4. jan, 2015

En kveld og natt med "Pappa al Pomodoro"....

 

 

 

 

"Life offers you a thousand chances...all you have to do is take one."

 

- Frances Mayes (fra boka "Under the Tuscan Sun")

 

 

Det italienske kjøkken er berømt for sin enkelthet. Italiensk mat skal smake av råvarene, uten tunge sauser med store mengder smør eller fløte som kan forstyrre det rene smaksbildet. Italienerne setter pris på mat som er enkel men rustikk, og mye i det italienske kjøkken har sitt opphav i bondekost.

Det toscanske kjøkken er ikke noe unntak i så måte, men føyer seg inn i denne rekken. Maten fra Toscana er i hovedsak enkel og rustikk, med mye stekt kjøtt og fjærkre, kraftige og velsmakende pølser, tomat, hvitløk, løk, grønnsaker, grønne urter, grov pepper... Man kan ikke unngå at tennene løper i vann når man tenker på all denne herligheten som det toscanske kjøkken frembringer!

Bildet på siden illustrerer det mange av oss forbinder med det gode liv i Italia; et glass vin santo ("Hellig vin" - søt dessertvin fra Toscana som opprinnelig ble laget av munker under middelalderen og brukt i messen) med noen italienske småkaker (biscotti) til å dyppe i vinen. For mange er det å kunne nyte slikt en døsig ettermiddag i en småby i Italia noe av det beste man kan oppleve. Jeg har ennå til gode å reise til Italia, men ved å lese gode kokebøker - med historie- og kulturskildringer - har jeg dannet meg et bilde av hvordan det italienske kjøkken ér.

I går hadde jeg opprinnelig tenkt å lage en spansk toamtsuppe. I denne spanske suppen skulle jeg bruke tørr sherry, men da jeg ikke rakk Polet før stengetid måtte jeg endre mine planer. Jeg hadde lyst til å lage en kraftig og smaksrik suppe, og etter å ha kikket i mine kokerbøker en stund falt valget så på "Pappa al Poodoro" (toscansk brød- og tomatsuppe). "Pappa al Pomodoro" har jeg laget før, og dengang syntes jeg suppen var meget velsmakende.

Valget var derfor enkelt, og jeg så for meg en trivelig italiensk aften med "Pappa al Pomodoro" og egnet musikk på stereoanlegget...

I "Pappa al Pomodoro" måtte jeg ha brød, og kokeboka oppgav at landbrød var det vanlige. Etter at jeg hadde lest oppskriften grundig skrev jeg så handleliste for hva jeg trengte å handle i nærbutikken. Fordi kokeboka oppgav landbrød ville jeg bake surdeigsbrød. Siden jeg ikke hadde satt surdeig kvelden i forveien måtte jeg jukse litt og kjøpe ferdig laget surdeigs melblanding istedet. Jeg har bakt surdeigsbrød før noen ganger, det er ikke vanskelig men man må sette surdeigen kvelden i forveien. Så gikk jeg i nærbutikken og handlet det jeg trengte, da jeg kom hjem igjen gikk jeg igang på kjøkkenet og satte brøddeigen.

Brøddeigen var meget enkel å sette, det eneste jeg trengte å tilsette melblandingen var en pakke gjær, olivenolje og lunket vann. Deigen ble eltet godt til den var smidig og lett klebrig, og så satte jeg den til forheving. Mens brødet hevet gikk jeg igang med å lage "Pappa al Pomodor".

Jeg hadde en god slump olivenolje i jerngryta og satte varmen på middels. Mens oljen ble varmet hakket jeg løk og hvitløk grovt, hadde alt i jerngryta og lot det surre blankt. Deretter skylte og delte jeg 1,5 kg. friske tomater, hadde tomatene i jerngryta og kvernet så plenty grov pepper over. Tomatene, løken og hvitløken skulle nå trekke på middels varme under lokk til alt var mørt. En nydelig duft begynte å bre seg på mitt kjøkken, og min sult ble enda sterkere.

Jeg eltet brøddeigen på nytt og satte den deretter til etterheving. Flott musikk av Puccini var satt på stereoanlegget. Jeg stappet pipa med god tobakk og fyrte opp, og hadde det veldig trivelig...

Mens tomatene, løken og hvitløken småputret lagde jeg kraftig hønsebuljong. Buljongen fikk sitt oppkok, en markant duft av buljong bredte seg i leiligheten og blandet seg med duften av varm olje, tomat, løk, hvitløk og pepper.

Da brødet hadde hevet ferdig satte jeg det inn i ovnen. Brødet skulles stekes på 220 grader i omlag 40 minutter. Etter en kort stund begynte en nydelig duft av hjemmebakt brød å bre seg i leiligheten, og jeg ble bare enda mer sulten.

Den kraftige hønsebuljongen ble tilsatt jerngryta. Suppen småkokte videre for å reduseres og bli intens på smak.

Etter 40 minutter tok jeg landbrødet ut av ovnen. Det hadde fått fin brun skorpe og duftet av en annen verden. Brødet hvilte under et klede noen minuter før jeg begynte å skjære i det.

Mens brødet hvilte hadde jeg så bladene fra en hel bunt frisk basilikum i jerngryta. Jeg kvernet i mer grov pepper, og en himmelsk duft av basilikum samt pepper steg opp fra gryta. Varmen på plata ble redusert til et minimum. Suppen ble most forsiktig med potetstappemoser, og småputret videre til alle smakene var ferdig utviklet og integrert.

Jeg tok den store brødkniven og delte landbrødet på midten, konstanterte at det var godt gjennomstekt. Deretter skjærte jeg tre tykke skiver av brødet og kuttet av skorpene, delte skivene i store terninger og hadde de i suppen. Med tresleiven blandet jeg brødterningene varsomt inn i suppen, lot de så svelle noen minutter. På tampen knuste jeg så de store brødterningene nensomt med tresleiven, og suppen var nå klar for servering...

Oh, la, la!

 

 

"Pappa al Pomodoro":

 

- Tomater (ca. 1,5 kg.)

- 1 bunt frisk basilikum

- 2 hele hvitløk

- 3 gule løk

- 0,8 ltr. kraftig hønsebuljong

- Grov pepper

- Olivenolje

 

 

Surdeigs landbrød (enkel):

 

- 1 pakke surdeigs melblanding

- 0,6 ltr. lunkent vann

- 1 pakke gjær

- Olivenolje

 

 

Surdeigs landbrød (original):

 

http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/type-bakst/fine-brod/surdeig/ 

 

 

Nettsider: 

 

Tuscan Recipes:

http://www.tuscanrecipes.com

 

Rustico Cooking (Tuscany): 

http://www.rusticocooking.com/tuscany.htm