Intense nytelser...

20. jan, 2015

 

 

 

 

"My father used to say that stories are part of the most precious heritage of mankind."

 

- Thair Shah, "Arabian Nights": A Caravan of Moroccan Dreams

 

 

 

 

 

Foranledningen til min arabiske natt var at jeg i forrige uke kjøpte kokeboka "Chef Ramzis arabiske kokebok" (Vega forlag - utgitt 2012).

Jeg hadde lenge ønsket meg denne kokeboka, men syntes at den ordinære prisen på 399 spenn var altfor stiv. Da jeg helt tilfeldig kom over kokeboka i hyllene hos Notabene bokhandel på Tveita Senter, og så at prisen var satt ned til 79 spenn, slo jeg til. Jeg kjøpte kokeboka. Da jeg kom hjem begynte jeg å bla og lese i kokeboka, og den virket meget spennende.

Jeg hadde i flere år savnet å ha en bra kokebok med oppskrifter fra Midt-Østen og områdene omkring. Det jeg visste om mat- og drikketradisjonene i Midt-Østen (bla. Libanon, Egypt, Marokko) hadde gitt meg sterk lyst til å lage og spise slik mat.

For å gi en bakgrunn må jeg gå tilbake tida da jeg var sivilarbeider. Jeg tok min siviltjeneste på informasjons- og dokumantasjonsavdelinegn til NORAD (dengang het avdelingen IDOK), og ble godt kjent med folka som jobbet der. Direktøren for NORAD var gift med ei som jobbet på IDOK, og det gjorde at jeg ble invitert til direktørens og hans kones juleselskap (sammen med de øvrige av hennes kolleger i avdelingen).

Det var et storartet selskap! Jeg husker især maten som ble servert. Maten kom fra en libanesisk restaurant i byen, og da jeg spiste den sverget jeg på å lære meg å lage slik mat. De krydrede kjøttbollene var utrolige, de smakte tydelig av kanel og kardemomme, i tillegg til hvitløk og mynte. De var så deilige at jeg knapt kunne tro det. Brødet vi fikk til maten - bakt med ulike kryddere, urter og hvitløk - var likedan. En gastronomisk opplevelse så intens at jeg ikke glemte den.

Da jeg endelig hadde fått kjøpt den nevnte kokeboka, var jeg selvsagt meget glad. Om kvelden, da jeg satt i min stue og bladde og leste i kokeboka, fikk jeg idéen til å holde en arabisk aften. Jeg ville gjenopplive minnene fra juleselskapet hos direktøren og hans kone. Og en slik arabisk aften ville jeg ha så raskt som overhodet mulig! Tennene mine løp i vann da jeg tenkte på den libanesiske maten jeg hadde fått servert i juleselskapet...

Iløpet av helga funderte jeg på når jeg skulle holde en slik arabisk aften, og jeg bestemte å holde den allerede kommende uke. Valget falt på tirsdag kveld.

Tirsdag kom, og jeg var full av forventing til kvelden som lå foran meg. Da jeg kom hjem fra jobben tente jeg lavendel-røkelse og tok frem den arabiske kokeboka for å finne egnede oppskrifter. Om morgenen samme dag hadde jeg tatt ut en pakke lammekjøttdeig fra fryser´n, slik at den skulle være ferdig tint når jeg kom hjem fra jobben.

Den aromatiske duften av røkelsen bredte seg i hele leiligheten, og jeg tok meg god tid til å finne oppskrifter. Dessverre viste det seg at kokeboka ikke hadde oppskrifter med lammekjøttdeig som passet for meg den kvelden, så jeg søkte på nettet istedet.

Det første jeg søkte etter var oppskrifter på arabisk te. Jeg ville lage en kanne med slik te som jeg kunne drikke av utover kvelden. Etter en kort stund fant jeg oppskrift på Arabic Shai, og den ville jeg prøve. Først kokte jeg opp en kjele med vann tilsatt nellikspiker, kanelstenger, knuste grønne kardemommefrø (jeg knuste frøene i min morter) og revet muskat.

Da vannet hadde kokt opp tilsatte jeg H-melk og lot det koke videre i omlag 15 minutter (for at alle krydderaromaene skulle utvikle seg). Mens vannet med melken og krydderene kokte kjente jeg duften av varmt krydder bre seg i leiligheten, en nydelig duft som blandet seg med duften av røkelsen som brant. Etter drøye 15 minutter traktet jeg det krydrede vannet/melken med ren sort indisk te i omlag 20 minutter.

Da teen endelig var ferdig traktet smakte jeg på den. Jeg fikk bekreftet det jeg trodde; markant smak av ren sort te, melk, nellik, kardemomme, kanel og muskat. Det var rett og slett en meget deilig te, og jeg gledet meg til å drikke av den videre utover kvelden mens mens jeg arbeidet på kjøkkenet.

Jeg begynte med lammekjøttdeigen, som skulle bli kofta (kryderede lammekjøttboller - en populær delikatesse fra Midt-Østen). Først blandet jeg kjøttdeigen med hvitløk, frisk mynte, spisskummen, grov pepper og tørket koriander. Da det var gjort satte jeg kjøttdeigen til hvile, slik at urte- og krydderaromaene kunne trekke godt inn i kjøttet.

Imens gikk jeg i nærbutikken og handlet det jeg øvrige som jeg trengte. Til kofta ville jeg ha frityrstekt blomkål (også en populær delikatesse fra Midt-Østen), krydret yoghurtdipp (meget vanlig tilbehør til mange ulike retter fra Midt-Østen), samt kremet lassi (arabisk drikk) som drikke.

Da jeg var kommet hjem igjen gikk jeg igang på kjøkkenet umiddelbart.

