17. nov, 2017

Grove rundstykker

 

"One should not attend even the end of the world without a good breakfast."

- Robert A. Heinlein

 

 

Jeg husker frokostene i familien da jeg var ung. Mens jeg lå i sengen og gned søvnen ut av øynene kjente jeg duften av kaffe og ristet brød som kom sivende inn fra kjøkkenet. Etter å ha gjort meg ferdig på badet tuslet jeg gjespende inn på kjøkkenet der mor og de andre satt. Mor var alltid påpasselig med at måltidene ble overholdt av familiens medlemmer. Hun kom fra København og bragte det danske kjøkken med seg til familien i Norge. Ikke bare var hun god på å lage mat. Hun var også bevisst på at et måltid skulle være en sosial opplevelse.

Frokostene, som hun som regel stelte istand, var fine opplevelser. Iallfall slik jeg husker dem. På hverdagene var det mer enkle frokoster. Da spiste jeg corn flakes med melk og jordbæsyltetøy. Mor og far spiste brød med pålegg, og drakk melk og kaffe. I helgene derimot gjorde mor noe ekstra ut av frokostene. Da stod hun før vi andre, gikk stille ut på kjøkkenet og lagde frokosten. Når vi andre så kom ut på kjøkkenet var bordet ferdig dekket. Bordet hadde alltid nystrøket duk, slik jeg husker det. Om senhøsten og vinteren, når det var bekmørkt ute, stod et levende lys på det.

Frokosten i helgene var alltid med egg. Noen ganger kokte egg. Andre ganger stekt egg & bacon. Når det var kokte egg hadde vi hennes hjemmelagde sursild, som jeg likte veldig godt. I tillegg hadde vi ulike typer pålegg, som ost, skinke, leverpostei, røkt makrell, kaviar, syltetøy, paprika, tomat, agurk, reddik og grov sennep. Glassmugger med frisk melk og juice, og kanner med nylaget te og kaffe. Videre var det alltid ristet brød og hennes hjemmebakte grove rundstykker. Hun likte å bake egne rundstykker, etter hva jeg husker. Hun sørget for å bake såpass mange hver gang at det rakk til flere helger. Når hun gjorde frokosten istand i helgene tok hun rundstykker ut av fryseren og tinte de så i ovnen. Vi spiste de alltid varme. De var smakfulle og saftige. Var penslet med egg og sesamfrø, noe som gjorde de ekstra gode. Gode minner!

Uten at jeg var klar over det dengang lærte mor meg betydningen av at frokosten i helgene gjøres skikkelig slik at opplevelsen blir fin. At man sørger for at maten er appetittvekkende og deilig og at det er hyggelig å sitte ved bordet. Jeg husker at hun sa: "En ting er maten vi spiser. Den skal selvsagt være god. En annen ting er det sosiale. At vi har det fint sammen. Begge deler er like viktig!"

Nå som jeg er blitt voksen og bor for meg selv gjør jeg derfor noe ut av frokosten i helgene fordi jeg vil at opplevelsen skal være fin. Da dekker jeg bordet med nyvasket duk og tenner levende lys. Maten varierer fra gang til gang. Innimellom har jeg meksikansk eggerøre, som er en av mine favoritt frokostmenyer. I tillegg til egg er eggerøren laget med smør, tomat, løk, chili, avokado, frisk koriander og grovkvernet pepper. Til eggerøren har jeg hjemmelagde tortillas og varm sjokolade. Det er smaker helt utrolig deilig. Noe av det beste jeg kan få til frokost. Men nok om det! Tilbake til mer ordinær helgefrokost. 

Jeg varierer altså maten jeg har til frokosten i helgene. Noen ganger lager jeg egg & bacon med stekte grove pølser, ristet brød, grillede tomater, stekt sopp og bønner i tomat. Altså "full english breakfast". Andre ganger igjen har jeg bløtkokt egg, rundstykker, sild og diverse pålegg. Jeg har alltid velsmakende te til frokosten i helgene. Det er te i løsvekt som jeg trakter i min engelske tekanne. Siden det er en hel kanne har jeg te til både frokosten og senere på formiddagen.

Tidligere pleide jeg å kjøpe rundstykkene i butikkene. Det gjør jeg ikke lenger. De var forsåvidt greie nok, men jeg syntes ikke at de smakte noe særlig egentlig. Jeg ville derfor prøve noe annet som var bedre. Etter å ha tenkt litt kom jeg på ideen om at jeg selvsagt kunne bake mine egne rundstykker. Jeg syntes at det var en strålende idé og gikk igang med å bake rundstykker. I starten gjorde jeg nybegynnerfeil og rundstykkene ble så der, men litt etter litt fikk jeg grep om hvordan jeg skulle gjøre det slik at de ble gode.

Å bake mine egne rundstykker har jeg fortsatt med siden. Hver gang baker jeg såpass mange at de rekker en god stund. Jeg baker de med grov sammalt hvetemel, siktet hevtemel, vann, salt, sukker og gjær. Pensler de med vispet egg og sesamfrø, noe som gir lekker sprø skorpe når de stekes i ovnen. Duften som brer seg i leiligheten mens de stekes er helt nydelig. Jeg oppbevarer rundstykkene i fryseren slik at de holder seg fint. Når jeg så gjør istand frokosten i helgene tar jeg ut to-tre stykker og tiner de i ovnen. Flere trenger jeg ikke. Det er så mye mat i dem at to-tre holder. De er varme når jeg går igang med å spise. Da smelter smøret ned i dem, noe som gjør de enda mer smakfulle og delikate.

 

 

 

Good morning, good morning
Good morning, good morning
Good morning ah

Nothing to do to save his life call his wife in
Nothing to say but what a day how's your boy been
Nothing to do it's up to you
I've got nothing to say but it's OK

Good morning, good morning
Good morning ah

Going to work don't want to go feeling low down
Heading for home you start to roam then you're in town
Everybody knows there's nothing doing
Everything is closed it's like a ruin
Everyone you see is half asleep
And you're on your own you're in the street

After a while you start to smile now you feel cool
Then you decide to take a walk by the old school
Nothing is changed it's still the same
I've got nothing to say but it's OK

Good morning, good morning
Good morning ah

People running round it's five o'clock
Everywhere in town is getting dark
Everyone you see is full of life
It's time for tea and meet the wife

Somebody needs to know the time, glad that I'm here
Watching the skirts you start to flirt now you're in gear
Go to a show you hope she goes
I've got nothing to say but it's OK

Good morning, good morning, good

- Lennon/McCartney

 

 

 

Nettside:

 

Grove rundstykker - oppskrift (Opplysningskontoret for brød og korn):

http://brodogkorn.no/oppskrift/torunns-grove-rundstykker/