4. nov, 2014

En søndag kveld med krydret indisk lammerett... (andre del)

 

 

"A single cumin seed doesn´t make much of a meal for a hungry camel."

 

- Indian proverb

 

 

Vinen som jeg hadde valgt til lammeretten ble åpnet. Jeg skjenket litt i glasset for først å lukte og smake på den, slik at jeg kunne bedømme dens egenskaper og kvalitet.

Fargen var dyp rød med klar refleks. Jeg snurret vinen kraftig rundt i glasset og snuste så dypt inn. Vinen hadde duft av sort steinfrukt og mørke bær, samt toner av sjokolade, lakris og litt krydder. Jeg tok en slurk, virvlet vinen godt rundt i munnen slik at den traff alle smaksløkene, sugde inn luft slik at smaksløkene i ganen ble truffet av vinen. Smaken fulgte opp duften. Vinen var fyldig og konsentrert, hadde god komposisjon og struktur, med sødmefull fruktig aroma av solbær, bjørnebær, sorte plommer, moreller, samt kryddertoner av sjokolade, lakrisrot, litt tobakk, lær og vanilje. Lang ettermak.

Jeg var godt fornøyd med vinen, og antok at den ville være en god match til retten som jeg hadde laget. Skjenket glasset halvfullt og satte meg ned ved spisebordet for å begynne på herligheten. Liflige dufter av lammekjøtt, løk, ingefær, hvitløk, chili, varmt krydder og frisk koriander steg opp fra tallerkenen.

Grådig sulten kunne jeg ikke vente lenger...

Tok kniv og gaffel, og begynte så på maten. Første munnfull med kjøtt, saus og krydret ris traff smaksløkene som en slegge. Jeg tygde langsomt og kjente hvordan de nydelige aromaene utviklet seg. Kjøttet var utrolig lekkert og mørt (det hadde da også kokt på svak varme i omtrent to timer). Risen var al-dente, noe som gjorde den meget delikat å tygge. Aroma av saftig lammekjøtt, løk, hvitløk, ingefær, kanel, kardemomme, spisskummen, koriander, laurbærblad og sennepsfrø fylte munnen, og det brant behagelig av det grove pepperet.

Jeg skylte ned med vin. Vinen kom til sin fulle rett nå med sin fylde og konsentrasjon.

Ny munnfull med gresskar og kokos. Igjen en eksplosjon av deilige smaker i munnen. Oh, la, la! Dette var himmelsk nytelse! Hurra for det indiske kjøkken! Jeg kjente en lett søtlig aroma av gresskar og kokos, markante kryddertoner av koriander, spisskummen og paprika, deilig brennende chili og pepper, samt toner av karamell (etter demerara-sukkeret).

Sausen var meget intens på smak. Den bestod av kun saften fra all løken, kraften fra lammekjøttet, peanøttoljen, samt det varme krydderet.

Jeg spiste og drakk, nøt i lange baner. Sendte kokkene i India en takknemlig tanke for å ha utviklet en slik deilig rett. Du verden! Så godt dette var! Jeg bare måtte gi meg ende over. Og jeg tok meg god tid til å fullføre maten på tallerkenen og vinen i glasset, slik at jeg fikk oppleve alle de deilig aromaene fullt ut.

Da maten på tallerkenen var spist og halve vinflasken drukket var jeg deilig mett og tilfreds. Men! Nå var det tid for å begynne på desserten...

Før jeg satte meg for å spise hovedretten hadde jeg hatt melk i en liten kjele, tilsatte safran, grønne (knuste) kardemommefrø og demerara-sukker, og skrudde på varmen. Melken kokte opp og jeg lot den så trekke for å reduseres mens jeg spiste. Da jeg hadde spist ferdig var melken blitt redusert til tykk gul saus. Den duftet nydelig av karamell (etter demerara-sukkeret) og kardemomme. Jeg tok en nyslipt kniv og delte to store (søte) granatepler, tok ut fruktfrøene og la de på en skål. Tyrkisk yoghurt naturell (10%) ble dandert på en tallerken, granateplefrøene lagt ved siden av, og den krydrede melkesausen helt over.

Jeg satte meg og tok første munnfull. Mmmmmmmmmmmm.....! Deilig smak fylte munnen, og jeg nøt denne lekre indiske desserten i fullt monn. Melkesausen hadde passe tykk konsistens og var meget rik på smak. De knasende sprø granateplefrøene tilførte nydelig smak av tropisk frukt og god friskhet. Melkesausen var passe søt, med en delikat smak av varm kardemomme og karamell. Yoghurten var deilig feit, og hadde fin smak (som rundet av den markante aromaen av kardemomme).

Etter at desserten var spist unnet jeg meg en cigar og et glass rom mens jeg lagde kveldens Chai, noe som jeg visste ville ta litt tid. Jeg hadde først vann i en kjele, tilsatte så hel stjerneanis, revet ingefær, nellikspiker, grønne (knuste) kardemommefrø, kanelstang, samt kvernet i plenty grov pepper. Vannet kokte en god stund for at alle kryderaromamene skulle trekkes ut. En ubeskrivelig duft av varmt krydder bredte seg på kjøkkenet mens vannet kokte, og jeg gledet meg enormt til å drikke Chai. Da vannet var ferdig kokt hadde jeg ren indisk sort te i trakteholderen, satte trakteholderen på tekannen, og helte så det krydrede vannet over i kjelen. Teen traktet i ca. 15 minutter (for at den skulle bli intens på smak). Imens kokte jeg opp H-melk i en liten kjele.

Da teen endelig hadde traktet ferdig skjenket jeg i den store tekoppen, hadde i en skvett av den kokte melken, samt tilsatte litt flytende honning. Jeg lot teen kjøles litt noen minutter (den var glovarm, så varm at smaksløkene ville bli bedøvet), og så tok jeg første slurk...

Ahhhhhhhhh...Folkens! Jeg sier dere bare! Om dere aldri har prøvd å drikke Chai, så gjør det så fort som overhodet mulig! Chai er noe av det beste av krydret te som er å oppdrive, om dere liker intense aromaer. Jeg kjente en voldsom eksplosjon av smaker i munnen.........intens aroma av sort te, brente elementer, lyng, muskat, litt lær, aske og røyk. Teens nydelig smak ble supplert av deilige krydderaromaer: anis, kanel, kardemomme, ingefær, nellik, samt behagelig brennende pepper. Videre kjente jeg aroma av karamell (etter honningen) samt kokt melk (som rundet av de intense krydderaromaene). Teen brant markant i munnen etter all ingefæren og pepperet.

Ahhhhhhhhhhhhh.....! For(!) en vanvittig deilig te dette var! Hurra for India igjen!

Nå var det på tide med god film, og jeg hadde allerede valgt ut kveldens spillefilm...

 

To be continued...

 

 

Nettsider:

 

Tempranillo (blå vindrue):

http://www.wine-searcher.com/grape-483-tempranillo

 

Frukt.no (gresskar):

http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/faktaark1/gresskar

 

Frukt.no (granateple):

http://www.frukt.no/leksikon/eksotisk/granateple/

 

Turkish Cuisine (yoghurt):

http://www.turkish-cuisine.org/english/article_details.php?p_id=7&Pages=Articles

 

Chai Wallah:

http://www.chai-wallah.com