Det første jeg gikk igang med var dressingen til blomkålen. Blomkålen skulle dyppes i denne dressingen og deretter frityrstekes. Da det var gjort lagde jeg krydret yoghurtdipp, og etterpå kremet lassi. Jeg hadde delt blomkålen i bunter i forveien. Buntene trakk noen minutter i kokende vann, etterpå avkjølt i kaldt vann, og til slutt tørket godt.

Nå var tiden kommet for å steke lammekjøttbollene og frityrsteke blomkålen...

Jeg formet fem fine kjøttboller og satte jernpanna på plata. Hadde deretter plenty matolje i sautepanna. Varmen på begge platene ble skrudd på. Mens jeg arbeidet på kjøkkenet kjørte DEEP PURPLE på anlegget, og musikken ga meget gode vibber. Kjøttbollene skulle stekes først. Jeg la de i den varme oljen i jernpanna, og mens de stekte bredte en vanvittig duft av lammekjøtt, varm olje, hvitløk, mynte, spisskummen, pepper og koriander seg i leiligheten.

Min appetitt ble skjerpet ytterligere. Jeg var meget, meget sulten...

Da kjøttbollen hadde stekt ferdig satte jeg de i ovnen (60 grader) slik at de kunne holde seg varme. Nå var det blomkålens tur. Blomkålbuntene ble dyppet i dressingen og deretter frityrstekt én etter én. Jeg stekte hver blomkålbunt hele fem ganger (dyppet de i dressingen for hver gang) slik at en tykk frityrskorpe ble dannet. Da det var gjort satte jeg blomkålen i ovnen slik at de også kunne holde seg varme til alt var ferdig laget.

Jeg gikk igang med å lage kremet lassi, som skulle være drikke til maten...

Yoghurt naturell ble blandet med H-melk og kremfløte, og havsalt kvernet i. Jeg pisket deretter lassien grundig til den skummet godt, satte den deretter i kjøleskapet. Delte to sitroner i båter, og la båtene på en liten tallerken. Duften av maten og røkelsen var markant i hele leiligheten, og alt var klart for å serveres. Jeg dekket spisebordet og tente levende lys, og satte maten og drikket på bordet.

Aftenens arabiske Digg & Pleasure kunne begynne...

Jeg satte meg, snuste inn den nydelige duften som steg opp fra maten på bordet, tok kniv og gaffel, og begynte på herligheten...

Krøstet først sitron over kjøttbollene og blomkålen. Jeg delte en kofta, dyppet biten i yoghurtdippen, og puttet den i munnen. Nå var jeg veldig spent på hvordan jeg ville like det, om alle mine forventinger skulle bli innfridd. Jeg tygde biten langsomt, og ble overveldet! Deilig smak av stekt lammekjøt, hvitløk, mynte og krydder fylte munnen. Og nytelsen var meget sterk. Det opplevdes som en nærmest erotisk følelse, og jeg nøt og nøt og nøt.

Etter den første munnfullen med kofta skulle blomkålen smakes på. Jeg tok en god bit, tygde langsomt, og igjen kjente jeg nydelig smak bre seg i munnen. Blomkålen var meget, meget deilig. Den hadde fast konsistens, og smakte markant av kanel, allehånde, hvitløk, pepper og mynte.

Jeg fortsatte den intense nytelsen, tok munnfull etter munnfull, nøt og nøt, og drakk av den kalde kremete lassien underveis...

Da måltidet omsider var fortært lagde jeg arabisk kaffe. Jeg knuste grønne kardemommefrø i morter, da det var gjort malte jeg kaffebønnene (Etiopia). Vann ble fylt i kjelen, og den malte kaffen og de knuste kardemommefrøene tilsatt. Mens kaffen kokte kjente jeg en behagelig duft av svart kaffe og kardemomme bre seg på kjøkkenet. Jeg hentet min vannpipe og satte den på stuebordet, gikk bort til bokhylla og tok frem "1001 Natt" (Den Norske Bokklubben).

Etter at kaffen hadde kokt i omlag 15 minutter skjenket jeg en kopp. Klassisk arabisk musikk (lastet ned fra internett) spilte, som fylte stua med en nærmest orientalsk stemning. Jeg satte meg i godt tilrette sofaen, med den velduftende kaffen, "1001 Natt" og vannpipa på bordet foran meg.

Og der ble jeg sittende helt til det lysnet av morgen...

 

 

Oppskrifter:

 

 

Kofta (krydrede lammekjøttboller):

 

Ingredienser:

 

- Lammekjøttdeig

- Hvitløk

- Spisskummen (malt)

- Frisk mynte

- Tørket korianderblader

- Grov pepper

 

Fremgangsmåte:

 

Bland kjøttdeigen med urter og krydder, settes etterpå til hvile en times tid slik at alle urte- og krydderaromaene trekker godt inn i kjøttet. Stekes i olje til de er rosa inni og har fått fin brun farge på skorpen.

 

 

Frityrstkekt blomkål:

 

Ingredienser:

 

- Stor blomkål

 

Dressing:

 

- Egg

- Vann

- Hvetemel

- Løk

- Hvitløk

- Frisk mynte

- Kanel

- Allehånde

- Grov pepper 

 

Fremgangsmåte:

 

Kjør dressingen i en blender, alternativt mos til den er helt glatt med annen redskap. 

Del blomkålen i bunter og kok de noen få minutter. Deretter kjøles de i kaldt vann og tørkes godt.

Ha plenty matolje i en sautepanne, varmen på fullt. Når oljen er blitt godt varm dyppes blåmkålbuntene i dressingen og frityrstekes én for én. Dypp og stek hver bunt fem ganger (eller etter ønske) slik at en tykk frityrskorpe danner seg på hver bunt.    

