9. aug, 2016

Olsen Bar

 

"And she says rock n´ roll is king."

- Jeff Lynne

 

 

 

 

 

 

"Så ta på deg lærjakka og kom!" leste jeg på nettsiden til Olsen Bar. Og det gjorde jeg. Jeg tok på meg min velbrukte sorte mc-jakke i heavy leather og med en ørn på ryggen, og dro så ned til Olsen. En ny kveld og natt med bra rock n´ roll var i emning...

Olsen Bar er en av de beste rockeklubbene i byen for tiden, synes jeg. om ikke den beste. Etter at Elm Street Rock Cafe gikk inn for noen år siden er det Olsen samt ett par andre mindre klubber som holder koken. Elm Street ble i sin tid vurdert for å være Nordens beste rockeklubb, så da klubben gikk inn var det et betydelig tap for byens musikkliv. Men Olsen Bar var ikke sene til å ta opp hansken etter Elm Street. Lars, som spilte på Elm Street med sitt band Bangkok Babes, ble ansatt på Olsen Bar. Det var et meget smart trekk av innehaverene til Olsen fordi Lars kan rock n´ roll til fingerspissene. Han var en sentral del av miljøet som drev Elm Street. I tillegg er han venn med fyren som var innehaveren av klubben. Lars kjenner derfor det som er av bra band i hele landet. Bangkok Babes var ett av de viktigste bandene som spilte på Elm Street dengang. Bandet spilte der kun tre dager etter at selveste Backstreet Girls holdt åpningskonserten, og det sier ikke så rent lite igrunnen. I alt spilte Bangkok Babes mer enn 20 ganger på Elm Street før klubben gikk inn. At Lars nå booker band til Olsen har bragt noe av ånden som var på Elm Street til Olsen.

Kort oppsummert er Olsen Bar en suksesshistorie. De siste 12-15 årene har baren blitt en slags kulturinstitusjon på byens østkant der det folkelige går hånd i hånd med rock n´ roll og blues. Ryktet om Olsen Bar har spredd seg over hele byen og folk drar gjerne langveis fra for å oppleve en kveld der. Men Lars er ikke alene om å stå bak suksessen til Olsen Bar. Hele staben som jobber der har bidratt, alt fra sjefene til vaktene og serveringsdamene.

Jeg vanker endel på byens brune klubber og barer, men ikke ofte at jeg opplever å bli så godt mottatt som det jeg blir på Olsen Bar. Når jeg kommer om kvelden blir jeg hilst velkommen av joviale vakter. Stemningen i lokalet er lun. Gjestene er imøtekommende og lette å komme i kontakt med. De som serverer i baren er vennlige og effektive, og prisene er sympatiske. Innehaveren, en meget trivelig kar, tar seg alltid tid til å prate med folk når han er på jobb. DJ-en har god greie på musikk, og det er aldri nei i hans munn når man ber om låter. Og så er det Lars, som altså booker bandene der. Han er alltid blid og hyggelig å prate med.

Når jeg drar på Olsen for å oppleve band der vet jeg at kvelden blir bra, fordi baren har en unik atmosfære som treffer meg. Jeg har aldri opplevd ubehag der. Aldri noen form for rølp eller fyll. Ei heller fjortiser. De som vanker på Olsen er voksne folk som liker bra musikk og vil hygge seg i lag med andre. Når jeg står utenfor med en øl eller whisky og patter på pipa kommer jeg alltid i prat med folk. Jeg føler meg inkludert og godt ivaretatt, og det betyr faktisk svært mye for at jeg skal trives på en bar eller klubb.

Når bandene går på scenen vet jeg at det blir bra musikk med ditto høyt trøkk i lokalet. Sånn har det iallfall vært til nå. Jeg har ennå til gode å oppleve et band på Olsen som ikke har kunnet sine saker og ikke levert. De som spiller der er alt fra viseartister, via bluesband til hardrockband. Bredden i hva man kan oppleve er altså sikret. Og det er alltid drevne musikere som kan sine saker. Selv foretrekker jeg hardrock og skitten bluesrock, og hver gang jeg har vært på Olsen har det gitt meg en god opplevelse. Folk stimler sammen foran scenen når bandene går igang. Som regel synger mange med på låtene som spilles og flere danser. Ofte skåler bandmedlemmene med oss, og da stiger jo stemningen enda noen hakk til.

