28. des, 2014

Jul hos Paula (tredje del)

 

"Det hyggelige med julen er at alle blir oppmerksomme på at man har mange å være glad i."

 

- Anne-Cath Vestly 

 

 

Aleksander kom opp i stua og begynte å spille dataspill. Jeg våknet langsomt av lydene, konstanterte at feberen var borte og magen blitt noe bedre.

Mens han spilte lå jeg på sofaen og tenkte på hvor fin jula hadde vært så langt. Jeg syntes det var alle tiders at Rune feiret jula sammen med oss, og gledet meg over at han trivdes slik hos Paula. Paula hadde da også virkelig lagt seg i selen for at vi alle skulle ha det bra hos henne (noe hun forøvrig alltid gjør når hun har gjester). Der jeg lå kunne jeg tydelig kjenne lukten av juletreet som stod i stua, og det fikk meg til å føle meg vel.

Det var en rolig og fin morgen, og jeg følte meg harmonisk. Likevel kjente jeg at magen ennå var litt ustabil, så jeg visste at jeg måtte være forsiktig med den denne dagen også.

Etter å ha ligget slik en halvtimes tid stod jeg opp, tuslet i slåbroken ut på kjøkkenet og satte over vann til en kanne indisk te. Kjøkkenet var ryddig og rent etter at Rune hadde ryddet og tatt oppvasken før han hadde gått til sengs. Det duftet av julemat og -krydder, og jeg kunne kjenne en svak eim av kongerøkelsen (som var blitt brent under matlagingen og middagen kvelden før).

Jeg leste noen dikt av Jens Bjørneboe mens jeg ventet på at teen skulle trakte ferdig. Ute var det iferd med å lysne av dag, og snøen som hadde falt iløpet av natten lå som et hvitt teppe på hustakene og plenene til naboene.

Etterhvert stod de andre opp. Rune var den første som kom ut på kjøkkenet. Han og jeg satt ved kjøkkenbordet, småpratet og drakk te til Paula kom ut på kjøkkenet. Paula spurte hvordan jeg følte meg, og fikk så en god klem av henne. Så gikk hun igang med å lage frokost til oss alle. Mens frokosten ble laget tok jeg morgendusj og kom i klærne. Da vi satt ved frokostbordet insisterte hun på at jeg måtte spise litt ristet brød med smør, hardkokt egg og frisk frukt (på grunn av min mage).

Under frokosten snakket vi om hvordan vi ville bruke dagen, og ble enige om ta en tur ut. Vi ønsket både se "Sverd i fjell" (kulturminnet om slaget i Hafrsfjord - sjekk lenke nedenfor), se utsikten over Stavanger (fra en høyde som ligger rett ved byen), samt besøke den legendariske caféen Bøker & Børst (sjekk lenke nedenfor) når vi var kommet tilbake til byen igjen.

Da vi hadde ryddet og tatt oppvasken etter frokosten dro vi så ut til Hafrsfjord...

Vi gikk ut på knauset og kjente den kjølige vinden fra havgapet slo friskt imot oss. Der stod vi og betraktet dette flotte kulturminnet. De tre digre sverdene i massivt jern var et imponerenede skue, og mens vi var på området der pratet vi om viktigheten av å lese historie. Det sluddet og blåste, var småsurt og kaldt, og på grunn av skodde var sikten dårlig. Vi bestemte oss derfor for å droppe å dra ut til høyden (som Paula hadde nevnt) for å se utsikten over Stavanger.

Istedet dro vi tilbake til byen for å ta en kopp kaffe eller kakao Bøker & Børst. Vi ruslet rolig i sentrumsgatene og merket hvor stille det nå var der etter at julerushet var over. Da vi ankom Bøker & Børst fikk vi heldigvis bord med en gang. Rune sa at han ville spandere på oss alle, så etter at vi hadde sagt hva vi ville ha gikk han og bestilte i baren. Jeg renset og stappet pipa mens Paula og Aleksander spilte sjakk sammen. Jürgen surfet på nettet med sin mobiltelefon.

