17. sep, 2014

Pink Floyd

"Will some woman in this desert land make me feel like a real man, take this rock and roll refugee. Oooooooh babe, set me free. Oooooooh I need a dirty woman."

- Roger Waters

 

 

Ett av de aller største og viktigste bandene innen progressiv rock, psykedelisk rock, alternativ rock og kunstrock. Umulig å måle Pink Floyds betydning for sin samtid og ettertid, men det som trygt kan sies er at bandet har hatt, og fremdeles har, avgjørende betydning.

Skapte etterhvert sitt eget originale sound, og har opparbeidet seg en enestående status som unikt rockeband. Det musikalske uttrykket er meget originalt, og bandet er kjent for sine kontemplative tekster av filosofisk karakter.

Bandet startet sin karriere med å spille på undergrunnsklubber i London på midten av 60-tallet. Var i begynnelsen sterkt inspirert av The Beatles (som så mange andre band som startet på den tida, Beatles var jo altoverskyggende dengang). I starten var især (det eksperimentelle) Beatles-albumet "Help" viktig for Pink Floyds musikalske orientering.

Har utgitt en rekke album som har fått kultstatus, og som har inspirert en rekke andre band. Første albumet bandet ga ut var det suverene "The Piper at the Gates of Dawn" (sluppet i 1967 da bandet var under Syd Barrets´ ledelse). "The Piper at the Gates of Dawn" vurderes i dag som ett av de beste psykedelisk rock albumene som ble utgitt på 60-tallet. De Pink Floyd albumene som har fått betydning for rockens utvikling kan ramses opp i fleng. Nesten alle albumene bandet ga ut har påvirket rocken - og populærkulturen - i høy grad.

Jeg vil konsentrere meg om noen av bandets viktigste album her.

"The Dark Side of the Moon" (1973) - Pink Floyds åttende studio-album. Konseptalbum som omhandler mental lidelse, grådighet, tiden, og konflikt på det indre psykiske plan. Albumet er en psykedelisk tour de force og musikalsk triumf for Pink Floyd. Umulig for meg å si noe konkret om akkurat hvor avgjørende dette albumet har vært og fremdeles er for rocken. Det jeg imidlertid kan si - og jeg mener at jeg er på trygg grunn - er at albumet satte en standard for flere sjangere innen rocken, som alternativ rock, progressiv rock, kunstrock, og altså også psykedelisk rock, en standard som ikke er endret i vesentlig grad siden. Hvis man skulle sammenligne "The Dark Side of the Moon" med andre album, både hva gjelder originalitet og betydning, måtte det være (slik jeg vurderer det) Beatles-albumet "Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band", noe som sier sitt. "The Dark Side of the Moon" lå på Billboards liste (over mest solgte album) i 741 uker i åra fra 1973 til 1988. Albumet regnes i dag som ett av de største avant garde rock-albumene som noengang er utgitt. Har solgt til platinium i en rekke land verden over, og er i dag det mest verdsatte Pink Floyd-albumet blant mange kritikere og fans.

"Wish You Were Here" (1975) - Pink Floyds niende studio-album. Konseptalbum som omhandler følelsen av tomhet, fravær, indre psykisk smerte, og lengsel. Også dette albumet har vært, og fremdeles er, av stor betydning for rockens utvikling, men ikke på samme måten som "The Dark Side of the Moon" og ikke i samme omfang. Albumet regnes av mange som mer eksperimentelt enn det forrige albumet. "Wish You Were Here" har et noe annet sound enn "The Dark Side of the Moon", og med albumet gikk Pink Floyd videre (i nær sagt alle retninger) med å utvikle sitt eget sound. Bandmedlemmene David Gilmour og Richard Wright regner "Wish You Were Here" som bandets beste album. "Wish You Were Here" regnes av mange kritikere for å være bandets mest vellykkede album - rent kunstnerisk sett. Også dette albumet ble en enorm kommersiell suksess.

"Animals" (1977) - Pink Floyds tiende studio-album. Konseptalbum som omhandler de politiske og sosiale forholdene i England - slik bandets medlemmer oppfattet at de var - på slutten av 70-tallet, og albumet er ment som en kritikk av disse forholdene. Med "Animals" tok bandets sound en ny retning. Soundet er mykere og mer basert på bruk av synth, selv om gitaristen David Gilmour får folde seg ut på enkelte av albumets spor. Albumet fikk gjennomgående svært gode kritikker i både England og USA da det ble sluppet, og har solgt til platinium i flere land. "Animals" vurderes av mange kritikere og fans for å være smalere i sitt musikalske uttrykk enn "The Dark Side of the Moon" og "Wish You Were Here". 

