19. sep, 2016

En søndag med Paula

 

 

"To sing in your party while you souse at the moon. Lazy Sunday afternoon, I've got no mind to worry."

 

- Ronnie Lane/Steve Marriott

 

 

Mobilen ringte. Det var tidlig søndags morgen og jeg hadde vært oppe ett par timers tid. Jeg hadde dusjet og stelt meg, kommet i klærne, drukket en kanne kaffe, røkt pipe og lest i romanen som jeg holder på med for tiden. Kvelden i forveien hadde jeg drukket både vin og whisky. Det ble en meget lang kveld og jeg var gått sent til sengs. Likevel følte jeg meg helt fin denne morgenen fordi jeg hadde drukket vann før jeg la meg. Mobilen fortsatte med å ringe. Jeg gikk bort til stuebordet og plukket den opp.

"Good morning, Morten! It´s Paula!" hørte jeg i den andre enden. "Good morning, Paula!" svarte jeg. "How are you this morning?" spurte hun. "I´m good, thanks! And how are you?" spurte jeg. "I´m good too!" svarte hun. "Have you had breakfast?" fortsatte hun. "No, not yet," svarte jeg. "Good! `Cos I want to invite you to eat breakfast with me," sa hun. "Ahhh! Splendid! Where?" spurte jeg. "At The Nighthawk Diner at Grünerløkka. I want real american breakfast," svarte hun. "Sounds good!" sa jeg. "Can you take me to Grünerløkka? `Cos I don´t know how to get there?" spurte hun. "Of course I can!" svarte jeg. "We can meet at the Tiger at Jernbanetorget and then take the tram together to Grünerløkka." "Very good! Can you be there at nine thirty?" spurte hun. "Yes, I can," svarte jeg. "Fine! See you then!" sa hun. "See you! And I want a big warm hug when we meet!" sa jeg. "Hahahaha! You´ll get that" lo hun.

Jeg kikket på klokka. Det var ikke mye tid før jeg måtte gå. Jeg gikk inn på badet og tok på meg litt eau de toilette. Da det var gjort gikk jeg ut på kjøkkenet for å drikke ut teen i koppen. Da teen var drukket slo jeg av stereoanlegget og gikk så ut i entreen. Jeg tok på meg lærskoene, six-pencen og skinnjakka, la mobilen og lommeboka i jakkas innerlommer, åpnet døra, gikk ut i den solfylte morgenen og ruslet til T-banestasjonen.

Da banen ankom Jernbanetorget stasjon gikk jeg av, kom opp trappa og ut på gata. Jeg ruslet de få metrene til Tiger´n og stilte meg der for å vente på Paula. Hun kom etter noen få minutter. "Hi, Morten!" sa hun med et bredt smil. "Hi, Paula!" svarte jeg og gjengjeldte hennes brede smil. Vi omfavnet hverandre lenge. "It´s so nice to see you again!" sa jeg. "Thanks! It´s nice to see you again too," svarte hun. "I love you, you know! You are my best friend," sa jeg. "I love you too, Morten!" svarte hun. Vi gikk sammen bort til trikkeholdeplassen. Mens vi ventet på trikken pratet vi om hvordan sommeren hadde vært for oss og hva vi hadde gjort siden sist vi traff hverandre. Etter noen minutter kom trikken og vi satte oss inn. Mens trikken kjørte fortsatte vi med å prate.

Trikken stoppet på holdeplassen ved Schous plass og vi gikk av. Jeg ville vise Paula Grünerløkka bibliotek. Vi kikket på den gamle vakre murbygningen og jeg fortalte henne litt om biblioteket. Etter at vi hadde kikket ruslet vi oppover gata mot Olaf Ryes plass. Vi var enige om at vi ville ha noe godt å drikke før frokosten på The Nighthawk Diner. Ved Olaf Ryes plass gikk vi bort til en kaffebar som hadde åpnet. Der fant vi et godt bord ute på fortauet. Jeg satte meg ned ved bordet for å holde det av til oss. Paula gikk inn i kaffebaren for å kjøpe drikke. Hun kjøpte iskaffe til seg selv og varm sjokolade med krem til meg. Hun kom ut igjen etter en kort stund og satte seg ned. Vi pratet livlig sammen mens vi drakk av hver vår kopp. Da vi var ferdige med å drikke reiste vi oss. Jeg hadde sagt til Paula at jeg ville vise henne litt av Grünerløkka. Paula ville det veldig gjerne og vi begynte å rusle gatelangs mens vi pratet.

