Noen viktige vinregioner og druer

27. aug, 2014

 

 

 

Vinen jeg har valgt til kveldens rett er en Crozes-Hermitage. Det er en flott rødvin til ca. 200 spenn.

Crozes-Hermitage er viner som kommer fra Nord-Rhone, og de er alltid basert på den blå kvalitetsdruen Syrah.

Syrah stod dessverre lenge i skyggen av Cabernet Sauvignon - den store blå kvalitetsdruen fra Bordeaux - men har nå heldigvis fått sin renessanse. I dag regnes Syrah som en av Frankrikes desidert beste blå druer, sammen med nevnte Cabernet Sauvignon pluss Merlot.

Crozes-Hermitage er alltid éndrueviner, med det menes at disse vinene er kun basert på én drue alene (i dette tilfellet Syrah, som nevnt ovenfor).

Crozes-Hermitage er i manges øyne de enkleste vinene som kommer fra Nord-Rhone. På den annen side sett! Når man tar i betraktning de øvrige svimlende vinene som kommer Nord-Rhone (Hermitage, Côte-Rôtie, Cornas) er det ikke dårlig prestert av Crozes-Hermitage at disse vinene vurderes såpass høyt som det de faktisk gjør.

Crozes-Hermtage er ypperlige viner som går bra til flere typer kjøttretter, der enten rødt eller hvitt (svin) kjøtt inngår. Crozes-Hermitage er også utmerket til retter med fjærkre, som and og gås. Crozes-Hermitage er også meget meget velegnet til retter med vilt.

Crozes-Hermitage har som regel en deilig sødmefull fruktighet der solbær, bjørnebær, blåbær, sorte plommer, moreller, samt krekling, ofte inngår i aromabildet. Disse vinene har normalt nødvendig fasthet og struktur - noe som kommer av fruktens konsentrasjon, tanninenes modenhet, syren, stoff, samt selve balansen mellom de ulike komponentene (frukt, alkohol, tanniner, syre, eventuelt fatpreg). Dette gjør Crozes-Hermitage til både delikate, lettdrikkelige og velsmakende viner.

Utover de fruktige aromaene - som allerede er nevnt - har Crozes-Hermitage normalt et preg av skogbunn, sopp, løv, svart jord, bark, tobakk, lakris, rypeblod, lær, aromatisk treverk, og krydder. Dessuten har disse vinene så og si alltid preg av nykvernet sort pepper (i finish = ettersmaken), som er så typisk for druen Syrah.

Crozes-Hermitage kan være bløte i stil og harmoniske i komposisjon - som den jeg skal drikke i kveld - til det mer stoffrike, fyldige, faste, svære, barske og røffe.

Rhone regnes blandt Frankrikes fremste og beste vinregioner i dag. Hovedsaklig deler man dalen inn i Sør-Rhone og Nord-Rhone.

Mesteparten av vinproduksjonen foregår i Sør-Rhone, bla. de meget populære Côtes du Rhône vinene kommer herfra. Mellom sør og nord ligger et lite dalstrøk, herfra kommer de legendariske Chateauneuf-du-Pape vinene - der opptil 13 ulike druetyper kan inngå i de enkelte vinene. Chateauneuf-du-Pape kan variere en god del fra årgang til årgang, både i stil og kvalitet. Dette skyldes ustabile og til tider meget vanskelige værforhold i dalsøtrøket der vinmarkene for disse vinene ligger.

Nord-Rhone har en langt mindre vinproduksjon, men til gjengjeld langt høyere prestisje. Grunnen til det er at de suverent beste vinene i dalen kommer herfra, som de ovennevnte Hermitage, Côte-Rôtie og Cornas.

De av dere som har smakt og kjenner til disse vinene vet hva jeg snakker om. Lite kan lignes med en flott Hermitage, for å ta ett eksempel. En Hermitage kan virkelig få en til å glemme både tid og sted, og bare øyeblikket med den ekstreme nytelsen man opplever der og da mens man drikker vinen er noe som vil prente seg inn i hukommelsen.

Crozes-Hernitage er velegnet til svin, forutsatt at tilstrekkelig animalsk fett inngår i retten (slik at tanninene i vinen får noe å jobbe med). Hvis ikke kan en Crozes-Hermitage lett virke for stram, og dermed skapes ubalanse mellom retten man spiser og vinen man drikker.

Jeg har valgt en forholdsvis bløt Crozes-Hermitage til svineretten i kveld (Porc aux Châtaignes), men jeg bruker da også mye meierismør i retten.

Skål!