10. nov, 2014

Meksikansk aften

 

 

"As you´ll all see, creativity in the Mexican kitchen goes beyond culinary matters.....and into the literary realm."

 

- Mexican proverb

 

 

Vi startet kvelden med en brennende sterk azteker sjokoladedrikk som aperitif. Det var meg, Lasse og Sivert som skulle ha en meksikansk aften sammen. 

Foranledningen var at jeg i sommer reiste tre uker i Mexico sammen med min kjæreste Paula. Det var en fantastisk reise! En av de aller beste jeg noengang har opplevd. Jeg sendte ut åpen invitasjon på twitter til en meksikansk aften hos meg. Lasse svarte raskt at han ønsket å komme sammen med en av sine venner. Vi var litt opptatte på hver vår kant, så det tok ett par måneder før vi fikk snekret sammen en konkret avtale om en lørdagskveld. Da så avtalen var i boks begynte jeg planleggingen. Allerede i forveien hadde jeg kjøpt en meget eksklusiv tequila på et supermarked i Mexico City. Tequliaen jeg kjøpte kostet 1600 pesos (ca. 800 kr. etter dagens kurs) og blir regnet som en av de aller beste. Det skulle også vise seg at tequilaen var en smaksopplevelse av de helt sjeldne.

Jeg planla et opplegg for aftenen, og opplegget jeg kom frem til gikk ut på følgende:

- Dekorere stua med et meget stort vevd teppe som viser aztekernes mytologiske kalender (teppet ble kjøpt i Mexico City)

- Sterk azteker sjokoladedrikk som aperitif.

- Meksikansk måltid med forrett, hovedrett og dessert.

- Cafe de Olla (krydret meksikansk kaffe)

- Tequila og cigar

Jeg fant frem min lille meksikanske kokebok og bladde i den for å finne oppskrifter. Kokeboka er grei nok etter det jeg kan vurdere, men min meksikanske kjæreste Paula sier at den er meget enkel og ikke representativ for det meksikanske kjøkken eller meksikansk mattradisjon. Jeg har derfor sett etter større og bedre meksikanske kokebøker hos flere bokhandlere i byen, men så langt ikke funnet noen.

Oppskriftene jeg til slutt kom frem til var:

Aperitif: Azteker sjokoladedrikk (oppskriften funnet på nett - sjekk lenke nedenfor)

Forrett: Kylling-fajitas

hovedrett: Mole med svinekjøtt og rød chili

Dessert: Bunuelos med appelsin- og kanelsirup, servert med vanilje iskrem.

Da menyen var klar måtte jeg finne egnede viner. Siden opplegget var meksikansk aften og maten vi kom til å spise var sterkt krydret tenkte jeg at viner fra Chile og Argentina ville passe bra. Vinene måtte ha solid fruktighet og passe sødmefull karakter, samt gjerne være fatpreget. Cigarene som vi skulle røke etter maten ville jeg kjøpe på Sol Cigar, og røkelsen ville jeg kjøpe på Shangri-La. Dermed var opplegget for kvelden i boks, men det skulle dessverre vise seg at det ikke ble helt slik som jeg hadde tenkt.

Lørdagen kom, og jeg ryddet og vasket leiligheten, da den jobben var gjort dro jeg ned til byen og handlet det jeg trengte. Jeg kjøpte vinene på Polet på Oslo City (begge kostet rundt 150 spenn). Deretter tok jeg trikken opp til Sol Cigar og kjøpte tre flotte cigarer (fra Nicaragua) der. Da det var i boks tok jeg trikken tilbake til Jernbanetorget og kjøpte røkelsen som jeg ville brenne gjennom kvelden på den alternative sjappa Shangri-La.  

Så tok jeg T-banen opp til Tveita og handlet på MENY på Tveita Senter. Etter det dro jeg tilbake til Lindeberg og handlet på KIWI og Bazaar (innvandrerbutikk). På Bazaar fortalte jeg personalet at jeg skulle lage en meksikansk tre-retters (jeg kjenner folka som jobber der litt, og de er alltid interesserte i å få vite hva slags mat jeg skal lage) og viste dem oppskriftene i kokeboka. De lyttet oppmerksomt og kikket i kokeboka, sa at meksikansk mat er meget godt og ønsket meg lykke til.

Da jeg kom hjem begynte jeg å lage sjokoladedrikken. Den skulle være klar til når Lasse og Sivert kom. Da den var ferdig kokt lot jeg den kjøles en times tid. Imens hentet jeg Lasse og Sivert på Lindeberg T-banestasjon og vi gikk hjem til meg. Jeg serverte sjokoladedrikken da vi var kommet i hus, og den smakte - etter det jeg syntes - meget godt. Smaken av kakao var intens og det brant tydelig av chilien og pepperet jeg hadde hatt i sjokoladedrikken, samt at den brennende smaken ble rundet av av sukkeret og all vaniljen (tre toppede te-skjeer med ekte Bourbon vanilje) jeg hadde hatt i drikken. Det var en meget velsmakende drikk, der aromaen av mørk kakao, ekte vanilje, samt brennende chili og pepper var godt balansert.