 

 

Yoghurtdipp:

 

Ingredienser:

 

- Yoghurt naturell

- Hvitløk

- Frisk mynte

- Sitron

- Spisskummen (malt)

- Grov pepper

- Havsalt

 

Fremgangsmåte:

 

Ha yohurten i en bolle, press i sitronsaften og tilsett de øvrige ingrediesene. Bland alt godt sammen. 

 

 

Kremet lassi:

 

Ingredienser:

 

- Yoghurt naturell

- H-melk

- Kremfløte

- Havsalt

 

Fremgangsmåte:

 

Ha alle ingrediensene i en stor bolle og pisk grundig til det skummer godt. Settes i kjøleskapet for å bli kald til servering.

 

 

Arabic Shai (krydret arabisk te):

 

Ingredienser:

 

- Grønne kardemommefrø

- Kanelstenger

- Nellikspiker

- Muskatnøtt

- Ren sort te

 

Fremgangsmåte:

 

Knus de grønne kardemommefrøene i en morter og riv musktnøtt. Ha vann i kjelen og tilsett kardemommefrøene, samt nellikspiker, kanelstenger og muskat. Kok opp. Når vannet koker tilsettes H-melk. La koke i omlag 15 minutter, slik at kryddersmaken blir sterk. Trakt så med ren sort te i omlag 15 minutter - gjør at teen blir intens på smak. 

 

 

Arabisk kaffe:

 

Ingredienser:

 

- Grønne kardemommefrø

- Hele kaffebønner av god kvalitet

 

Fremgangsmåte:

 

Mal kaffebønnene og knus de grønne kardemommefrøene i en morter. Kok vann med den malte kaffen og kardemommefrøene i omlag 15 minutter til smaken er blitt god og sterk.

 

 

Enjoy your arabian night!

 

 

Nettsider:

 

"The magic of the Arabian Nights" (TLS):

http://www.the-tls.co.uk/tls/public/article1069412.ece

 

Middle Eastern cuisine (Wikipedia):

http://en.wikipedia.org/wiki/Middle_Eastern_cuisine

 

Arab culture (Wikipedia):

http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_culture

 

 

 

4. jan, 2015

 

 

 

 

"Life offers you a thousand chances...all you have to do is take one."

 

- Frances Mayes (fra boka "Under the Tuscan Sun")

 

 

Det italienske kjøkken er berømt for sin enkelthet. Italiensk mat skal smake av råvarene, uten tunge sauser med store mengder smør eller fløte som kan forstyrre det rene smaksbildet. Italienerne setter pris på mat som er enkel men rustikk, og mye i det italienske kjøkken har sitt opphav i bondekost.

Det toscanske kjøkken er ikke noe unntak i så måte, men føyer seg inn i denne rekken. Maten fra Toscana er i hovedsak enkel og rustikk, med mye stekt kjøtt og fjærkre, kraftige og velsmakende pølser, tomat, hvitløk, løk, grønnsaker, grønne urter, grov pepper... Man kan ikke unngå at tennene løper i vann når man tenker på all denne herligheten som det toscanske kjøkken frembringer!

Bildet på siden illustrerer det mange av oss forbinder med det gode liv i Italia; et glass vin santo ("Hellig vin" - søt dessertvin fra Toscana som opprinnelig ble laget av munker under middelalderen og brukt i messen) med noen italienske småkaker (biscotti) til å dyppe i vinen. For mange er det å kunne nyte slikt en døsig ettermiddag i en småby i Italia noe av det beste man kan oppleve. Jeg har ennå til gode å reise til Italia, men ved å lese gode kokebøker - med historie- og kulturskildringer - har jeg dannet meg et bilde av hvordan det italienske kjøkken ér.

I går hadde jeg opprinnelig tenkt å lage en spansk toamtsuppe. I denne spanske suppen skulle jeg bruke tørr sherry, men da jeg ikke rakk Polet før stengetid måtte jeg endre mine planer. Jeg hadde lyst til å lage en kraftig og smaksrik suppe, og etter å ha kikket i mine kokerbøker en stund falt valget så på "Pappa al Poodoro" (toscansk brød- og tomatsuppe). "Pappa al Pomodoro" har jeg laget før, og dengang syntes jeg suppen var meget velsmakende.

Valget var derfor enkelt, og jeg så for meg en trivelig italiensk aften med "Pappa al Pomodoro" og egnet musikk på stereoanlegget...

I "Pappa al Pomodoro" måtte jeg ha brød, og kokeboka oppgav at landbrød var det vanlige. Etter at jeg hadde lest oppskriften grundig skrev jeg så handleliste for hva jeg trengte å handle i nærbutikken. Fordi kokeboka oppgav landbrød ville jeg bake surdeigsbrød. Siden jeg ikke hadde satt surdeig kvelden i forveien måtte jeg jukse litt og kjøpe ferdig laget surdeigs melblanding istedet. Jeg har bakt surdeigsbrød før noen ganger, det er ikke vanskelig men man må sette surdeigen kvelden i forveien. Så gikk jeg i nærbutikken og handlet det jeg trengte, da jeg kom hjem igjen gikk jeg igang på kjøkkenet og satte brøddeigen.

Brøddeigen var meget enkel å sette, det eneste jeg trengte å tilsette melblandingen var en pakke gjær, olivenolje og lunket vann. Deigen ble eltet godt til den var smidig og lett klebrig, og så satte jeg den til forheving. Mens brødet hevet gikk jeg igang med å lage "Pappa al Pomodor".

