16. sep, 2014

Supertramp

Britisk pop og rockeband, regnes som betydelige innen den progressive rocken og kunstrocken på 70- og begynnelsen av 80-tallet. Låtskrivere var Roger Hudgson - som også var bandets frontfigur frem til 1982 - og Rick Davies. Ga ut 7 album i perioden 1970-82 da Roger Hudgson var med, og 4 album etter at han hadde forlatt bandet og Rick Davies var frontfigur.

Supertramp skapte glatt musikk på sine første album, men så dreide bandets musikalske uttrykk over i en mer eksperimentell retning. Fikk anerkjennelse og respekt, men det det store gjennombruddet kom først med albumet "Breakfast in America" (sluppet i 1979). Albumet gikk til topps på listene i England og USA, og det regnes i dag som bandets største.

Jeg hørte låta "The Logical Song" da jeg vanka på det lokale discoteket i bygda Åmot i Øvre Eiker (holdt på Folkets Hus - vi kalte det for "Klubben"). "The Logical Song" var en stor hit dengang, og jeg ønsket meg så albumet "Breakfast in America" i julegave. Albumet var meget bra syntes jeg, og da jeg ett år senere var på besøk hos familien i Danmark lytta jeg fascinert til albumene "Crime of the Century" og "Crises? What Crises?", som jeg syntes var store. 

Da albumet "Famous Last Words" kom i 1982 kjøpte jeg det straks. "Famous Last Words" er et meget vakkert og sårt album. Jeg synes fremdeles i dag at albumet er det vakreste bandet har gitt ut, men likevel er "Breakfast in America" det største og viktigste Supertramp-albumet for meg.

Oppfølgeren "Brother Where You Bound" (1985) solgte rimelig bra, men albumet blir regnet som en flopp av både kritikere og mange fans. Grunnen til at albumet blir regnet som en flopp er at Roger Hudgson ikke lenger var med. "Brother Where You Bound" var det første albumet der Rick Davies skrev alt materialet selv, og soundet som Supertramp var kjent for var nå borte.

Etter at "Brother Where You Bound" kom ut (jeg kjøpte albumet våren da det ble sluppet og lytta til det noen ganger, skuffa selvfølgelig) falt min interesse for Supertramp, Jeg har ikke lytta til albumene bandet har kommet med etter "Brother Where You Bound".

Men jeg lytta altså en god del til (de tidligere) Supertramp-albumene da jeg gikk på ungdomsskolen og videregående. Jeg syntes dengang som nå at musikken bandet skapte er bra og at soundet er originalt. Supertramp står for meg som noe av det beste innen britisk kunstrock (da Roger Hudgson var med), og jeg har ennå i dag mye glede av mine Supertramp-album.

 

 

Offisiell nettside:

http://supertramp.com