyren som fortalte meg om Amsterdam. Vi prata om europeiske byer vi hadde vært i, og under samtalen kom jeg særlig inn på København (i og med at jeg hadde et sterkt forhold til denne byen). Da svarte han: "Hvis du liker København, så er Amsterdam enda bedre!" Jeg ba ham forklare hva han mente, og så la han ut om hvordan han hadde opplevd byen. Det han sa virket så lokkende på meg at jeg bestemte meg for å ta en tur til Amsterdam når anledningen bød seg.

Det skulle likevel ta noen år før jeg fikk somla meg til å ta den første turen til Amsterdam, men når jeg først gjorde det var jeg ikke sen til å innse hvilken fantastisk by Amsterdam virkelig ér. Byen overveldet meg, og jeg bestemte meg for allerede første gangen jeg var der at jeg måtte komme igjen og oppleve mer.

Første gangen jeg var der ble det mye byvandringer. Jeg vandret gatelangs, ofte flere timer av gangen, og bare kikket. Jeg vandret mest i gamlebyen og langs kanalene der det var minst biltrafikk, men også i andre bydeler. Byen slo meg som meget vakker med sine mange gamle bygninger og flotte fasader. Overalt i gamlebyen var det caféer, og jeg stakk ofte innom og fikk meg en kopp kaffe eller en kopp te.

Det var på en av caféene i gamlebyen at jeg for første gang fikk smake krydret kaffe, noe som jeg syntes var meget eksotisk. Kaffen var krydret med anis, sort pepper og ekte vanilje. Den var så velsmakende at jeg ikke har glemt den siden. Jeg har flere ganger prøvd å lage tilsvarende kaffe hjemme hos meg selv, men hittil ikke klart å få til den samme delikate smaken. Det var også på en av caféene i gamlebyen at jeg for første gang fikk smake ekte peppermynte-te. Jeg fikk servert teen i høye tykke glasskopper (det varme vannet trakk med friske mynteblader). Teen ble i tillegg servert med litt flytende honning, og den smakte meget deilig.  

Ved en av mine byvandringer stakk jeg innom det gamle konservatoriet (konservatoriet er nå omgjort til hotell). Mange studenter og lærere oppholdt seg i vestibylen akkurat da, og jeg kikket meg rundt. Konservatoriet lå rett ved Van-Gogh museet og Concertgebouw (byens gamle konserthus). På en av veggende hang store og små plakater som annonserte kommende konserter, og jeg gikk bort for å se om det var konserter jeg kunne gå på.

Mens jeg stod der kom to studenter bort til meg, og de henvendte seg til meg på nederlandsk. Jeg svarte dem på engelsk at jeg kom fra Oslo, og ville se om det var noen konserter som jeg kunne gå på. De smilte begge to og svarte at det var faktisk en avgangskonsert samme kvelden som jeg kunne gå på, hvis jeg hadde lyst. De fortalte meg at det var en student som skulle spille cello, og på min forespørsel oppga de adressen til huset der konserten skulle finne sted.

Da kvelden kom tok jeg drosje ut til der konserten skulle holdes. Drosjen kjørte et stykke utenfor selve bykjernen og inn i noe som for meg virket som en bedre bydel. Til slutt stanset drosjen, jeg betalte sjåføren og gikk så ut på fortauet. Drosjen hadde satt meg av rett foran en gammel og meget vakker bygning. Bygningen var så vakker at jeg fikk bakoversveis. Jeg gikk inn hovedinngangen og møtte de samme to studentene da jeg var kommet inn.

Studentene hilste vennlig og tok meg med seg. Vi gikk opp noen trapper belagt med tykke røde tepper. Det hang malerier på alle veggene, lysekroner i taket som kastet et bløtt lys, store vakre vaser i porselen stod på de elgante bordene, samt at flere digre gamle speil stod rundt om i rommene vi passerte.

Til slutt kom vi inn i selve rommet der konserten skulle holdes. Det var et stort og vakkert rom med et podium, samt rader med stoler for publikum. Studentene anviste meg plass og gikk så tilbake til sine studentvenner. Konserten ble holdt (den tok omlag en times tid), og etterpå fikk studenten som hadde spilt karakter av sine sensorer. Etter det jeg forstod på reaksjonen til studenten, samt på jubelen og applausen fra publikum, fikk han en meget god karakter.

Ved ett par anledninger besøkte jeg det nye hovedbiblioteket i byen (sjekk lenke nedenunder), som ligger vis a vis sentralstasjonen. Jeg syntes det var et makeløst og meget flott bibliotek. Bygningen var moderne og meget diger, og hadde mange etasjer. Jeg gikk rundt i biblioteket og kikket, overveldet av alt jeg så. Det var hyllemetre på hyllemetre med bøker innen alle sjangre, computere overalt, sofaer der man kunne lese aviser eller blader, meget vennlig personale som svarte på alle typer spørsmål, samt flotte lesesaler.