Jeg hadde en god slump olivenolje i jerngryta og satte varmen på middels. Mens oljen ble varmet hakket jeg løk og hvitløk grovt, hadde alt i jerngryta og lot det surre blankt. Deretter skylte og delte jeg 1,5 kg. friske tomater, hadde tomatene i jerngryta og kvernet så plenty grov pepper over. Tomatene, løken og hvitløken skulle nå trekke på middels varme under lokk til alt var mørt. En nydelig duft begynte å bre seg på mitt kjøkken, og min sult ble enda sterkere.

Jeg eltet brøddeigen på nytt og satte den deretter til etterheving. Flott musikk av Puccini var satt på stereoanlegget. Jeg stappet pipa med god tobakk og fyrte opp, og hadde det veldig trivelig...

Mens tomatene, løken og hvitløken småputret lagde jeg kraftig hønsebuljong. Buljongen fikk sitt oppkok, en markant duft av buljong bredte seg i leiligheten og blandet seg med duften av varm olje, tomat, løk, hvitløk og pepper.

Da brødet hadde hevet ferdig satte jeg det inn i ovnen. Brødet skulles stekes på 220 grader i omlag 40 minutter. Etter en kort stund begynte en nydelig duft av hjemmebakt brød å bre seg i leiligheten, og jeg ble bare enda mer sulten.

Den kraftige hønsebuljongen ble tilsatt jerngryta. Suppen småkokte videre for å reduseres og bli intens på smak.

Etter 40 minutter tok jeg landbrødet ut av ovnen. Det hadde fått fin brun skorpe og duftet av en annen verden. Brødet hvilte under et klede noen minuter før jeg begynte å skjære i det.

Mens brødet hvilte hadde jeg så bladene fra en hel bunt frisk basilikum i jerngryta. Jeg kvernet i mer grov pepper, og en himmelsk duft av basilikum samt pepper steg opp fra gryta. Varmen på plata ble redusert til et minimum. Suppen ble most forsiktig med potetstappemoser, og småputret videre til alle smakene var ferdig utviklet og integrert.

Jeg tok den store brødkniven og delte landbrødet på midten, konstanterte at det var godt gjennomstekt. Deretter skjærte jeg tre tykke skiver av brødet og kuttet av skorpene, delte skivene i store terninger og hadde de i suppen. Med tresleiven blandet jeg brødterningene varsomt inn i suppen, lot de så svelle noen minutter. På tampen knuste jeg så de store brødterningene nensomt med tresleiven, og suppen var nå klar for servering...

Oh, la, la!

 

 

"Pappa al Pomodoro":

 

- Tomater (ca. 1,5 kg.)

- 1 bunt frisk basilikum

- 2 hele hvitløk

- 3 gule løk

- 0,8 ltr. kraftig hønsebuljong

- Grov pepper

- Olivenolje

 

 

Surdeigs landbrød (enkel):

 

- 1 pakke surdeigs melblanding

- 0,6 ltr. lunkent vann

- 1 pakke gjær

- Olivenolje

 

 

Surdeigs landbrød (original):

 

http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/type-bakst/fine-brod/surdeig/ 

 

 

Nettsider: 

 

Tuscan Recipes:

http://www.tuscanrecipes.com

 

Rustico Cooking (Tuscany): 

http://www.rusticocooking.com/tuscany.htm

 

 

 

10. nov, 2014

 

 

"As you´ll all see, creativity in the Mexican kitchen goes beyond culinary matters.....and into the literary realm."

 

- Mexican proverb

 

 

Vi startet kvelden med en brennende sterk azteker sjokoladedrikk som aperitif. Det var meg, Lasse og Sivert som skulle ha en meksikansk aften sammen. 

Foranledningen var at jeg i sommer reiste tre uker i Mexico sammen med min kjæreste Paula. Det var en fantastisk reise! En av de aller beste jeg noengang har opplevd. Jeg sendte ut åpen invitasjon på twitter til en meksikansk aften hos meg. Lasse svarte raskt at han ønsket å komme sammen med en av sine venner. Vi var litt opptatte på hver vår kant, så det tok ett par måneder før vi fikk snekret sammen en konkret avtale om en lørdagskveld. Da så avtalen var i boks begynte jeg planleggingen. Allerede i forveien hadde jeg kjøpt en meget eksklusiv tequila på et supermarked i Mexico City. Tequliaen jeg kjøpte kostet 1600 pesos (ca. 800 kr. etter dagens kurs) og blir regnet som en av de aller beste. Det skulle også vise seg at tequilaen var en smaksopplevelse av de helt sjeldne.

Jeg planla et opplegg for aftenen, og opplegget jeg kom frem til gikk ut på følgende:

- Dekorere stua med et meget stort vevd teppe som viser aztekernes mytologiske kalender (teppet ble kjøpt i Mexico City)

- Sterk azteker sjokoladedrikk som aperitif.

- Meksikansk måltid med forrett, hovedrett og dessert.

- Cafe de Olla (krydret meksikansk kaffe)

- Tequila og cigar

Jeg fant frem min lille meksikanske kokebok og bladde i den for å finne oppskrifter. Kokeboka er grei nok etter det jeg kan vurdere, men min meksikanske kjæreste Paula sier at den er meget enkel og ikke representativ for det meksikanske kjøkken eller meksikansk mattradisjon. Jeg har derfor sett etter større og bedre meksikanske kokebøker hos flere bokhandlere i byen, men så langt ikke funnet noen.

Oppskriftene jeg til slutt kom frem til var:

Aperitif: Azteker sjokoladedrikk (oppskriften funnet på nett - sjekk lenke nedenfor)

Forrett: Kylling-fajitas

hovedrett: Mole med svinekjøtt og rød chili

Dessert: Bunuelos med appelsin- og kanelsirup, servert med vanilje iskrem.

