"Praha er en av de fineste byene i Europa."

Gatebilde fra bydelen Mostecká i Praha. Den berømte Saint Nicolas Kirken kan skimtes i bakgrunnen på bildet. Praha er en av Europas viktigste kulturbyer, en posisjon byen har hatt siden middelalderen. Byen har et velutviklet og pulserende åndsliv med en rekke forlag, store biblioteker, universiteter, vitenskapsakademier, litterære miljøer, teatre, operaer, kunstmuseer, samt mange kirker. Når man er i Praha kan man føle at århundrer med europeisk kulturhistorie vibrerer i gatene. Å vandre gatelangs i byen er en opplevelse, så fremt man unngår turistområdene. Byen har mange sjarmerende sidegater og smug, storslagne bygninger, vakre bygårder og flotte torg. Prahas natteliv er også en opplevelse, for den som har sansen for sånt. Byen har mange brune puber der godt tsjekkisk øl skummer. Skal man få fullt utbytte av Prahas natteliv bør man stikke innom de legendariske Jazz-Clubs - kjellerlokaler der det spilles levende musikk innen flere sjangere til langt på natt. Og! Ikke minst! Byen har utallige sjapper der det selges ekte absinth.

 

 

 

 

"Anyone who keeps the ability to see beauty never grows old."

- Franz Kafka

 

 

 

Det blir sagt om Praha at byen er det østlige Europas Paris. Jeg har vært i Praha noen ganger, og hver gang blir jeg slått av byens skjønnhet og av dens uvanlig rike kulturliv. Praha er bla. kjent for å ha ett av Europas beste musikkliv, uansett hvilken sjanger det måtte dreie seg om. De mange festivalene, de stadige konsertene, de berømte operaene (byen har to), de mange klubbene (såkalte Jazz-Clubs der det spilles blues, rock og soul, i tillegg til jazz), samt de utallige kirkekonsertene bidrar til det.

"Praha er en av de fineste byene i Europa" var noe en venn av meg sa engang for mange år siden, da jeg stod på tampen til å reise til byen for første gang. Under samtalen vi hadde dengang fortalte han meg om sine opplevelser fra Praha, og la til at jeg var en heldiggris som skulle reise dit og oppleve hva byen har å by på.

Ja! Praha er virkelig en fet opplevelse! Enhver som besøker byen (og som er smarte nok til å unngå de evinnelige turiststedene, men heller oppsøker steder der vanlige Praha-folk vanker) vil få rikt utbytte av nær sagt alt innen kultur, både gammel og moderne. Byen er kjent for sine utallige kunsthåndverk-verksteder, i tillegg til de mange pantomie-teatrene (Black Light Theater). Praha er også berømt for sine mange verksteder der det produseres avantgarde kunst. Og selvsagt må jeg nevne verkstedene der det produseres vakre og rare dukker, i alle mulige typer og fasonger.

Det sies at Praha er en av Europas viktigste kulturbyer rent historisk sett, det er noe jeg vil signere. Den som besøker byen, og som har sansen for europeisk historie og kultur, vil garantert ikke bli skuffet.

De gangene jeg har vært i byen har jeg opplevd mye fint. Jeg har vandret mye gatelangs og kikket på folkelivet, tatt trikken ut av selve bykjernen til områder som ennå virker "øst-europeiske" og sett meg litt rundt der. Jeg har også vandret i gamlebyen, men den er meget turistpreget, så jeg finner den ikke veldig interessant. Tross at Prahas sentrumsområder er sterkt preget av turisme har byen likevel sjarm. Det ér noe eget ved byen, noe man sanser som vanskelig lar seg definere. 

