16. sep, 2014

Queen

"Buddy you´re a boy make a big noise. Playing in the street gonna be a big man some day ... We will, we will rock you!"

- Brain May

 

 

Britisk rockeband. Frontfigur var Freddie Mercury - bandets vokalist og han skrev tekstene til låtene. I begynnelsen var bandets sound sterkt påvirket av progressiv rock og hardrock, men det utviklet etterhvert et noe glattere sound.

Etablerte seg som ett av de viktigste britiske rockebandene på 70-tallet, og på 80-tallet var Queen ett av verdens største stadion rockband. Ble trendsetter for svært mange unge mennesker på 70-tallet, både innen klesmoten og populærkulturell orientering.

Låter som "We Will Rock You", "Bohemian Rhapsody" og balladen "We Are the Champions" fikk status som tolkning av en hel generasjon unge rotløse i det daværende England. Bandet har i alt gitt ut 16 studio-album, der Freddie Mercury er med på de 14 første.

De første albumene solgte bra og Queen fikk anerkjennelse, med det var med albumet "Sheer Heart Attack" (1974) at bandet fikk sitt gjennombrudd. Albumet solgte meget bra både i Europa og USA, og fikk stor innflytelse på den videre utviklingen av rocken. "Sheer Heart Attack" regnes fortsatt i dag som ett av bandets viktigste album. 

Med oppfølgeren "A Night at the Opera" (1975) ryddet så Queen rent bord. Albumet var det mest påkostede som noengang var produsert innen rockemusikken inntil da. Bandet fulgte opp soundet fra "Sheer Heart Attack", men det var nå mer raffinert og mer melodiøst. Albumet føk opp på listene og solgte enormt bra i Europa og USA (bla. til platinium i USA). Suksessen som albumet ga bandet ble avgjørende for dets videre karriere. "A Night at the Opera" regnes av mange kritikere i dag som ett av de sterkest rockealbum som kom på 70-tallet, og fansen får bare ikke nok av det.

-

Første gang jeg hørte Queen var jeg omtrent 14 år gammel. Jeg var på hyttetur sammen med en av mine klassekamerater (vi dro på hyttetur alene), og han var svoren fan av Queen. Queen ble spilt mye på hytteturen, og ett av albumene (kassetter) som han hadde tatt med seg var "A Night at the Opera". Vi lytta til "A Night at the Opera", og jeg likte albumet veldig godt. Låta "Bohemian Rhapsody" ble spilt om og om igjen, og vi nynnet på den under hele hytteturen.

Det skulle likevel gå ett par år før jeg skaffet meg mine første Queen-album, som selvsagt var "A Night at the Opera", pluss tre andre bra album. Jeg jobba som sommervikar på AASS Bryggeri, og da jeg fikk min første lønning løp jeg etter endt arbeidstid til platesjappa (Opland Musikk - Drammens desidert beste platesjappe dengang, dessverre eksisterer sjappa ikke lenger) og bladde meg igjennom hyllene med LP-plater...

Foruten "A Night at the Opera" kjøpte jeg "A Day at the Races", "Jazz" og "News of the World". Da jeg kom hjem og lytta igjennom albumene på kvelden var jeg som tapt for denne verden. Noe senere samme sommer kjøpte jeg så live-albumet "Queen Live Killers", som jeg fortsatt i dag vurderer for å være ett av de beste live-albumene jeg har i min musikksamling. Jeg har dessverre ikke så mange Queen album i samlingen i dag, av ulike årsaker (i alt har jeg 5 album med Queen). Jeg regner alle albumene for å være gode og jeg spiller de gjerne, men størst blant dem er............"A Night at the Opera".

 

 

Offisiell nettside:

http://www.queenonline.com