Etter en kort stund kom Rune tilbake med koppene og satte de på bordet. Jeg tok min kopp med varm kakao med ut i bakgården for å røke pipe der. Da pipa var røkt ferdig gikk jeg inn igjen. De andre satt ved bordet, drakk sin kaffe og kakao, spilte sjakk og pratet.

Paula spurte meg om jeg hadde lyst til å kjøpe en bok (caféen har bøker som man kan kjøpe, både nye og brukte). Jeg kikket i bokhyllene og fant raskt romanen "Rett over mitt hode" (av James Baldwin). Jeg hadde nevnt for Paula ved et tidligere besøk at jeg hadde lyst på denne romanen, og hun smilte til meg da jeg viste henne boka.

Da jeg hadde betalt for boka i baren fortalte jeg Rune at bøkene i hyllene var til salgs. Han ble begeistret og begynte å kikke i hyllene. Paula kikket også i hyllene, og både hun og Rune fant begge bøker som de ville kjøpe. Da de hadde kjøpt bøkene de ville ha fant jeg biografien til Tor Obrestad om Aleksander Kielland i bokhylla. Jeg tok frem biografien og viste Rune den, spurte om han hadde lyst på boka. Han kikket på boka og svarte med et bredt smil at den ville han gjerne ha.

Etter en god stund var vi ferdige med både å drikke kaffe og kakao, røke pipe, samt spille sjakk og kjøpe bøker. Vi dro tilbake til Paulas hus, tok av oss yttertøyet i entréen, og så gikk Rune og jeg inn på våres rom for å pakke vår bagasje. Da vi var ferdige med å pakke begynte Paula og Rune på kjøkkenet. De varmet rester (kalkun og ribbe med ditto tilbehør) som vi skulle ha til middag. Rune og jeg hadde god tid før vi måtte dra ut til flyplassen, så det var ingen stress. Da maten var ferdig varmet opp satte vi oss for å spise, og under måltidet merket jeg at magen var blitt langt bedre iløpet av dagen.

Så var tiden kommet for avreisen for Rune og meg. Vi dro ut til Sola Lufthavn, tok farvel med Paula og takket for julen vi hadde fått oppleve hos henne. Så gikk vi sammen inn i terminalen, sjekket inn, avleverte bagasjen, og passerte sikkerhetskontrollen. Vi kikket litt på bøker i bokhandelen i avgangsterminalen før vi ruslet til vår gate.

Og mens vi satt og ventet på boarding var vi begge enige om at dette hadde vært en alle tiders jul...

 

 

 

Eg synger julekvad,
eg er så glad, så glad!
Eg ser min Jesus kvila
som barn i ringe kår,
på moderfanget smila
som soli varm og klår.
Han er Frelsar min,
han er Frelsar min! 

Kom, vesle barn, til meg,
eg lengtar etter deg!
Kom, du som sorg kan linna,
stig inn om her er smått,
lat meg deg sjå og finna,
då fær eg det så godt!
Drag meg etter deg,
drag meg etter deg!

Kor er Guds kjærleik stor,
Guds Son er no vår bror!
For me i synd var selde
og låg i trælestand,
han knuste dødens velde
og opna livsens land.
Eia, var me der,
eia, var me der! 

Kvar er vel gleda slik
som høgt i himmerik,
der englesongen tonar
til harper utan tal
frå alle millionar
i himlens kongesal!
Eia, var me der,
eia, var me der!

- Fra 1300-tallet - ukjent opphav 

 

 

Nettsider: 

 

Slaget i Hafrsfjord (Sola Historielag):

http://www.solahistorielag.no/cmsmadesim/index.php?page=slaget-i-hafrsfjord

 

Bøker & Børst:

http://bokerogborst.webs.com

 

James Baldwin (Poetry Foundation):

http://www.poetryfoundation.org/bio/james-baldwin