Ved en anledning oppsøkte jeg et gammelt nedlagt kloster som var omgjort til pub. Jeg hadde lest om denne puben i reisehåndboka, og den ble beskrevet som en av byens mest spennende puber der ånden fra klosteret ennå hang i veggene. Der kunne man få en guidet smaking på øl for en rimelig penge. Jeg tok trikken ut av bykjernen, og ruslet så det siste stykket til klosteret. Da jeg ankom viste det seg at klosteret var bygget om til et fasjonabelt hotell. Puben lå i kjelleren, og da jeg kom inn i pubens lokale var det kun to stykker tilstede der. Begge var ansatte, og meget diskret trakk mannen seg tilbake slik at jeg ble alene med dama. Hun var ei dame i begynnelsen av 30-årene, meget vakker, snakket flytende engelsk, og hadde god forstend på øl.

Jeg fikk en guidet ølsmaking mens jeg prata med henne. Hun fortalte meg om tsjekkisk ølkultur og -historie, samt om klosterets historie. Så snakket vi om hotellet, som rett og slett var overdådig luksusriøst. Jeg spurte henne om hva slags type gjester de hadde der. Hun svarte celebriteter, kongelige, diplomater, Hollywood-stjerner, kjendiser innen fashion, samt rockemusikere. Da hun nevnte rockemusikere spurte jeg om det hendte at de hadde ville fester på rommene, ødela og griset til alt. "Yes, but they have to pay for it," svarte hun. Jeg lo og svarte: "Of course!" Så spurte jeg: "Your guests at this hotel, can they get anything they want here? Abolutely anything?" Hun kikket forskende på meg, tenkte seg litt om, og svarte: "Yes, they get anything they want." Jeg smilte og spurte: "And what is the price of a room here?" Igjen kikket hun forskende på meg, betraktet mine slitte klær og mitt lange ustelte hår, og svarte så: "The cheapest rooms cost 400 dollars a night." Etter at smakingen var over og vi hadde pratet ferdig takket jeg henne og gikk ut på gata igjen. 

Flere ganger har jeg vært i operaen, ett par av gangene sett "La Boheme" av Giacomo Puccini. Det var fantastiske opplevelser, både musikalsk, estetisk, og på andre måter. Operabygningen er meget flott og vakker (både utvendig og innvendig), akustikken upåklagelig, og selve fremføringen vellykket hver gang.

Videre har jeg vært på flere av byens Black Light Theatres der det fremføres pantomime teater. Siden det er pantomime har jeg selvsagt ingen problemer med å følge og forstå handlingen. Salen der publikum sitter er mørklagt under fremføringen, og scenen kun opplyst av selvlys. Det gir en egen atmosfære, meget stemingsfull og intim sådan. En av gangene jeg var innom et slikt teater så jeg en flott fremføring av Goethes "Faust" som jeg likte veldig godt.

Hver gang jeg har vært i Praha har jeg gått på byens berømte Jazz-Clubs om kveldene. På disse klubbene spilles det for det meste jazz, men på klubben som jeg liker best og har vært mest på spilles blues og bluesrock. Klubben heter Ungelt og ligger rett ved gamlebyen (for link til Ungelt, sjekk "Absinth" ved menyvalget "Bohemia"). På Ungelt er det meget heftig, iallfall de gangene jeg har vært der. Bandene som spilte var drevne og atmosfæren deretter.

En kveld jeg var på Ungelt spurte (ropte fra der jeg satt) jeg bandet om de tok en oppfordring. Alle i lokalet kikket på meg. Vokalisten spurte meg om hva jeg ville at de skulle spille, og jeg svarte "Hey Joe" av Jimi Hendrix. "You´ve got it!" gliste vokalisten, og så dro gitaristen igang de innledene riffene til låta. Det var en meget fet opplevelse! Bandet spilte rått som faen, dro en langversjon av låta med blodige riff og soloer. Da låta var ferdigspilt var applausen øredøvende. Folk kikket opp mot bordet der jeg satt, og noen hevet glassene sine mot meg og smilte.