Så begynte jeg på kjøkkenet, og snart bredt markante dufter av stekt kylling, hvitløk, kanel, pepper, nellik, allehånde, svinekjøtt, løk, appelsin, sjokolade (mole), chili, mynte og persille seg i hele leiligheten. Lasse og Sivert uttrykte flere ganger at det duftet vanvittig godt, og at det var tortur å vente på maten. Musikken som ble spilt på anlegget var rock n´ roll og bluesrock. Først ute var et solid live-album med Thin Lizzy, deretter kom AC/DC, Jimi Hendrix, Judas Priest og Led Zeppelin i rask rekkefølge, før kvelden ble avsluttet med Tow Waits.

Mens jeg holdt på med maten drakk vi singel skotsk maltwhisky (Islay), samt trappist-øl (sterkøl brygget av munker på klostere i Belgia) som Lasse hadde tatt med. Whiskyen var bløt i anslaget (men hadde selvsagt markert røykpreg), med aroma av malt, sort oliven, hamp, jod, tauverk, tørket frukt, honning, tang og tare, bakt aprikos, dadler, sjokolade, karamell, teakolje, tobakk, samt litt vanilje og sherry. AC/DC-albumet "Back in Black" ble satt på anlegget, og musikken dundret løs mens vi drakk av whiskyen. Vi syntes alle tre at AC/DC passet bra til whiskyen. Trappist-ølet som Lasse hadde tatt med var meget smaksrikt og hadde intens karakter, med aroma av mørk karamell, mørk sirup, sjokolade, kaffe, appelsinskall, krydder og lakrisrot. Han hadde tatt med to flasker, og vi syntes alle tre at begge ølene var meget gode. Lasse fortalte meg at de ble vurdert for å være blant verdens beste øl, uansett type og sort.

Da maten endelig var ferdig laget satte vi oss tilbords, og vi begynte på herligheten. Nydelige dufter stek opp fra tallerkenene, og funklende vin ble skjenket i glassene. Jeg ga Lasse og Sivert en liten introduksjon i hvordan lukte og smake på vin, og forklarte hva man kan finne av assosiasjoner (frukt, bær, krydder og annet) i en vin. Så satte vi oss, skålte, og begynte å spise. Og vi gasset oss i det! Underveis gjennom hele måltidet fyltes munnen av nydelige smaker av stekt kylling, hvitløk, chili, løk, mørt og saftig svinekjøtt, pepper, banan, sjokolade, varmt krydder, mynte, appelsin og vanilje. Det var en orgie i deilige smaker som ikke lignet grisen! Og begge vinene kompletterte opplevelsen. De var fyldige og kraftige med rik sødmefull frukt, og de stod seg godt til aromabildet i den sterke maten vi spiste.

Under måltidet fortalte vi hverandre gode historier. Latteren runget, og det var meget hyggelig og jovialt syntes jeg. Vinen gled ned på høykant, og stemningen ble etterhvert lystig. Til slutt orket vi rett og slett ikke mer. Vi bestemte oss for at vi nå ville ha tequlia og cigar, og så Cafe de Olla etterpå (som dessverre ikke ble noe av skulle det vise seg). Vi slo oss ned i stua. Flasken med den ekslusive tequilaen bla åpnet og satt på salongbordet, og cigarene funnet frem. Jeg viste Lasse og Sivert hvordan man kutter og toaster en cigar, og så fyrer den opp. En behagelig duft av cigar bredte seg i leilgheten. Røykvarsleren ble utløst flere ganger, så til slutt tok jeg batteriet ut. Jeg veiledet Lasse og Sivert i hvordan man røker cigar, samt sa litt om hva man kan finne av aromaer, som eksklusiv tobakk, pepper, lær, moskus, mint, jord, lakrisrot, røstede kakao- og kaffebønner, bark, aromatisk treverk.

Tequila ble skjenket i glassene og vi smakte så på brennevinet. Lasse utbrøt at det var det beste brennevinet han noengang hadde smakt. Og det var da også en virkelig god tequila! Munnfølelsen var meget bløt, man merket ikke alkoholen overhodet. Tequilaen var rik og fyldig, hadde en fløyelsmyk men fokusert aroma av tørket frukt, lys sirup, søtlig pepper, krydder, lyst aromatisk treverk, lyng, toner av sitrus, lys tobakk, bakt eple, honning og vanilje. Vi nøt og nøt og nøt! Praten gikk livlig, og etterhvert skrumpet innholdet i flasken med tequila inn. Da den til slutt var tømt var vi alle tre i meget godt humør, og vi åpnet en stor flaske juleøl (sterkøl 10,5%) som avslutning på det hele. 

Etter at juleølet var drukket var vi meget tilfredse, og vi var begynt å bli trette. Lasse ringte etter drosje. Da den kom fulgte jeg dem ut. Lasse og Sivert takket meg mange ganger for kvelden og sa at de hadde hatt det storartet. Så satte de seg inn i drosjen, og jeg vinket farvel da den kjørte ned sideveien og ble borte i natten...

 

 

Nettsider: 

 

"Vidunderlig meksikansk" (kokebok):

https://www.tanum.no/_mat-og-drikke/kokebøker/vidunderlig-meksikansk-9788278226124

 

Azteker sjokoladedrikk (oppskrift):

http://chocolatemonthclub.com/recipes/chocolate-drinks.htm

 

Carlos Torano (cigar):

http://www.torano.com

 

Tequila Planet:

http://www.tequilaplanet.com/learn_tequila.htm