Å nyte mat med chili og spennende erotikk

Rød chilipepper. Frukten kommer fra plantearten Capsicum annuum - som finnes i ulike varianter. Planten har sin opprinnelse i Mellom-Amerika og brukes mye i matlagingen der, ellers utbredt over nesten hele verden i dag. Anvendes som smakstilsetning, enten fersk, tørket, syltet, røkt, knust eller malt. Inneholder capsicin - som gir frukten den sterke brennende smaken. Chili står som symbol på intenst brennende begjær - derav et rikt og spennende erotisk liv.

 

 

 

"I wish I had time for just one more bowl of chili!"

 

- Kit Carson (soldat under den amerikanske borgerkrigen - de siste ordene han uttalte før han døde etter at borgerkrigen var over)

 

 

Intenst brennende begjær. Smak på ordene! Bare når vi hører om intenst brennende begjær ledes tankene til erotikk. Og ikke uten grunn. Begjær er lengselen etter sanselig tilfredsstillelse. Det er naturlig - slik mennesket engang er skrudd sammen - at først og fremst er slik lengsel rettet mot intens erotisk nytelse og tilfredsstillelse.

Mat og drikke ér - meget enkelt sagt - det viktigste i livet for oss mennesker for at vi skal kunne overleve. Vi kan rett og slett ikke leve uten tilstrekkelig mat og drikke, og vi kan slettes ikke leve et godt liv uten spennende mat og drikke. Bare prøv! Den som vil! Å leve et liv basert på kun kjedelig mat og drikke, og se så hvor det fører hen.

Gjennom hele historien har mennesket søkt å lage spennende mat. Og det sier jo seg selv at med spennende mat og drikke spiser og drikker man rett og slett langt bedre, og slik blir livet langt rikere enn hva tilfellet ville vært ellers. Mat og drikke er menneskets viktigste kulturbærer. Skal man orientere seg og bli kjent med fremmede land og kulturer, både i egen samtid men også bakover i historien, er det å bli kjent med andre folks mat- og drikketradisjoner et meget godt utgangspunkt.

Hva som gjør mat og drikke spennende er så mangt, vi har alle ulike preferanser for hva vi liker. Likevel vil jeg hevde at noe av det viktigste for selve smaksopplevelsen og -nytelsen under et måltid er, ved siden av kvaliteten på og behandlingen av råvarene, bruken av ulike urte- og krydderplanter. Det var ikke tilfeldig at nettopp krydder utgjorde en av de viktigste handelsvarene i tidligere tider. Tenk bare på handelen mellom Romerriket og rikene i Østen, eller handelen som mange riker i Europa under middelalderen førte med kulturer i Østen og Nord-Afrika. Eksemplene på viktigheten av krydder kan ramses opp i det uendelig. I sin tid var krydder mer kostbart enn gull, og det sier ikke så lite da gull var noe av det aller mest kostbare dengang.

Chilipepper er frukten av en plante, som vi alle vet. Chili brukes som smakstilsetning i matlaging verden over i dag, i større eller mindre mengder. Chili er meget høyt verdsatt for sine egenskaper. Smaken chili gir varierer noe etter akkurat hvilken type chili det er snakk om, men felles er den sterke brennende opplevelsen denne frukten gir i munnen når man spiser mat der den inngår. Det finnes chili som brenner moderat, og det finnes chili som brenner intenst. Uansett bidrar chili i høy grad til at mat blir spennende, forutsatt at den behandles på riktig måte og i passende mengder når man lager maten.

Mat der chili inngår som ingrediens kan være noe av det mest spennende innen gastronomien. Mat med chili - tilberedt på en god måte - gir normalt fantastiske smaksopplevelser. Men! Chili kan også være en utfordring og prøvelse for noen og enhver. Jeg har selv opplevd på reiser i Asia og Nord-Amerika (Mexico ér del av Nord-Amerika, og ikke del av Mellom-Amerika, som mange ikke-amerikanere feilaktig tror) å spise mat med chili som virkelig har satt meg i brann, så og si bokstavelig talt.

Da jeg reiste i Sri-Lanka på slutten av 80-tallet besøkte jeg (sammen med 10 andre folkehøgskoleelever) en liten landsby, og vi bodde i denne landsbyen en hel uke. Vi spiste samme maten som landsbybeboerne spiste. Selv om vi hadde forberedt oss grundig i forveien ved å spise mat med mye chili (mye chili trodde vi, men der tok vi grundig feil skulle det etterhvert vise seg), fikk vi alle en skrekkopplevelse ingen av oss kommer til å glemme.

Første kvelden vi var i landsbyen, da vi skulle sette til livs måltidet som ble servert, var det rett og slett som om helvetes porter åpnet seg og alle djeveler ble sluppet løs på oss. Maten var så intenst brennende at det er vanskelig å beskrive på en måte som gjør at det kan begripes (om man da ikke har opplevd noe lignende selv). Fy faen! Som(!) det brant i munnen og på leppene! Det brant og brant og brant, som bare pokker! Aldri hadde jeg opplevd noe lignende før, og faktisk aldri siden heller. Vi slet oss igjennom måltidet vi hadde fått servert. Tårene rant og svetten silte i strie strømmer.

Etter den opplevelsen skjønte jeg at chili må inntas med aktsomhet og omhu, om man da ikke er anlagt for slik intenst brennende mat helt fra barndommen av, eller blitt trenet opp til å kunne takle slik mat. Maten vi fikk servert i denne landsbyen var så intenst brennende at det bokstavelig talt var en lidelse å komme igjennom hvert eneste måltid, hele uka igjennom. Da uka endelig var over - etter at vi hadde forlatt landsbyen og kommet tilbake til hovedstaden (Sri-Lanka har faktisk to hovedstader, men det er underordnet her) Colombo - sverget jeg på at jeg skulle være varsom med chili videre fremover. Aldri(!) mer skulle jeg utsette meg for slik lidelse, eller begi meg frivillig inn på noe sånt!