En konsert på Olsen varer lenge, som regel to timer. Noen ganger er det oppvarmingsband også. Da spilles det fra scenen i omlag tre til fire timer. På sånne kvelder får man full pakke med fet live musikk. Jeg vet ikke om andre steder i byen som har tilsvarende konsert tilbud, og jeg vanker som nevt mye på byens brune klubber og barer. Etter at bandene har spilt ferdig er det nachspiel i kjelleren, som har en bar, og mange trekker ned dit for å fortsette natten der. Når jeg så er fornøyd og føler at tiden er kommet for å køye rusler jeg til bussholdeplassen for å ta nattbussen hjem. Vil jeg ta drosje er det ikke noe problem. Som regel står drosjer parat rett utenfor, eller kommer raskt når jeg ringer.

Foruten konserter i helgene har jeg i tillegg vært på Olsen Bar på dagtid midt i uka. Da jeg i forfjor tok jobbsøkerkurs på Nordic Academy fikk jeg dratt igang fredagspils på Olsen. Det var et populært tiltak. Vi ble en gjeng på omlag 10-12 stykker som ruslet bort til Olsen på fredagene etter endt kursdag for å ta en pils eller to der. Det var like hyggelig hver gang. Jeg har også vært på Olsen og innimellom drukket kaffe med ei dame som jeg kjenner, samt spist lunsj der med venner av meg. Maten man får der er mye god husmannskost basert på flotte råvarer, noe jeg liker. Men først og fremst bruker jeg Olsen Bar som rockeklubb. Når helga nærmer seg sjekker jeg programmet på Olsens nettside. Hvis bandene som skal spille der er etter min smak, og det er de som oftest, tar jeg gjerne turen.

Dessverre har jeg vært hindret i å dra på Olsen det siste året da jeg ikke har hatt særlig med gryn, men det vil trolig rette seg iløpet av sommeren og høsten da det er gode muligheter for at jeg får meg en ny jobb. Da vil jeg vanke på Olsen Bar igjen, rett og slett fordi jeg ikke vil gå glipp av et så bra sted med så mange fine mennesker, både ansatte og gjester, og så mye bra band. Da vil jeg, som det ofte står på nettsiden til Olsen, ta på meg lærjakka og komme...

 

 

 

Midnight Rambler 

Did you hear about the midnight rambler
Everybody got to go
Did you hear about the midnight rambler
The one that shut the kitchen door
He don't give a hoot of warning
Wrapped up in a black cat cloak
He don't go in the light of the morning
He split the time the cock'rel crows

Talkin' about the midnight gambler
The one you never seen before
Talkin' about the midnight gambler
Did you see him jump the garden wall
Sighin' down the wind so sad
Listen and you'll hear him moan
Talkin' about the midnight gambler
Everybody got to go

Did you hear about the midnight rambler
Well, honey, it's no rock 'n' roll show
Well, I'm talkin' about the midnight gambler
Yeah, the one you never seen before

Well you heard about the Boston...
It's not one of those
Well, talkin' 'bout the midnight...sh...
The one that closed the bedroom door
I'm called the hit-and-run raper in anger
The knife-sharpened tippie-toe...
Or just the shoot 'em dead, brainbell jangler
You know, the one you never seen before

So if you ever meet the midnight rambler
Coming down your marble hall
Well he's pouncing like proud black panther
Well, you can say I, I told you so
Well, don't you listen for the midnight rambler
Play it easy, as you go
I'm gonna smash down all your plate glass windows
Put a fist, put a fist through your steel-plated door

Did you hear about the midnight rambler
He'll leave his footprints up and down your hall
And did you hear about the midnight gambler
And did you see me make my midnight call

And if you ever catch the midnight rambler
I'll steal your mistress from under your nose
I'll go easy with your cold fanged anger
I'll stick my knife right down your throat, baby
And it hurts! 

- Jagger/Richards 

 

 

 

Nettsider:

 

Olsen Bar:

http://olsenbar.no/

 

Olsen Restaurant og Bar (Oslo Pub Guide):

http://www.oslopubguide.com/T/OlsenRestaurantBar.php