Da menyen var klar måtte jeg finne egnede viner. Siden opplegget var meksikansk aften og maten vi kom til å spise var sterkt krydret tenkte jeg at viner fra Chile og Argentina ville passe bra. Vinene måtte ha solid fruktighet og passe sødmefull karakter, samt gjerne være fatpreget. Cigarene som vi skulle røke etter maten ville jeg kjøpe på Sol Cigar, og røkelsen ville jeg kjøpe på Shangri-La. Dermed var opplegget for kvelden i boks, men det skulle dessverre vise seg at det ikke ble helt slik som jeg hadde tenkt.

Lørdagen kom, og jeg ryddet og vasket leiligheten, da den jobben var gjort dro jeg ned til byen og handlet det jeg trengte. Jeg kjøpte vinene på Polet på Oslo City (begge kostet rundt 150 spenn). Deretter tok jeg trikken opp til Sol Cigar og kjøpte tre flotte cigarer (fra Nicaragua) der. Da det var i boks tok jeg trikken tilbake til Jernbanetorget og kjøpte røkelsen som jeg ville brenne gjennom kvelden på den alternative sjappa Shangri-La.  

Så tok jeg T-banen opp til Tveita og handlet på MENY på Tveita Senter. Etter det dro jeg tilbake til Lindeberg og handlet på KIWI og Bazaar (innvandrerbutikk). På Bazaar fortalte jeg personalet at jeg skulle lage en meksikansk tre-retters (jeg kjenner folka som jobber der litt, og de er alltid interesserte i å få vite hva slags mat jeg skal lage) og viste dem oppskriftene i kokeboka. De lyttet oppmerksomt og kikket i kokeboka, sa at meksikansk mat er meget godt og ønsket meg lykke til.

Da jeg kom hjem begynte jeg å lage sjokoladedrikken. Den skulle være klar til når Lasse og Sivert kom. Da den var ferdig kokt lot jeg den kjøles en times tid. Imens hentet jeg Lasse og Sivert på Lindeberg T-banestasjon og vi gikk hjem til meg. Jeg serverte sjokoladedrikken da vi var kommet i hus, og den smakte - etter det jeg syntes - meget godt. Smaken av kakao var intens og det brant tydelig av chilien og pepperet jeg hadde hatt i sjokoladedrikken, samt at den brennende smaken ble rundet av av sukkeret og all vaniljen (tre toppede te-skjeer med ekte Bourbon vanilje) jeg hadde hatt i drikken. Det var en meget velsmakende drikk, der aromaen av mørk kakao, ekte vanilje, samt brennende chili og pepper var godt balansert.

Så begynte jeg på kjøkkenet, og snart bredt markante dufter av stekt kylling, hvitløk, kanel, pepper, nellik, allehånde, svinekjøtt, løk, appelsin, sjokolade (mole), chili, mynte og persille seg i hele leiligheten. Lasse og Sivert uttrykte flere ganger at det duftet vanvittig godt, og at det var tortur å vente på maten. Musikken som ble spilt på anlegget var rock n´ roll og bluesrock. Først ute var et solid live-album med Thin Lizzy, deretter kom AC/DC, Jimi Hendrix, Judas Priest og Led Zeppelin i rask rekkefølge, før kvelden ble avsluttet med Tow Waits.

Mens jeg holdt på med maten drakk vi singel skotsk maltwhisky (Islay), samt trappist-øl (sterkøl brygget av munker på klostere i Belgia) som Lasse hadde tatt med. Whiskyen var bløt i anslaget (men hadde selvsagt markert røykpreg), med aroma av malt, sort oliven, hamp, jod, tauverk, tørket frukt, honning, tang og tare, bakt aprikos, dadler, sjokolade, karamell, teakolje, tobakk, samt litt vanilje og sherry. AC/DC-albumet "Back in Black" ble satt på anlegget, og musikken dundret løs mens vi drakk av whiskyen. Vi syntes alle tre at AC/DC passet bra til whiskyen. Trappist-ølet som Lasse hadde tatt med var meget smaksrikt og hadde intens karakter, med aroma av mørk karamell, mørk sirup, sjokolade, kaffe, appelsinskall, krydder og lakrisrot. Han hadde tatt med to flasker, og vi syntes alle tre at begge ølene var meget gode. Lasse fortalte meg at de ble vurdert for å være blant verdens beste øl, uansett type og sort.

Da maten endelig var ferdig laget satte vi oss tilbords, og vi begynte på herligheten. Nydelige dufter stek opp fra tallerkenene, og funklende vin ble skjenket i glassene. Jeg ga Lasse og Sivert en liten introduksjon i hvordan lukte og smake på vin, og forklarte hva man kan finne av assosiasjoner (frukt, bær, krydder og annet) i en vin. Så satte vi oss, skålte, og begynte å spise. Og vi gasset oss i det! Underveis gjennom hele måltidet fyltes munnen av nydelige smaker av stekt kylling, hvitløk, chili, løk, mørt og saftig svinekjøtt, pepper, banan, sjokolade, varmt krydder, mynte, appelsin og vanilje. Det var en orgie i deilige smaker som ikke lignet grisen! Og begge vinene kompletterte opplevelsen. De var fyldige og kraftige med rik sødmefull frukt, og de stod seg godt til aromabildet i den sterke maten vi spiste.

