28. des, 2014

Jul hos Paula (første del)

 

"Dypt, dypt lå minnet om julen. Som en brønn hvor han kunne hente vann i mørketider."

 

- Sigurd Hoel

 

 

Tirsdag (lille julaften) kveld tok jeg og Rune flyet sammen fra Oslo til Stavanger. Flyturen gikk greit, kun litt risting og gynging under innflyvningen og landing. Vi plukket opp baggasjen og dro så rett fra flyplassen og hjem til Paula. Hun tok imot oss med sitt bredeste smil, omfavnet oss og ønsket velkommen. Da vi var kommet i hus plasserte vi baggasjen på våre respektive soverom, gikk så opp i stua og beundret det vakre juletreet.

I stua hilste vi på Jürgen (Paula meksikanske nevø - studerer på et universitet i Nederland). Vi var begge godt sultne, så jeg gikk i gang på kjøkkenet og lagde kjøttkaker med poteter, gulrøtter og brun saus. Jürgen var også sulten, så han deltok i måltidet. Etter at vi hadde spist gikk jeg ut på trappa og røkte en pipe. Jeg hadde også et glass bourbon med meg. Rune kom ut etter en liten stund, og vi samtalte mens jeg røkte og drakk whiskey. Etter det var det leggetid, og vi krøp alle mette og tilfredse til køys.

Neste morgen våknet jeg grytidlig. Jeg tok på meg slåbroken og gikk opp på kjøkkenet. De andre sov og det var helt stille i huset. Jeg prøvde å være så stille som mulig da jeg malte kaffebønnene og kokte vannet til kaffen. Mens kaffen brygget gikk jeg ned igjen og tok på meg klærne og stappet pipa. Gikk opp på kjøkkenet igjen og hentet kannen med den nylagde kaffen, deretter ut og røkte min pipe til den kruttsterke svarte morgenkaffen.

De andre våknet etterhvert, og det ble liv i huset. Da pipa var røkt og kaffen drukket gikk jeg igang med å steke pepperkaker, Paula dekket og pyntet langbordet imens. Da pepperkakene var ferdig stekte la jeg meg nedpå ett par timers tid. Jeg trengte hvile og sov godt. Våknet av meg selv etter ett par timers søvn, stod opp og tok så en god dusj.

Så var det tid for å gå igang med kalkunen, samt alt det andre vi skulle ha på kvelden. Jeg lagde fyllet (svinekjøttdeig, spekeskinke, moste kastanjer, pistasjnøtter, frisk salvie, egg, fløte, salt og pepper) og penslet kalkunen med smeltet smør. Satte kalkunen i den dype langpannen på en seng av hakket løk, gulrøtter og selleri. I langpannen hadde jeg i kraftig buljong og marsala (søt og kraftig sterkvin fra Sicilia), deretter ble kalkunen satt i ovnen.

Mens kalkunen stekte i ovnen lagde jeg tilbehøret (brune bønner kokt i rødvin med bla. hvitløk, nellik, persille og rosmarin - samt ovnsbakte rosmarinpoteter, og gulrøtter surret med hakket hvitløk i olivenolje.).

Gjestene ankom presis og de ble guidet inn i stua av Paula. Vi hilste på hverandre og alle pakkene ble lagt under juletreet. Jeg gjorde den siste finishen på kjøkkenet (slik at jeg kunne være i stua sammen de de andre mens pakkene ble åpnet). Før vi gikk igang med å åpne pakkene høytleste jeg dikt av Arild Nyquist og Jens Bjørneboe.

Pakkene ble så åpnet i tur og orden. Jeg fikk "Gresstrå" (diktsamling av Walt Whitman - sjekk lenke nedenfor) av Rune, og han gav også Hamsuns "Markens Grøde" til Paula og meg. Paula gav meg en utrolig flott gave; årsabonnement på både Vagant (litterturtidsskrift - sjekk lenke nedenfor) og arr (idéhistorisk tidsskrift - sjekk lenke nedenfor).  

Da pakkene endelig var ferdig åpnet var det tid for mat. Vi satte oss rundt det pyntede langbordet, fikk vin i glassene og skålte med hverandre. Fatene med den velduftende maten ble sendt rundt bordet, og alle forsynte seg godt. Mens vi spiste gikk praten livlig. Det var mye latter rundt bordet mens vinen gled ned. Vi skålte med hverandre, og en og annen skrøne ble fortalt.

Etter at hovedmåltidet var fortært ville jeg ha cognac og cigar (jeg hadde fått to flotte cigarer i julegave av Terje - en av gjestene). Jeg spurte Paulas tidligere norsklærer (en belest, intelligent og sjarmerende dame i 70-årene) om hun kunne tenke seg det samme, noe hun bekreftet med ivrige nikk. Vi gikk ut og fyrte opp hver vår cigar. Mens vi røkte og drakk samtalte vi om Shakespeare, Ibsen og Goethe. Etter at vi hadde røkt våre cigarer omtrent halvveis (tok drøye halvtimen), gikk vi inn igjen for å spise dessert.

Terje hadde laget dansk ris a la mande med lun kirsebærsaus. Til desserten ble det servert ruby portvin (dansk tradisjon til ris a la mande). Vi åt og drakk, og stønnet av velvære. Jeg leste dikt av Olaf Bull. Etter desserten ble kaffe, kaker og konfekt satt på bordet. Jeg og Paulas tidligere norsklærer gikk ut igjen med hver våre glass bourbon for å røke det siste av cigarene.

Litt senere ut på kvelden, da jeg satt ved langbordet, merket jeg at magen var ustabil. I tillegg hadde jeg pådratt meg hodepine. Jeg gikk ut på kjøkkenet og drakk noen glass med vann, ruslet deretter rolig ned trappa til soverommet for å legge meg nedpå en liten stund. Jeg sovnet selvsagt, men ble vekket da Paula kom for å legge seg. 

Alt i alt var det en veldig fin julaften hos Paula, tross at jeg fikk ustabil mage og hodepine...

 

 

 

Det lyser i stille grender
av tindrande ljos ikveld,
og tusunde barnehender
mot himmelen ljosi held.
 
Og glade med song dei helsar
sin broder i himmelhall,
som kom og vart heimsens frelsar
som barn i ein vesal stall.
 
Han låg der med høy til pute,
og gret på si ringe seng,
men englane song der ute
på Betlehems aude eng.
 
Der song dei for fyrste gongen
ved natt over Davids by,
den evige himmelsongen
som alltid er ung og ny.
 
Songen som atter tonar
med jubel kvar julenatt.
um barnet, Guds son og sonar
som myrkret for evigt batt.

 

- Jakob Sande

 

 

 

Nettsider:

 

"Gresstrå" - Walt Whitman (Wikipedia - "Leaves of Grass"):

http://en.wikipedia.org/wiki/Leaves_of_Grass

 

arr (idéhistorisk tidsskrift):

http://www.arrvev.no  

 

Vagant (litteraturtidsskrift):

http://www.vagant.no