I Markveien kom vi over et lite kunstgalleri som var åpent. Jeg spurte Paula om hun ville kikke på kunsten der. Hun svarte at det ville hun. Vi gikk opp den lille trappa og inn. Da vi var kommet inn kikket vi på maleriene. Innehaveren var tilstede og vi kom i prat med henne. Hun viste seg å være en trivelig dame fra Nord-Norge. Hun var meget flott med fyldig blondt hår som var lett krøllet, pent ansikt, varme øyne og kledd i elegante klær. Hun fortalte oss litt om sin bakgrunn som kunstner og om hvordan hun arbeidet. Etter at vi hadde pratet sammen en stund sa Paula og jeg adjø og gikk ut på gata igjen. Vi ruslet den korte sterkningen bort til The Nighthawk Diner. Fremdeles like ivrige på å prate med hverandre.

Spisestedet viste seg å være fullt da vi ankom, så vi måtte vente før vi fikk anvist bord. Etter at vi hadde ventet ett par minutter spurte Paula en av de ansatte om vi kunne spise ved disken. Han svarte at det måtte vi mer enn gjerne. Hun fant to ledig krakker ved den lange disken og vi satte oss. Hun kikket i menykartet og spurte om hva jeg ville ha. Jeg svarte at jeg tok det samme som henne. Hun nikket og henvendte seg til fyren som stod bak disken. Hun bestilte Eggs Benny, en amerikansk pannekake på deling til oss samt kaffe til seg selv og appelsinjuice til meg. Maten kom etter noen få minutter og vi begynte å spise.

Mens vi spiste kom Paula i prat med fyren som satt ved siden av henne. De pratet meget livlig sammen da han kunne spansk. Hun snudde seg mot meg og sa at han kom fra Finland og at jeg måtte hilse på ham. Han tok min hånd og hilste vennlig på meg. Vi kom i prat alle tre. Under praten fortalte han at han hadde vært i Afganistan som soldat. Han hadde vært snikskytter og viste oss arrene som han hadde på magen og ryggen etter skuddsår og skader. Han var god til å fortelle, og Paula og jeg lyttet fascinert. Da vi hadde spist ferdig gikk vi alle tre sammen ut på gata. Paula og jeg tok farvel med den vennlige finnen. Han smilte og ønsket oss en fortsatt god dag. Før vi gikk la han til at han håpet å få treffe oss igjen en gang.

"I want to walk along Akerselva to Mathallen now," sa Paula. "Good idea! Let´s do that," svarte jeg. Vi ruslet gjennom den vakre parken på Olaf Ryes plass. Sola skinte og det var varmt i luften. Paula fortalte om Oslo Maraton som hun hadde deltatt i. Jeg spurte henne om hvordan hun syntes dat var. "Aaaaaa! It was a painful but fantastic experience!" svarte hun med et bredt smil. Ved Ankerbrua begynte vi å rusle langs Akerselva. Det var mange mennesker ute og gikk denne solfylte søndagen. Stemingen var lett og ledig. Vi kom frem til Mathallen og ville ta en titt der. Inne i Mathallen krydde det av folk overalt. En enormt lang kø hadde dannet seg til et bord der folk fikk gratis donuts. Paula og jeg flirte da vi så køen som sneglet seg langsomt avsted. Vi ristet på hodet og sa at vi ikke kunne forstå hvorfor folk gadd stille seg i en så lang kø kun for å få gratis donuts. Hun og jeg var innom noen av butikkene og kikket. Paula kjøpte blant annet en meksikansk brus som vi drakk av. Ved konditoriet kjøpte hun to små sitronpaier samt en muffin til Aleksander. Da vi var ferdige med å kikke oss rundt på Mathallen gikk vi ut igjen.

Jeg ville vise henne søndagsmarkedet på Blå. Vi ruslet rolig bort til Blå mens vi pratet ivrig sammen. Søndagsmarkedet var i full sving da vi ankom. Bord etter bord stod utplassert og mange spennende ting var til salgs. Det krydde av folk overalt også der. Ved ett av bordene fant jeg en liten treplate med et gammelt Tidemanns Tobakk motiv. Platen var ment til å henges på veggen. Fyren ved bordet fortalte at han hadde en langt større treplate med samme motiv og oppga så prisen. Jeg sa at jeg ville komme tilbake en av de nærmeste søndagene og kjøpe en stor treplate med Tidemanns Tobakk motiv av ham. Da Paula og jeg hadde kikket ferdig på markedet ruslet vi videre langs Akerselva ned mot sentrum.

Vi fortsatte med å prate ivrig. Det var som om vi ikke fikk nok av å prate sammen og vi ga hverandre klemmer stadig vekk. Paula tok flere bilder mens vi ruslet langs Akerselva. Da vi ankom Grønland gikk vi ut på gata som myldret av liv. Vi ville gå litt til, så vi krysset gata og ruslet til Jernbanetorget. Mens vi satt på banen på vei hjem til meg sa Paula at hun ville ta seg en liten lur. Jeg svarte henne med å si at jeg ville gjøre det samme.