I toppetasjen på biblioteket lå det et spisested der det mest fantastiske av ulik type mat kunne bli kjøpt. Flotte grønnsaker, fargerik frukt, små og store kaker, lekre oster, boller med velduftende supper, kjeler med de mest innbydende gryteretter, digre biffer og koteletter, og annet fristende, lå fremme på svære langbord rett ved kassene. Man kunne bare gå og forsyne seg, og så nyte herligheten enten inne i selve spisesalen, eller ute på den store terassen.

I en lite gate rett ved hovedbiblioteket (på den andre siden av den gamle katedralen) lå en meget spennende studentcafé der jeg flere ganger var innom. Caféen ble dengang eid og drevet av studenterforeningen ved byens gamle universitet. Caféen så beskjeden ut fra gateplan, men når jeg kom inn slo det meg hvor spennende den virket. Duften av all slags varmt krydder, varme oljer, hvitløk og chili slo mot meg, digre fancy plakater hang på veggene, merkelige lamper hang i taket, og kul psykedelisk musikk ble spilt i baren. Kort sagt en ekte studentcafé! De gangene jeg stakk innom der var caféen full av studenter. Det var livlig prat overalt, meget hyggelig atmosfære, særdeles spennende mat og drikke (til sympatiske priser), samt imøtekommende og vennlig service i baren. 

Andre ganger har jeg opplevd både kunstnerisk dans og pantomimeteater i byens gamle ærverdige teater (sjekk lenke nedenfor). En av forestillingene var en kombinasjon av kunstnerisk dans og pantomime, utført av en nederlandsk teatergruppe. Forestillingen var meget flott, og den endte selvsagt med stående applaus.

I tillegg har jeg ofte oppsøkt den trange gågata der flere av byens eksperimentelle teatre holder til. Ett av teatrene som jeg har vært endel på heter De Engelenbak (sjekk lenke nedenfor). De Engelenbak er et amatørteater som også fungerer som en teaterskole. Jeg har flere ganger overværet forestillinger der, både dans, pantomime, samt mer ordinært teater. Ikke alle forestillingene har vært like gode, men miljøet der synes jeg er meget spennende. Det er lett å komme i kontakt med folk på De Engelenbak, både utøvere og publikumere, og jeg har hatt flere hyggelig samtaler med de jeg har møtt der.

Ved andre anledninger har jeg overværet konserter i Concertgebouw, som er byens gamle konserthus (sjekk lenke nedenunder). Concertgebouw ligger ved en stor plass/park vis a vis av det gamle konservatoriet (der jeg var innom og møtte de to studentene), samt rett ovenfor Van-Gogh museet. Der har jeg opplevd fremføringer av store verker av kjente komponister, samt nyere og mer eksperimentell musikk. Og hver gang jeg har besøkt dette gamle konserthuset har opplevelsen vært meget god. 

Siste stedet jeg vil nevne er Bourbon Street (sjekk lenke nedenunder), som er byens beste bluesbar etter min oppfatning. De gangene jeg har vært i byen har kvelden som regel blitt rundet av med et besøk på Bourbon Street. På Bourbon Street spilles ikke bare blues, iallfall ikke de gangene jeg har vært innom der. Klubben har et variert repertoar av blues, bluesrock, rock n´ roll, samt hardrock. Artistene og bandene som spilte da jeg var innom der var drevne. Hver gang var det høyt trøkk og stemningen ditto.

En gang jeg var der møtte jeg ei dame. Vi kom i prat, og da jeg fortalte henne at jeg kom fra Oslo utbrøt hun med en latter: "Oslo! The capital city of Norway! Geeeee! How interesting! I have been in Scandinavia, both Copenhagen, Stockholm and Oslo. Scandinavia is sooooo clean! You scandinavians are possessed by cleanness! How come?" Jeg lo og sa noe om arven etter Martin Luther, skuespillene til Henrik Ibsen (som illustrerer vår melankoli og dystre sinn), maleriene til Edvard Munch (som illustrerer det samme som skuespillene til Ibsen), vår evinnelige moralisme i alle spørsmål, vår streben etter korrekthet i alle ting (noe som knuger oss), samt vår husmannsmentalitet.

I tillegg kunne jeg ha nevnt andre teatre og klubber som jeg har besøkt, bra konserter, artige museer, spennende restauranter, bokhandlere, antikvariater, butikker som selger rare klær, små kunstgallerier, blomstermarkedet, byens to universiteter.

Og! Jeg kunne selvsagt ha nevnt byens utallige coffeeshops (hehehehehehe!) som man finner overalt, der det ikke kun selges kaffe. Men! Det er en annen historie...

I sum kan det sies om Amsterdam og følelsene som byen gir................Du er i Europa, og det merker du! 

 

 

Nettsider:

 

Bibliotek (Openbare Bibliotheek Amsterdam - Wikipedia):

http://en.wikipedia.org/wiki/Openbare_Bibliotheek_Amsterdam

 

Stadsschouwburg (byens gamle teater - Wikipedia):

http://en.wikipedia.org/wiki/Stadsschouwburg_(Amsterdam)

 

De Engelenbak (amatørteater):

http://www.iamsterdam.com/en/visiting/whats-on/theatre/theatres/de-engelenbak

 

Concertgebouw (konserthus):

http://www.concertgebouw.nl/en

 

Bourbon Street (bluesbar):

http://www.bourbonstreet.nl