28. des, 2014

Jul hos Paula (andre del)

 

"Det fineste med julen er jo historien om hvordan det svakeste vinner over det sterkeste. I julefortellingen er et nyfødt barn sterkere enn den største krigsmakt."

 

- Ole Paus

 

 

Etter en natt med lite søvn var jeg den første i huset som stod opp.

Jeg hadde sovet dårlig fordi magen var urolig. Kunne hverken ligge på magen eller på sidene, men bare på ryggen. Og det å ligge på ryggen en hel natt igjennom er ikke særlig behagelig.

Tok søvndrukken på meg slåbroken og gikk opp trappa til stua og kjøkkenet, kokte vann og malte bønner til morgenkaffe. Mens kaffen brygget stappet jeg pipa meg whiskeytobakk og tok på meg klærne. Etter det tok jeg med meg pipa, kaffen, samt ei bok med samlede dikt av Olaf Bull, og gikk ut på trappa.

Jeg fyrte opp pipa, tok ett par dype drag og fikk liv i gloen, nøt tobakkens gode aroma. Drakk av den sterke svarte kaffen, leste så noen dikt mens jeg pattet videre på pipa...

Mens jeg var der ute stod de andre i huset opp i tur og orden. Da jeg var ferdig med pipa og kaffen gikk jeg inn igjen, tusla opp trappa til stua og kjøkkenet og prata med Paula og Rune. Paula foreslo at vi skulle ta inn til byen og gå i Stavanger Domkirke (sjekk lenke nederst) for å oppleve messen der. Rune, Jürgen og jeg syntes at det var et godt forslag. Vi tok på oss ytterklærne og dro så inn til byen. Kirken var rimelig fullsatt da vi ankom, men vi fikk allikevel gode plasser langt fremme.

Messen varte halvannen time, med liturgi, korsang, salmer, preken, kollekt, nattverd, og alt annet som hører en høymesse til. En verdig og stemningsfull messe i denne vakre domkirken, og vi ble alle beveget av den.

Etter at messen var ferdig dro vi over til den andre siden av Breiavatnet. Jeg stakk innom det døgnåpne apoteket som ligger der for å kjøpe reseptfri tabletter mot løs mage samt en pakke IBUX. Det var lite folk på apoteket da, og ekspederingen gikk raskt. Da jeg hadde betalt og pakkene var lagt i posen gikk jeg ut på gata og møtte de andre. Siden været ikke var helt topp bestemte vi oss for å dra tilbake til Paulas hus igjen.

Da vi var kommet i hus lagde jeg en kanne solbær-te. Mens teen traktet satte jeg meg ned ved arbeidsbordet på kjøkkenet og begynte å skrive rapporten fra julaften (ferdig redigert versjon ble publisert på min nettside i dag formiddag) samt litt på Twitter. Da utkastet til rapporten var ferdig skrevet la jeg meg ned på sofaen for å ta en god lur.

Jeg sov i flere timer. Paula vekket meg og bemerket at jeg var blitt rød i ansiktet og ikke så ut til å ha det godt. Hun spurte meg om jeg var varm, og det svarte jeg bekreftende på. Jeg kunne merke at jeg hadde fått lav feber. Paula og Rune ble da enige om at de skulle lage middagen og at jeg kunne hvile videre.

Mens de lagde maten satt jeg ved kjøkkenbordet og guidet matlagingen. Nydelige dufter av ribbe, laurbærblad, rødkål, brun saus, bakte epler, karve, pepper, bredte seg på kjøkkenet og i stua. Rune stod for det meste av matlagingen, og han viste seg å være en meget kapabel kokk. Han lagde den beste ribba og rødkålen man kan tenke seg.

Da maten var ferdig laget satte vi oss ved spisebordet. Vin ble skjenket i glassene til Paula, Jürgen og meg, mens Rune ville ha eplemost. Vi forsynte oss og begynte å spise, og til tross for at jeg var redusert var stemningen lett og lystig. Maten smakte da også veldig godt; svinekjøttet var deilig saftig og mørt, rødkålen hadde fin balanse mellom sødme og syrlighet med fin smak av karve, solbær og epler, og sausen var rett og slett utrolig deilig. Likevel orket jeg ikke å spise så mye, så etter at maten var fortært la jeg meg ned på sofaen igjen.

Paula og Rune ville se spillefilmen "Frida" (om den meksikanske kunstneren og bohemen Frida Kahlo - sjekk lenke nederst) mens jeg hvilte på sofaen. Jeg må ha sovet tungt, for jeg ble vekket av Paula da filmen var ferdig og de skulle til å legge seg. Paula, Rune og Jürgen gikk til køys. Jeg valgte å sove på sofaen i stua fordi da kunne jeg ligge på ryggen og sidene uten at det ville bli ubehagelig.

Neste morgen ble jeg så vekket av Aleksander som kom opp i stua...

 

 

 

Det hev ei rosa sprunge
Ut av ei rot so grann,
Som federne hev sunge,
Av Jesse rot ho rann,
Og var ein blome blid
Midt i den kalde vinter
Ved myrke midnattstid.

Um denne rosa eine
Er sagt Jesajas ord.
Maria møy, den reine,
Bar rosa til vaar jord.
Og herrens miskunnsmakt
Det store under gjorde
Som var i spaadom sagt.

Guds rosa ljuvleg angar
Og skin i jordlivs natt.
Naar hennar ljos oss fangar,
Ho vert vaar beste skatt.
Me syng i englelag:
No er det født ein Frelsar,
Og natti vart til dag.

- Peter Hognestad

 

 

 

Nettsider:

 

Stavanger Domkirke:

http://www.stavangerdomkirke.no

 

Frida Kahlo:

http://www.frida-kahlo-foundation.org