16. sep, 2014

Patti Smith

Punkrockens dronning, også kjent som "punkens gudmor". Amerikansk sanger, komponist, musiker og poet. Har fortsatt en meget sterk posisjon innen punkrocken i dag, og regnes som en av de viktigste artister innen amerikansk musikkliv.

Har utgitt i alt 11 studio-album og flere live-album i løpet av sin karriere. Mange av hennes album regnes som klassikere innen punk-rocken i dag. Patti Smith fikk sitt gjennombrudd allerede med sitt første album "Horses" (1975), albumet regnes i dag som hennes sterkeste og beste av mange kritikere og fans.

-

Jeg fikk et forhold til Patti Smith først da jeg var i 20-årene, i tida da jeg var student ved Blindern. Jeg husker studenterfester og nachspiel der musikken til Patti Smith ble spilt. Det som slo meg ved hennes musikk var sårheten og råheten i det musikalske uttrykket, samt usedvanlig dyp (radikal) lyrikk.

Etter som åra gikk kjøpte jeg flere album med Patti, og har omtrent 8-10 album i dag. Albumene er varierte, men de har alle et gjennomgående sound som er typisk henne. Jeg lytter gjerne og ofte til albumene, og hver gang jeg setter på et album vet jeg at jeg får høre noe som er veldig bra.

Har anskaffet meg selvbiografien "Just Kids" der hun bla. skriver om tida da hun var opprørsk kunstnerbohem i Greenwich Village i New York og hennes forhold til den kontroversielle kunstfotografen Robert Mapplethorpe. Boka er ennå ikke lest, men det vil jeg gjøre noe med snart.

Har dessverre ennå ikke fått opplevd Patti på scenen, tross at hun har vært mange ganger i Norge. De anmeldelsene jeg har lest om hennes konserter har gitt tommelen opp.

 

 

Offisiell nettside:

http://www.pattismith.net