Under måltidet fortalte vi hverandre gode historier. Latteren runget, og det var meget hyggelig og jovialt syntes jeg. Vinen gled ned på høykant, og stemningen ble etterhvert lystig. Til slutt orket vi rett og slett ikke mer. Vi bestemte oss for at vi nå ville ha tequlia og cigar, og så Cafe de Olla etterpå (som dessverre ikke ble noe av skulle det vise seg). Vi slo oss ned i stua. Flasken med den ekslusive tequilaen bla åpnet og satt på salongbordet, og cigarene funnet frem. Jeg viste Lasse og Sivert hvordan man kutter og toaster en cigar, og så fyrer den opp. En behagelig duft av cigar bredte seg i leilgheten. Røykvarsleren ble utløst flere ganger, så til slutt tok jeg batteriet ut. Jeg veiledet Lasse og Sivert i hvordan man røker cigar, samt sa litt om hva man kan finne av aromaer, som eksklusiv tobakk, pepper, lær, moskus, mint, jord, lakrisrot, røstede kakao- og kaffebønner, bark, aromatisk treverk.

Tequila ble skjenket i glassene og vi smakte så på brennevinet. Lasse utbrøt at det var det beste brennevinet han noengang hadde smakt. Og det var da også en virkelig god tequila! Munnfølelsen var meget bløt, man merket ikke alkoholen overhodet. Tequilaen var rik og fyldig, hadde en fløyelsmyk men fokusert aroma av tørket frukt, lys sirup, søtlig pepper, krydder, lyst aromatisk treverk, lyng, toner av sitrus, lys tobakk, bakt eple, honning og vanilje. Vi nøt og nøt og nøt! Praten gikk livlig, og etterhvert skrumpet innholdet i flasken med tequila inn. Da den til slutt var tømt var vi alle tre i meget godt humør, og vi åpnet en stor flaske juleøl (sterkøl 10,5%) som avslutning på det hele. 

Etter at juleølet var drukket var vi meget tilfredse, og vi var begynt å bli trette. Lasse ringte etter drosje. Da den kom fulgte jeg dem ut. Lasse og Sivert takket meg mange ganger for kvelden og sa at de hadde hatt det storartet. Så satte de seg inn i drosjen, og jeg vinket farvel da den kjørte ned sideveien og ble borte i natten...

 

 

Nettsider: 

 

"Vidunderlig meksikansk" (kokebok):

https://www.tanum.no/_mat-og-drikke/kokebøker/vidunderlig-meksikansk-9788278226124

 

Azteker sjokoladedrikk (oppskrift):

http://chocolatemonthclub.com/recipes/chocolate-drinks.htm

 

Carlos Torano (cigar):

http://www.torano.com

 

Tequila Planet:

http://www.tequilaplanet.com/learn_tequila.htm

 

 

5. nov, 2014

 

 

"What does a monkey know of the benefit of ginger?"

 

- Indian proverb

 

 

Jeg ville lage en indisk rett med lam til middagen i dag. På forhånd hadde jeg kjøpt et ferskt lammelår (ca. 2,5 kg.) til halv pris på MENY. Kjøttet på ferskt lammelår er et ypperlig utgangspunkt for en lekker og velsmakende rett, fra India eller fra andre steder.

I dag formiddag etter frokosten tok jeg frem min indiske kokebok (om kokeboka jeg brukte - sjekk lenke nedenfor) og bladde i den for å finne oppskrifter på både lammerett og tilbehør, samt dessert. Jeg stappet pipa med god tobakk og sjenket svart kaffe i koppen, satte meg ved spiseboret i stua og begynte å bla i kokeboka. Jeg ville altså ha noe med lam, og jeg ville ha grønnsaker og ris. Jeg bladde i kokeboka og kikket fascinert på oppskriftene og de flotte bildene, den ene oppskriften mer fristende enn den andre, og mine tenner løp i vann... 

Etter en liten stund valgte jeg til slutt å sette sammen en meny som jeg syntes virket meget spennende, iallfall ut fra oppskriftene i kokeboka å dømme. Oppskriftene jeg valgte var som følger:

 

Hovedrett:

"Gosht dopiaza" (lammedopiaza)

"Kaddu aur nariyal ki sabzi" (krydret gresskar og kokosnøtt)

"Chunke hue chawal" (krydret basmatiris)

 

Dessert:

"Shrikhand anaari" (shrikhand med granateple)

 

Så var det innkjøp. Jeg sjekket på kjøkkenet og fant fort ut av at jeg hadde alt kryderet som jeg trengte, men måtte kjøpe grønnsaker, frukt, urter, yoghurt naturell, samt en ny flaske med peanøttolje (den forrige var tømt). Skrev handleliste og dro så ned til byen for å handle på den store innvandrerbutikken i Storgata. Ankom butikken i god tid (den stengte først klokken 21:00). Jeg rusle rolig rundt i butikken og finne det jeg trengte i hyllene. Da jeg hadde funnet alt gikk jeg til kassa og betalte (det kom på usle 157 spenn for en hel pose full av varer). Med alle varene i boks dro jeg rett hjem.

Da jeg var kommet hjem gikk jeg igang umiddelbart på kjøkkenet. Jeg pakket ut alle varene, ryddet kjøkkenet, tok oppvasken, samt tørket av komfyren og kjøkkenbenken. Da den jobben var gjort fant jeg frem den indiske kokeboka igjen og leste på nytt oppskriftene nøye. I mellomtiden hadde jeg laget en kanne sort te (teen kommer fra Kaukasus, kjøpt på Black Cat i Oslo) som jeg drakk av. Vasket hendene, tok på meg kjøkkenforkledet, og slipte knivene jeg trengte å bruke.

Jeg var nå klar til å gå igang...

Aller først skjærte jeg det ferske kjøttet av lammelåret. Jeg lot den sylskarpe kniven følge beinet, og fikk skjært av nesten alt kjøttet (bare meget lite kjøtt var igjen på beinet da jeg var ferdig). De store kjøttbitene ble kuttet opp i terninger på 5 cm. (de mindre lot jeg være som de var). Jeg hadde peanøttolje i den stor kjelen og brunet lammekjøttet i den varme oljen. Samtidig hakket jeg 2 store løk, disse ble lagt til side. Jeg delte ytterligere 2 store løk i skiver, hadde peanøttolje i sautepanna, og brunet løkskivene i oljen.

