16. sep, 2014

Electric Light Orchestra

 

"Hold on tight to your dream."

 

- Jeff Lynne

 

 

 

Viktig britisk kunstrockband som fikk kultstatus på 70-tallet. Kjent for sitt pompøse lydbilde. Frontfigur var Jeff Lynne, som også var bandets låtskriver og producer. Jeff Lynne ville skape kunstrock med sterke innslag av klassisk musikk og slik følge opp arven etter The Beatles. Bandet påvirket kunstrocken i betydelig grad helt til slutten av 70-åra.

Ga ut 11 album i perioden 1971-1986 (siste album ble sluppet i 2001). Flere sterke album kom de første åra (som solgte bra og ga bandet anerkjennelse og respekt), men bandets store gjennombrudd kom først med det sjette albumet A New World Record - som ble sluppet i 1976. A New World Record regnes som bandets viktigste og beste album av både kritikere og mange fans. 

-

Jeg ramla første gang over ELO da jeg gikk i syvende klasse på ungdomsskolen. I en av musikktimene spilte læreren låta Last Train To London fra albumet Discovery for oss, og jeg likte låta godt. Det var en av jentene i klassen som hadde tatt med seg albumet (kassett) og jeg fikk låne det av henne. Jeg ønsket meg så Discovery i julegave, noe jeg også fikk følgende jul.

Neste album med ELO som jeg skaffet meg var ELO- Greatests Hits - samlealbum der mange sterke låter er med. Jjeg kjøpte albumet like etter julen jeg hadde fått Discovery. Albumet overrasket meg første gangen jeg hørte det fordi låtene var helt annerledes enn låtene på Discovery.

Først etter mange år - da jeg var blitt mer moden - skjønte jeg at ELO utviklet sitt sound i faser, og at soundet på Discovery (albumet er sterkt påvirket av disco) ikke er representativt for soundet bandet i sin tid ble berømt for. Jeg likte likevel ELO´s Greatest Hits veldig godt, men hadde vanskeligheter med å plassere det i forhold til Discovery.

Tross at jeg ble tidlig kjent med ELO var på først videregående at jeg lærte bandet bedre å kjenne. En av mine venner var svoren ELO-fan, og han spilte ofte sine ELO-plater når jeg var på besøk hos ham. Vi snakket endel sammen om ELO, og han fortalte meg mye om bandet som jeg ikke visste.

Samtalene jeg hadde med ham førte til at jeg skaffet meg flere album med bandet. Jeg kjøpte bla. konseptalbumet Time da det ble sluppet i 1981 på den daværende legendariske platesjappa Electric Circus som lå rett bak Stortinget. Time var bra syntes jeg dengang, men også det albumet gjorde meg litt usikker på hvor jeg skulle plassere ELO i landskapet da det var veldig annerledes enn både Discovery og låtene på ELO´s Greatest Hits.

Neste album jeg skaffa meg var Secret Messages. Også det et bra album syntes jeg dengang. Secret Messages har flere likhetstrekk med Discovery, så det var derfor lettere for meg å plassere det enn ELO´s Greatest Hits. I ungdomsåra ble Secret Messages mye spilt, både når jeg var alene på gutterommet, når jeg var sammen med mine venner, og på ulike fester jeg var med på. I dag vurderer jeg Secret Messages for å være et bra men glatt album, og ikke helt på samme nivå som de klassiske ELO-albumene. 

For å forklare må jeg gjøre et lite sprang...

Det siste viktige albumet ELO ga ut regnes for å være Out of the Blue, som ble sluppet i 1979. Jeg kjøpte først Out of the Blue i voksen alder, og etter å ha lytta endel til det, samt andre store ELO-album som On the Third Day, Face the Music, Eldorado - A Rock Symphony og især A New World Record. Alle disse albumene kjøpte jeg først i voksen alder og det var først da jeg hadde begrep om avant garde og kunstrock. Jeg mente jeg så en større sammenheng i bandets musikalske utvikling fra å være et avant garde kunstrock band til å bli et kommersielt band som lente seg på strømningene i tida uten selv å skape noe nytt og originalt.

Albumene som kom etter Out of the Blue, som Discovery, Time og Secret Messages, var jo annerledes og glattere enn de foregående avant garde albumene, og de ble/blir regnet som svakere. Og jeg skjønte først etter å ha lytta til alle albumene gjennom en lengre periode hvorfor Discovery, Time og Secret Messages ikke hadde påvirket kunstrocken som de tidligere store avant garde albumene.

I dag har jeg nesten alle albumene med ELO og jeg spiller de ofte, dog spiller jeg de store avant garde albumene mest.

 

 

Offisiell nettside:

http://www.elo.biz