3. jun, 2014

Velbehag!

 

"Glede beruser."

- Knut Hamsun 

 

 

 

 

Så er nok en dag bragt til ende, og jeg nyter nå kveldens ro med min pipe, et lite glass fransk appelsinlikør, og mørk belgisk sjokolade.

Det har vært en god dag og en særdeles fin aften. Retten med stekte andelår og cassis-saus som jeg lagde og spiste i kveld var overmåte deilig. Det er så typisk franskmennene; å sette sammen en rett der så mange lekre ingredienser inngår. Nå føler jeg bare velbehag. Og det er akkurat sånn jeg vil ha det, hver eneste dag og hver eneste kveld.

Og hvorfor skulle jeg ikke gjøre det? Hvorfor skal ikke livet være sånn? Hver eneste dag? At hver dag i livet teller? At hvert øyeblikk er verdifullt? For uten livsglede og livsnytelse, i øyeblikket, hva har vi da eventuelt igjen? Ikke særlig mye, spør du meg. Om livet bare er til for slit og streben, pliktoppfyllelse, og det å tilfredsstille alle krav, da er livet sannelig sørgelig og fattig.

Ja, ikke sant? For er det ikke nettopp livsgleden og livsnytelsen som gir oss det vi trenger for at vi skal oppleve at livet i denne verden har en mening og hensikt? At det rett og slett er godt å leve?

Når dagene flyr unna og vi er opptatt med alle alskens gjøremål, så husk da at dette livet får vi bare kun én gang, så er det slutt. Og den slutten er definitiv, om man da ikke skulle være så heldig å få inngang i det religionen kaller Paradis. Men det kan vi ikke vite noe sikkert om, bare anta, håpe og tro. Det vi derimot vet med sikkerhet er at denne verden er det vi har, og at den er i våres hender.

Er det da ikke opp til oss å gjøre verden til et godt sted? For alle? Og hvordan skulle vi være istand til å gjøre den til et godt sted om vi ikke klarer å realisere glede og nytelse for vår egen del? Om vi ikke opplever at dette livet er godt, hvordan skulle vi da kunne spre livsglede til andre?

Sjekk hva jeg skriver på siden "Hvis jeg kunne få leve livet om igjen" (dere finner den under "Front Page" - klikk på "The joy of life") og tenk så litt over det som står der. Ikke det at jeg ønsker å være belærende, men dette er noe jeg virkelig brenner for.

Jeg brenner for at vi alle skal oppleve at livet er verdifullt og godt, og på den måten kunne gjøre det som er helt essensielt; være medmennesker og skape verdier. Som medmennesker bryr vi oss om hverandre, fordi vi forstår at alle er verdifulle og at ingen må bli hengende etter. Og ved å skape verdier bygger vi samfunnet, som vi alle er avhengig av, slik at det fungerer for oss alle.

Det er en sørgelig misforståelse at glede og nytelse står i kontrast til det å være medmenneske og det å bry seg om andre. Tvert om! Når man selv har det godt har man også muligheten til å spre sånt videre til andre. Det triste er jo dessverre at egoister og snyltere utnytter sånt kynisk til egen fordel, og da gjerne på bekostning av andre. Men! Slike kyniske egoister og snyltere vil alltid være der, og de vil alltid ødelegge.

La oss da sørge for at gleden som er i oss og mellom oss ikke reduseres eller ødelegges, men vokser videre og blir sterk. Slik at vi oppnår å realisere det gode liv, og dermed unngår at det glipper mellom våres hender.

God natt, alle! Sov godt!

 

 

 

Songs of Joy

Sing out, my soul, thy songs of joy; 
Sing as a happy bird will sing 
Beneath a rainbow's lovely arch 
In the spring.

Think not of death in thy young days; 
Why shouldst thou that grim tyrant fear? 
And fear him not when thou art old, 
And he is near.

Strive not for gold, for greedy fools 
Measure themselves by poor men never; 
Their standard still being richer men, 
Makes them poor ever.

Train up thy mind to feel content, 
What matters then how low thy store? 
What we enjoy, and not possess, 
Makes rich or poor.

Filled with sweet thought, then happy I 
Take not my state from other's eyes; 
What's in my mind -- not on my flesh 
Or theirs -- I prize.

Sing, happy soul, thy songs of joy; 
Such as a Brook sings in the wood, 
That all night has been strengthened by 
Heaven's purer flood.

- William Henry Davies