Gresskarbåtene (som jeg hadde kjøpt) ble delt i passe store biter, bitene ble raspet grovt. Jeg hadde peanøttolje i den andre sautepanna. Da oljen var blitt varm hadde jeg i det grovt raspede gresskaret samt tilsvarende mengde (ferdig oppmalt) kokos. Mens gresskar og kokos surret lagde jeg 2,5 dl. sterkt krydret vann (som gresskaret og kokosen skulle surres i). Vannet ble tilsatt 1 hakket grønn chili, laurbærblader, koriander, spisskummen, chilipulver, grovkvernet havsalt og -pepper, samt demerarasukker. Da gresskar og kokos hadde surret en liten stund tilsatte jeg det sterkt krydrede vannet. Varmen ble økt, og gresskar og kokos ble surret til det sterkt krydrede vannet var helt redusert (trukket inn og fordampet).

Jeg gikk igang med å lage hvitløk/ingefær-pasta. Fersk ingefær ble raspet grovt og feddene fra en hel hvitløk presset. Hadde alt i en liten bolle og blandet det godt sammen, satte det tilside.

Da alt lammekjøttet var ferdig brunet (kjøttet måtte brunes i omganger, og hver porsjon ble tatt opp av kjelen når det var ferdig brunet) hadde jeg hakket løk (om løken - sjekk ovenfor) i kjelen, tilsatte malt koriander, spisskummen, grønne (knuste) kardemommefrø, paprikapulver, dyvelsdrek, demerarasukker, samt hakket frisk koriander. Deretter hadde jeg hvitløk/ingefærpastaen i kjelen. Løken ble vendt i oljen sammen med alt krydderet og hvitløk/ingefær-pastaen. Havsalt og grov pepper ble kvernet i. Da det var gjort hadde jeg alt lammekjøttet i kjelen. Lammekjøttet skulle trekke i saften fra løken og sin egen kraft (øvrig væske ble ikke tilsatt kjelen) på middels varme til det var blitt helt mørt.

Himmelske dufter av lammekjøtt, varm olje, varmt krydder, chili, gresskar og kokos, bredte seg i hele leiligheten, og mine tenner løp i vann... 

Jeg gikk igang med å lage krydret basmati-ris. Først skylte jeg risen grundig i rennende kaldt vann. da risen var ferdig skylt lot jeg den ligge i bløt i kaldt vann (til den skulle i kjelen og kokes). Jeg hadde peanøttølje i den lille kjelen, samt 2 kanelstanger, nellikspiker, grønne (knuste) kardemommefrø, sennepsfrø, fenikkelfrø, laurbærblader, grovkvernet havsalt og -pepper. Oljen ble varmet (på middels varme) med alt krydderet. Da oljen var blitt tilstrekkelig varm tilsatte jeg risen. Risen ble vendt i den varme oljen med alt krydderet til den var helt dekket. Jeg lot risen surre ett par-tre minutter slik at oljen og krydderaromaene kunne trekke inn i kornene. Så hadde jeg vann i kjelen og skrudde varmen på maks for å koke risen.

Da maten var ferdig laget skrudde jeg av all varmen på komfyren og dekte bordet. Levende lys ble tent og vinen åpnet. Jeg danderte maten på tallerkenen, la de brunede løkskivne oppå, og hadde frisk koriander som garnityr.

Nå var tiden kommet for deep intense pleasure...

 

To be continued... 

 

 

 

Nettsider: 

 

"India - Mat og livsstil" (kokebok):

http://www.tanum.no/_mat-og-drikke/kokebøker/india-beverly-leblanc-9788278222713

 

Indian Food - Spices:

http://www.indianfoodsite.com/spices.htm

 

Ribera del Duero (vinregion i Spania):

http://www.drinkriberawines.com

 

Chai Tea:

http://www.chai-tea.org

 

Black Cat:

http://www.black-cat.no

 

David Lynch:

http://www.davidlynch.de

 

4. nov, 2014

 

 

"A single cumin seed doesn´t make much of a meal for a hungry camel."

 

- Indian proverb

 

 

Vinen som jeg hadde valgt til lammeretten ble åpnet. Jeg skjenket litt i glasset for først å lukte og smake på den, slik at jeg kunne bedømme dens egenskaper og kvalitet.

Fargen var dyp rød med klar refleks. Jeg snurret vinen kraftig rundt i glasset og snuste så dypt inn. Vinen hadde duft av sort steinfrukt og mørke bær, samt toner av sjokolade, lakris og litt krydder. Jeg tok en slurk, virvlet vinen godt rundt i munnen slik at den traff alle smaksløkene, sugde inn luft slik at smaksløkene i ganen ble truffet av vinen. Smaken fulgte opp duften. Vinen var fyldig og konsentrert, hadde god komposisjon og struktur, med sødmefull fruktig aroma av solbær, bjørnebær, sorte plommer, moreller, samt kryddertoner av sjokolade, lakrisrot, litt tobakk, lær og vanilje. Lang ettermak.

Jeg var godt fornøyd med vinen, og antok at den ville være en god match til retten som jeg hadde laget. Skjenket glasset halvfullt og satte meg ned ved spisebordet for å begynne på herligheten. Liflige dufter av lammekjøtt, løk, ingefær, hvitløk, chili, varmt krydder og frisk koriander steg opp fra tallerkenen.

Grådig sulten kunne jeg ikke vente lenger...

