16. sep, 2014

Radiohead

Viktig britisk band innen alternativ og eksperimentell rock. Frontfigur er Thom Yorke, som også er bandets vokalist og han skriver de fleste av låtene. Radiohead slapp sitt første album - "Pablo Honey" - i 1993, albumet fikk blandet mottakelse blant kritikerne og publikum. Bandet ble likevel ansett for å være ett av de mest lovende innen alternativ og eksperimentell rock blant mange (bla. New Musical Express).

Oppfølgeren "The Bends" fikk gjennomgående god mottakelse hos kritkerne og publikum (bla. så ga The Rolling Stone magazine albumet 5 stjerner av 5 mulige), og albumet skaffet bandet betydelig popularitet i det alternative rockemiljøet som eksisterte dengang.

Det var likevel med albumet "OK Computer" (1997) at Radiohead fikk sitt gjennombrudd. "OK Computer" regnes i dag for å være ett av de viktigste alternativ rock-albumene som ble utgitt på 90-tallet. Med "Ok Computer" skaffet Radiohead seg ry for å være ett av de ledende bandene innen alternativ rock.

"Ok Computer" tolket 90-åra for svært mange dengang da albumet kom ut (ei tid da Europa reorienterte seg etter Berlin-murens fall, USA hadde mistet mye av sitt hegemoni, Kina ble en betydelig maktfaktor på den globale arena, Radikal Islam vokste etterhvert frem, stadig omseggripende miljøødeleggelser, stadig raskere teknologiske utvikling, avmaktsfølelsen mange hadde, og generell opplevelse av fremmedgjøring).

Mange så derfor frem til oppfølgeren til "Ok Computer"...

"Kid A" ble så endelig sluppet (2000) og albumet ble en gedigen komersiell suksess (kom bla. på førsteplassen på salgslistene i USA). "Kid A" var et meget eksperimentelt album, selv for Radiohead å være. Albumet er vesentlig basert på elektronisk rock, med innslag av klassisk musikk og jazz. Bandet signaliserte med "Kid A" at det ville gå videre på nye veier.

Radiohead har i alt gitt ut 8 album. Bandet regnes fortsatt for å være betydelig innen alternativ rock. The Rolling Stone magazine rangerer Radiohead som det 73. største innen rockens historie.

Det var på den tida da jeg vanka i et miljø med unge kunstner- og musikerspirer at jeg ble kjent med Radiohead første gang (jeg vanka sammen med dem på slutten 90-tallet og de første åra på 2000-tallet).

Radiohead var ett av bandene som ble spilt på festene jeg var med på. Artige fester syntes jeg, der nesten alt mellom himmel og jord kunne skje. Å feste sammen med disse unge kunstner og musikerspirene er noe av det morsomste jeg noengang har vært med på. Festene var morsomme ikke bare fordi folka var dritkule, men fordi intelligente samtaler om litteratur, kunst og musikk normalt fant sted.

Det var på en av disse festene at jeg for første gang fikk høre et Radiohead-album. Ei jente hadde tatt med seg "OK Computer" som så ble satt på anlegget. Vi prata jo selvsagt, og praten var høyrøsta, men gjennom praten la jeg allikevel merke til musikken som ble spilt. Jeg spurte en jeg prata med hvilket band som ble spilt, og han svarte meg: "Det er Radiohead! Albumet er "OK Computer". Du bør sjekke albumet og bandet ut, meget bra saker!"

Jeg noterte i mitt sinn hva han hadde sagt, og dro så ned til ei av byens musikksjapper en av de følgende dagene. Kjøpte "OK Computer", dro hjem og lytta hele albumet igjennom. Albumet virket dystert og trist på meg umiddelbart, men jeg syntes likevel det var meget vakkert og solid. Den høsten lytta jeg til "OK Computer" om og om igjen, og jeg diskuterte albumet med de andre i dette unge kunstner- og musikermiljøet.

Den følgende tida kjøpte jeg så de to andre Radiohead-albumene som var gitt ut på den tida - "Pablo Honey" og "The Bends" - og jeg likte også disse albumene godt. Så var det bare å slå seg til tåls å vente på den varslede oppfølgeren til "OK Computer"...

Da "Kid A" endelig kom ut kjøpte jeg albumet så raskt som mulig. Jeg lytta igennom albumet, men det traff meg ikke med en gang. Jeg lytta til "Kid A" flere ganger, men hadde samme følelsen; albumet ga meg ikke så mye som jeg hadde trodd eller håpet. Jeg syntes igrunnen at det var et merkelig album.

Så var det en dag da jeg var på jobben (Polet på Majorstuen) og jeg prata med en av mine kolleger om "Kid A". Han var utdannet som musiker, og han var gitarist i et rockeband. Det var spennede å høre ham legge ut om Radiohead og "Kid A" (vi satt på spiserommet og hadde lunsj sammen), hvordan han forstod bandet og albumet, og hvordan han satte det inn i samtida. Jeg lytta nøye til det han sa.

Da jeg kom hjem den kvelden satte jeg på "Kid A" for å lytte hele albumet igjennom på nytt. "Ahhhhhhhhhh......Selvsagt!", tenkte jeg da musikken fylte stua...

 

 

Offisiell nettside:

http://www.radiohead.com