"The Wall" (1979) - Pink Floyds ellevte studio-album. "The Wall" (dobbeltalbum) er et konseptalbum og en rock opera som omhandler sosial avvising og -angst, samt isolasjon, frykt og fremmedgjøring. "The Wall" regnes som svakere enn de tre forrige, tross at en av bandets største og mest verdsatte låter overhodet - "Comfortably Numb" - er på albumet. Albumets sound er hardere og mer dystert enn soundet på de tre forrige albumene, og på mange måter setter "The Wall" punktum for bandets utvikling. Mange kritikere og fans oppfattet at med "The Wall" begynte Pink Floyd å vise tretthetstegn. Det skulle da også vise seg at bandet ikke kom til å utgi flere album av betydning. Tross sine svakheter regnes "The Wall" blant de aller beste rock-albumene som noengang er utgitt, og det har solgt enormt bra i en rekke land verden over. På grunn av sitt noe radikale konsept og krasse lyrikk ble albumet forbudt i bla. Sør-Afrika (før apartheid ble avskaffet) og de tidligere østblokk-landene.

-

Første gangen jeg kom over Pink Floyd var da jeg besøkte en kamerat. Han hadde nettopp skaffet seg stereoanlegg og ville vise oss andre gutta det. Jeg var 13 år gammel dengang, og hadde ikke så mye greie på hverken musikk eller stereoanlegg. Vi var noen gutter som stod der på rommet hans, nysgjerrige på hva han ville spille på det funklende nye anlegget sitt (vi var alle grønne av misunnelse, selvsagt).

Da han satte på plata ble vi stille som mus, ingen av oss ville ødelegge det vi nå skulle få oppleve. Vi kunne nesten høre våre egne hjerteslag, så spente var vi. Og musikken slo oss i gulvet, iallfall føltes det slik der og da for oss. Den kom mot oss i bølger, og vi lytta og lytta. Låta han hadde satt på var først smygende, etterhvert mer krass og sår, og så til slutt den mest blodige gitarsoloen man kan tenke seg. Vi var alle begeistret og ba ham spille låta om igjen, hvilket han også gjorde. Låta var "Comfortably Numb" fra albumet "The Wall", og for alltid siden skulle den låta definere for meg hva en blodig gitarsolo ér og bør være.

Jeg fikk "The Wall" i bursdagspresang av min far da jeg fylte 14, og "The Wall" var den aller fineste kassetten jeg hadde i min lille musikksamling dengang. Jeg spilte kassetten så mange ganger at båndet til slutt røk tvers av (etter flere ganger med såkalt "båndsalat").

Det andre Pink Floyd albumet jeg fikk var "Wish You Were Here". Da var jeg 15 år og begynte å få en viss peil på Pink Floyd, selv om jeg ennå var altfor ung til å skjønne hva lyrikken dreide seg om. Jeg hadde sett et dokumentarprogram på TV, bakgrunnsmusikken som ble spilt under programmet var "Shine On You Crazy Diamond". Jeg syntes musikken hørtes utrolig flott ut, og jeg ønsket meg albumet "Wish You Were Here" i julegave (som jeg også fikk følgende jul).

Det skulle likevel gå ett helt år til før jeg skaffet meg mitt første Pink Floyd album på egenhånd. Det første albumet jeg kjøpte selv var "Animals". Jeg kjøpte albumet sommeren etter at jeg var ferdig med niende (på Opland Musikk, som var Drammens beste platesjappe). Jeg husker at jeg nesten ikke kunne vente til arbeidsdagen var over slik at jeg kunne komme hjem og lytte til albumet.

Det neste albumet jeg kjøpte var så "The Dark Side of the Moon", jeg kjøpte det sommeren etter første klasse på videregående. Albumet spilte jeg om og om igjen på min splitter nye (og råflotte, synes jeg) Technics platespiller - som var kjøpt samme sommer (kassettspiller, forsterker og høytalere hadde jeg kjøpt sommeren før). Det var veldig gjevt å sitte på gutteværelset og lytte til "The Dark Side of the Moon", samt de øvrige Pink Floyd albumene jeg hadde, på mitt eget stereoanlegg.

I dag har jeg nesten alle albumene med Pink Floyd, og jeg spiller de titt og ofte...

 

 

Offisiell nettside:

http://www.pinkfloyd.com