Tross denne opplevelsen har jeg i dag utviklet en sterk pasjon overfor chili, og jeg bruker chili i mitt daglige kosthold. Det vil si! Jeg bruker ikke chili i maten som jeg lager og spiser hver eneste dag, men jeg gjør det hyppig. Jeg sparer heller ikke på chili når jeg først lager mat der denne frukten inngår som ingrediens. I dag liker jeg å spise mat som jeg synes er sterk, mat som gjør at jeg svetter, og at jeg kjenner at det brenner godt i munnen. Spennende mat er essensielt for meg, og jeg opplever det som en enorm nytelse og tilfredsstillelse når jeg spiser slik mat.

I hylla på mitt soverom har jeg 36 flotte kokebøker, og jeg satser alltid på å lage spennende mat - hver eneste dag. I mange av kokebøkene inngår chili som ingrediens i oppskriftene. Når jeg lager mat der chili inngår, bruker jeg som regel en god del mer chili enn det oppskriften oppgir. Spennende mat der chili inngår beriker livet i høyeste grad, og å nyte slik spennende mat gjør at jeg føler generelt velvære og behag.

Slik er det også med erotikken. Å nyte erotikk er noe av det aller fineste man kan oppleve, synes jeg. Men! Erotikken kan også lett ødelegges, om man ikke anvender den på en aktsom måte. Det å være sammen med et annet menneske, og at man kan nyte hverandres kropper, er noe av det rikeste og fineste jeg vet om. Og her er paralellene til chili åpenbare.

Man kan overdrive erotisk nytelse og tilfredsstillelse ved å ikke ha noen begrensninger. Nymfomani og sexavhengighet er kjente begreper, og for de det gjelder må sånt være mer til lidelse enn til nytelse og tilfredstillelse, spør du meg. Å ha et spennende og rikt erotisk liv innebærer for meg først og fremst at jeg er veldig g l a d i det mennesket jeg er sammen med. Jeg har erfaring med både såkalte one night stands og luksus eskorte, men rett ut sagt er dette noe som hverken har gitt meg særlig nytelse eller tilfredsstillelse. Jeg iallfall har ikke fått særlig utbytte av slikt, og det tror jeg skyldes at jeg søker noe annet og dypere enn hva ren overfladisk sanselighet kan gi meg.

Men, ikke misforstå! Selvsagt liker jeg det sanselige. Det å kunne ta på og kjenne et annet menneskes nakne hud er essensielt innen erotikken. Å nyte et annet menneskes nakne kropp kan gi intenst rik og fin opplevelse, og en slik opplevelse er ikke til å underslå. Likevel er det slik for meg - basert på den erfaring jeg har - at erotisk nytelse først og fremst er gleden over å være sammen med et menneske der man kan gi seg totalt hen til hverandre. Hengivenhet kalles vel slikt, og dyp inderlig hengivenhet er det absolutt aller fineste, synes jeg. Dette fordi dyp inderlig hengivenhet er selve essensen i kjærlighet, slik jeg forstår kjærlighet. Erotisk nytelse og tilfredsstillelse er i sin essens at man kan gi seg fullstendig hen til den man er glad i, uten noen form for blygsel eller skamfølelse. Slik erotisk nytelse og tilfredsstillelse er, og vil alltid være, basert på frihet. Det er en frihet man gir hverandre, som gjør at man føler seg fullstendig ubundet, og dermed kan spille seg ut.

Det sier seg da selv at erotikk uten kjærlighet blir for meg intetsigende og dermed kjedelig. Kjærlighet beriker alle aspekter innen erotikken, noe som gjør at selve opplevelsen blir følelsesmessig dyp, spennende og intens. Hvordan man utfører selve akten er ikke det avgjørende, det finnes utallige metoder og teknikker innen erotikken, men det avgjørende er at man er sammen og deler det aller mest intime med hverandre.

Å praktisere og nyte spennende erotikk blir da som å lage og innta et deilig måltid med chili. Man velger ut råvarene med omhu, lager maten slik at smaken fra de ulike ingrediensene bevares og utvikler seg, og man velger egnet drikke som kompletterer måltidet og gjør det flott. Så setter man seg til bords.....tar første munnfull......man kjenner hvordan det brenner behagelig i munnen, og hvordan alle sanser åpner seg etterhvert som man spiser. Man bare nyter og nyter og nyter.......helt til ganen og magen er tilfredsstilt.

Og resten av kvelden og natten ligger da åpen for å utforske sansenes rike....

 

Bon appetit!

 

 

 

The Smell of Chilis

 

Piano playing in the background.
The same earing tune.
It's gray. 
Too gray. 
Might rain.
Stomach starts to grumble. I don't know why.
I'm thinking about us on that bed.
Just sitting.
I kiss your cheek.
My pants are so loose.
They have rips on them.
On purpose.
My shirt is so tight, I like it.
TEST TAKER! 
They scream.
My basketball sits out on the front porch.
Wet.
Dewy in the grass 
I feel you watching me sometimes,
I wonder if you think of me.

 

- Latiaaa

 

 

 

Nettsider:

 

Eat More Chiles:

http://www.eatmorechiles.com/index.html

 

"A Brief History of Chili Peppers" (Legal Nomads):

http://www.legalnomads.com/2015/12/history-chili-peppers.html