De gangene jeg har vært i Praha har jeg alltid gått på de lokale spisestedene og restaurantene (beregnet på byens egen befolkning). Der er maten og ølet utmerket, men prisene meget lave. På slike steder har jeg spist stekt kanin, stekt and, ulike retter med svin, samt mye annet godt for en svært rimelig penge. En av restauratene jeg har vært mye på var beregnet på unge trendy Praha-beboere, altså et meget hipt sted. Til tross for dette kostet et fullt måltid med godt øl ikke mer enn ca. 40 kroner da jeg var der. Det er mulig at prisene har gått opp siden dengang, byen oversvømmes jo av turister med tykke lommebøker.

Videre har jeg vært på flere av byens nattklubber. De varierer noe i stil og hvor bra de er. Byens beste og mest heftige nattklubb var Batalion. Klubben lå i kjelleren under Hard Rock Cafe. Man går ned en trapp, og så befinner man seg i selve klubbens lokale. Baren var imponerende, med meget lang bardisk, bra utvalg av ulike typer brennevin, og selvsagt et enormt utvalg av godt tsjekkisk øl. De gangene jeg har vært på Batalion ble det spilt tung rock n´ roll, og det likte jeg. Det var lett å komme i kontakt med folk der. Mange av de som jeg fikk prata med var turister, men noen av dem var også unge Praha-beboere.

Utover dette har jeg selvsagt vært innom flere av byens sjapper som selger absinth. Man er definitivt ikke i Praha uten å smake på eller drikke absinth! Jeg har skrevet om dette i en annen artikkel (sjekk "Absinth" ved menyvalget "Bohemia"). Videre har jeg besøkt flere av byens kunstgallerier. Noen av kunstgalleriene var små, andre store. Jeg har opplevd mye bra kunst i byen, og jeg synes det alltid er like spennende. Jeg har også vært innom flere av byens små verksteder der det lages marionattdukker, eller såkalte "puppets". Disse verkstedene er berømte, og det var mye spennende å se der. I min stue her i Oslo henger nå to fine marionettdukker på veggen.

De gangene jeg har vært i Praha har jeg gjort det til en tradisjon å lese romanen "Tilværelsens uutholdelige letthet" av Milan Kundera i forkant av reisen. Romanen omhandler bla. Praha-våren, og jeg mener at skal man få utbytte av byen, så bør man ha kjennskap til hva Praha-våren innebar. Jeg har flere ganger snakket med Praha-beboere om Praha-våren, og blant de jeg snakket med var især studentene godt orienterte om hendelsen. Enkelte Praha-beboere jeg har prøvd å innlede en samtale med om Praha-våren var imidlertid avvisende og svarte: "No comments!"

Og jeg mener at skal man virkelig få utbytte av byen, bør man være oppdatert på Franz Kafka. Kafka er på mange måter byens litterære ikon. Det å ha lest Kafka og deretter vandre gatelangs i byen ér noe eget. Jeg har gjort dette flere ganger, og hver gang har jeg nærmest følt Kafkas ånd.

Ja! Praha ér definitivt en av de fineste europeiske byene jeg har vært i...

 

 

 

"Someone must have been telling lies about Josef K., he knew he had done nothing wrong but, one morning, he was arrested. Every day at eight in the morning he was brought his breakfast by Mrs. Grubach's cook - Mrs. Grubach was his landlady - but today she didn't come. That had never happened before. K. waited a little while, looked from his pillow at the old woman who lived opposite and who was watching him with an inquisitiveness quite unusual for her, and finally, both hungry and disconcerted, rang the bell. There was immediately a knock at the door and a man entered. He had never seen the man in this house before. He was slim but firmly built, his clothes were black and close-fitting, with many folds and pockets, buckles and buttons and a belt, all of which gave the impression of being very practical but without making it very clear what they were actually for."

- Franz Kafka, The Trial

 

 

 

Nettsider:

 

Prague (offisell nettside): 

http://www.prague.eu/en

 

Jazz & Blues Clubs (expats):

http://www.expats.cz/prague/directory/jazz-and-blues-clubs/

 

Image Black Light Theatre:

http://www.imagetheatre.cz/en/

 

Puppets In Prague:

http://www.puppetsinprague.eu

 

Prague State Opera:

http://www.state-opera.com