Vi kom hjem til meg og la oss for å hvile en times tid begge to. Etter at jeg hadde hvilt gikk jeg i innvandrersjappa på nærsenteret og handlet det jeg trengte til middagen. Jeg hadde fortalt Paula at jeg ville lage den indiske grønnsaksretten "Aloo Gobi" til oss og beskrevet retten for henne. Hun sa at det hørtes veldig godt ut. Da jeg kom hjem begynte jeg på kjøkkenet. Snart bredte duften av varm peanøttolje, løk, chili, ingefær, hvitløk, spisskummen, koriander og tandori masala seg i leiligheten. I mellomtiden hadde Paula våknet. Hun kom bort til meg der jeg romsterte på kjøkkenet og rørte i jerngryta, og hun fulgte interessert med på at jeg stekte chapati i den store jernpanna. Hun snuste på duften som steg opp fra jerngryta og sa at det luktet fantastisk godt. Jeg spurte henne om hun ville ha en kopp indisk kardemomme-te mens hun ventet på maten. Hun ristet på hodet.

Etter en kort stund var maten ferdig laget og vi satte oss ute på balkongen der bordet var blitt dekket. Vi spiste og pratet livlig sammen. Paula stønnet flere ganger og sa at maten smakte utrolig deilig. Da vi hadde spist grønnsaksretten ville vi ha sitronpai. "I want a cup of cardamom-tea to the lemonpie," sa hun og kikket smilende å meg. "Me too! I´ll give you a cup of tea," svarte jeg. Jeg hentet kannen og skjenket te til henne og meg. Vi spiste av de små velsmakende paiene mens vi drakk av teen. Etter at vi hadde spist ferdig ble vi sittende ute på balkongen. Jeg fyrte opp pipa og vi pratet videre sammen mens vi drakk av hver vår tekopp. Da det var gått nesten en times tid kikket hun på klokka, Hun sa at det var tid for henne å dra tilbake til leiligheten som hun hadde leid for helga.

"Do you want me to follow you to the metro station?" spurte jeg. "Yes, please! That would be very nice," svarte hun. Vi tok på oss skoene og jakkene i entreen, gikk så ut på gangen og ned trappa. Mens vi ruslet til T-banestasjonen snakket vi om hvor fin vi syntes at dagen hadde vært for oss begge og hvor glade vi var for å ha sett hverandre igjen. Jeg spurte henne om vi kunne sees igjen iløpet av høsten. Hun svarte at det ville være fint, men kunne ikke si noe konkret om akkurat når. Vi ankom stasjonen og gikk ned på perrongen.

Da banen kom omfavnet vi hverandre. "Bye, Paula! Thank you for today! It was wonderful. I love you!" sa jeg. "Bye, Morten! Thank you for what you have given me. I love you too!" sa hun. Da hun gikk ombord på toget sa hun: "Believe in yourself, Morten! Always!" "I´ll do that! Or else you will crush me like a fly with a sledgehammer," svarte jeg. "Hahahaha! Yes, I will!" lo hun. Så lukket dørene seg og toget begynte å kjøre.

Og jeg ble stående der på perrongen og se etter de røde baklysene da toget forsvant inn i tunellen.

 

 

 

She´s a Rainbow

She comes in colors ev'rywhere;
She combs her hair
She's like a rainbow
Coming, colors in the air
Oh, everywhere
She comes in colors

She comes in colors ev'rywhere;
She combs her hair
She's like a rainbow
Coming, colors in the air
Oh, everywhere
She comes in colors

Have you seen her dressed in blue?
See the sky in front of you
And her face is like a sail
Speck of white so fair and pale
Have you seen a lady fairer?

She comes in colors ev'rywhere;
She combs her hair
She's like a rainbow
Coming, colors in the air
Oh, everywhere
She comes in colors

Have you seen her all in gold?
Like a queen in days of old
She shoots colors all around
Like a sunset going down
Have you seen a lady fairer?

She comes in colors ev'rywhere;
She combs her hair
She's like a rainbow
Coming, colors in the air
Oh, everywhere
She comes in colors

She's like a rainbow
Coming, colors in the air
Oh, everywhere
She comes in colors

- Jagger/Richards

 

 

 

Nettsider:

 

The Nighthawk Diner:

http://www.nighthawkdiner.com

 

Galleri 69 grader Nord:

http://www.galleri69gradernord.com

 

Søndagsmarked på Blå (Aktiv i Oslo):

https://www.aktivioslo.no/artikkel/sondagsmarked-pa-bla/

 

"Aloo Gobi" - oppskrift (Indisk Vegetarmat):

http://indiskvegetar.com/aloo-gobi/

 

Chapati - oppskrift (Matprat):

http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/chapati/