3. nov, 2014

En søndag kveld med krydret indisk lammerett... (tredje del)

 

 

"I didn´t know I was doing film noir, I thought they were detective stories with low lighting."

 

- Marie Windsor

 

 

Kveldens spillefilm - som jeg hadde valgt å se - var "Blue Velvet" (om filmen - sjekk lenker nedenfor) av mesterregissøren David Lynch. "Blue Velvet" så jeg første gang rett etter at filmen kom på kinoene i 1986. Siden skulle jeg se filmen mange ganger, bla. på Rock Cinema på selveste Rockefeller. En fet opplevelse! Jeg har selvsagt "Blue Velvet" i filmsamlingen i dag, og jeg regner den som en av mine favoritter.

Jeg så filmen på daværende Filmteatret (om det tidligere og nåværende Christiania Teater, samt Filmteatret - sjekk lenke nedenfor). Filmteatret var en skatt innen Oslos kinoliv og filmverden dengang. En ærverdig, vakkert innredet og meget stilfull kino med atmosfære. Kinoen viste kun kvalitetsfilmer av kunstnerisk og kulturell betydning.

Filmteatret eksisterer dessverre ikke lenger, men heldigvis er bygningen med dens interiør fredet. Vi er ikke så gode til å ta vare på våre kulturminner og -perler her i landet, så at denne bygningen er blitt fredet er selvsagt meget verdifullt.

"Blue Velvet" ble inngangsporten til David Lynchs magiske og merkelige univers for meg. Aldri før hadde jeg sett noe tilsvarende på film! Jeg var fjetret der jeg satt og nistirret på kinolerrettet mens filmen rullet over.

Jeg opplevde filmen som åpenbaring av et psykedelisk drømmelandskap, en dyptloddende psykologisk undersøkelse av sjelens mørke irrganger, og en surrealistisk erotisk tour de force som var meget meget dyster. "Blue Velvet" var noe av det beste jeg hadde sett på kino til da, syntes jeg.

Men jeg opplevde også "Blue Velvet" som vakker. Filmen er meget godt laget der både regissøren, skuespillerne og filmfotografene har gjort sitt ypperste. Filmen har videre stemningsfull musikk som underbygger dens mørke og dystre grunntone ("Blue Velvet" har flere elementer og er sjangeroverskridende, filmen er delvis film noir, delvis erotisk thriller og delvis horror - sjekk lenker nedenfor).

Siden skulle det bli flere filmer av David Lynch på meg (jeg har sett nesten alle hans filmer, bortsett fra katastofen "Dune"), men størst av dem alle er fremdeles "Blue Velvet". 

Jeg puttet dvd´en i spilleren, skjenket velduftende Chai i tekoppen, tente 5 sticks aromatisk lavendel-røkelse, satte meg i sofaen, og nøt så den tidlige natten med David Lynchs surrealistiske, mystiske og magiske "Blue Velvet"...

 

 

Nettsider:

 

Christiania Teaters historie (jfr. Filmteatret):

http://christianiateater.no/christiania-teaters-historie/

 

"Blue Velvet" (allmovie):

http://www.allmovie.com/movie/blue-velvet-v6299

 

"Blue Velvet" (Rotten Tomatoes - anmeldelser, vurderinger og analyse):

http://www.rottentomatoes.com/m/blue_velvet/

 

Filmsite Movie Review (om sjangere i "Blue Velvet", samt grundig analyse av filmen):

http://www.filmsite.org/blue.html

 

Rock Cinema (Rockefeller):

http://www.rockefeller.no/indexgrp.html?gruppe=2