Tok kniv og gaffel, og begynte så på maten. Første munnfull med kjøtt, saus og krydret ris traff smaksløkene som en slegge. Jeg tygde langsomt og kjente hvordan de nydelige aromaene utviklet seg. Kjøttet var utrolig lekkert og mørt (det hadde da også kokt på svak varme i omtrent to timer). Risen var al-dente, noe som gjorde den meget delikat å tygge. Aroma av saftig lammekjøtt, løk, hvitløk, ingefær, kanel, kardemomme, spisskummen, koriander, laurbærblad og sennepsfrø fylte munnen, og det brant behagelig av det grove pepperet.

Jeg skylte ned med vin. Vinen kom til sin fulle rett nå med sin fylde og konsentrasjon.

Ny munnfull med gresskar og kokos. Igjen en eksplosjon av deilige smaker i munnen. Oh, la, la! Dette var himmelsk nytelse! Hurra for det indiske kjøkken! Jeg kjente en lett søtlig aroma av gresskar og kokos, markante kryddertoner av koriander, spisskummen og paprika, deilig brennende chili og pepper, samt toner av karamell (etter demerara-sukkeret).

Sausen var meget intens på smak. Den bestod av kun saften fra all løken, kraften fra lammekjøttet, peanøttoljen, samt det varme krydderet.

Jeg spiste og drakk, nøt i lange baner. Sendte kokkene i India en takknemlig tanke for å ha utviklet en slik deilig rett. Du verden! Så godt dette var! Jeg bare måtte gi meg ende over. Og jeg tok meg god tid til å fullføre maten på tallerkenen og vinen i glasset, slik at jeg fikk oppleve alle de deilig aromaene fullt ut.

Da maten på tallerkenen var spist og halve vinflasken drukket var jeg deilig mett og tilfreds. Men! Nå var det tid for å begynne på desserten...

Før jeg satte meg for å spise hovedretten hadde jeg hatt melk i en liten kjele, tilsatte safran, grønne (knuste) kardemommefrø og demerara-sukker, og skrudde på varmen. Melken kokte opp og jeg lot den så trekke for å reduseres mens jeg spiste. Da jeg hadde spist ferdig var melken blitt redusert til tykk gul saus. Den duftet nydelig av karamell (etter demerara-sukkeret) og kardemomme. Jeg tok en nyslipt kniv og delte to store (søte) granatepler, tok ut fruktfrøene og la de på en skål. Tyrkisk yoghurt naturell (10%) ble dandert på en tallerken, granateplefrøene lagt ved siden av, og den krydrede melkesausen helt over.

Jeg satte meg og tok første munnfull. Mmmmmmmmmmmm.....! Deilig smak fylte munnen, og jeg nøt denne lekre indiske desserten i fullt monn. Melkesausen hadde passe tykk konsistens og var meget rik på smak. De knasende sprø granateplefrøene tilførte nydelig smak av tropisk frukt og god friskhet. Melkesausen var passe søt, med en delikat smak av varm kardemomme og karamell. Yoghurten var deilig feit, og hadde fin smak (som rundet av den markante aromaen av kardemomme).

Etter at desserten var spist unnet jeg meg en cigar og et glass rom mens jeg lagde kveldens Chai, noe som jeg visste ville ta litt tid. Jeg hadde først vann i en kjele, tilsatte så hel stjerneanis, revet ingefær, nellikspiker, grønne (knuste) kardemommefrø, kanelstang, samt kvernet i plenty grov pepper. Vannet kokte en god stund for at alle kryderaromamene skulle trekkes ut. En ubeskrivelig duft av varmt krydder bredte seg på kjøkkenet mens vannet kokte, og jeg gledet meg enormt til å drikke Chai. Da vannet var ferdig kokt hadde jeg ren indisk sort te i trakteholderen, satte trakteholderen på tekannen, og helte så det krydrede vannet over i kjelen. Teen traktet i ca. 15 minutter (for at den skulle bli intens på smak). Imens kokte jeg opp H-melk i en liten kjele.

Da teen endelig hadde traktet ferdig skjenket jeg i den store tekoppen, hadde i en skvett av den kokte melken, samt tilsatte litt flytende honning. Jeg lot teen kjøles litt noen minutter (den var glovarm, så varm at smaksløkene ville bli bedøvet), og så tok jeg første slurk...

Ahhhhhhhhh...Folkens! Jeg sier dere bare! Om dere aldri har prøvd å drikke Chai, så gjør det så fort som overhodet mulig! Chai er noe av det beste av krydret te som er å oppdrive, om dere liker intense aromaer. Jeg kjente en voldsom eksplosjon av smaker i munnen.........intens aroma av sort te, brente elementer, lyng, muskat, litt lær, aske og røyk. Teens nydelig smak ble supplert av deilige krydderaromaer: anis, kanel, kardemomme, ingefær, nellik, samt behagelig brennende pepper. Videre kjente jeg aroma av karamell (etter honningen) samt kokt melk (som rundet av de intense krydderaromaene). Teen brant markant i munnen etter all ingefæren og pepperet.

Ahhhhhhhhhhhhh.....! For(!) en vanvittig deilig te dette var! Hurra for India igjen!

Nå var det på tide med god film, og jeg hadde allerede valgt ut kveldens spillefilm...

 

To be continued...

 

 

Nettsider:

 

Tempranillo (blå vindrue):

http://www.wine-searcher.com/grape-483-tempranillo

 

Frukt.no (gresskar):

http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/faktaark1/gresskar

 

Frukt.no (granateple):

http://www.frukt.no/leksikon/eksotisk/granateple/

 

Turkish Cuisine (yoghurt):

http://www.turkish-cuisine.org/english/article_details.php?p_id=7&Pages=Articles

 

Chai Wallah:

http://www.chai-wallah.com