14. apr, 2017

En påske med gode bøker og noen tanker

 

"A great book should leave you with many experiences, and slightly exhausted at the end. You live several lives while reading."

- William Styron

 

 

Jeg legger boka fra meg på stuebordet. Banker den fete asken i pipa ut i det tunge hvite marmoraskebegeret. Drikker ut teen i koppen og reiser meg fra lenestolen. Stua er innhyllet i velduftende tobakksrøk. Duften bringer frem minner i meg fra min barndom da far satt i stua og pattet rolig på pipa mens han leste i ei bok. Det hendte innimellom at jeg spurte ham om hva han leste. Da la han boka fra seg i fanget, og så fortalte han meg om boka og forfatteren. Jeg vil ikke underslå at det å røke pipe har jeg fra min far. Men også det å lese bøker har jeg i stor grad fra ham. Jeg tenker på ham nå mens jeg skriver dette og minnes når han satt i lenestolen i stua med pipa i munnviken og ei bok mellom hendene. Det er noe godt med slike minner. De knytter sammen fortid og nåtid.

Boka jeg la fra meg på bordet var Edgar Allan Poe - Complete Tales & Poems. Jeg leste novellen The Fall of the House of Usher i den. En velskrevet og uhyggelig novelle, som alltid fra Edgars penn. Teen jeg drakk var kirsebær-te. Løsvekt te traktet i min engelske tekanne. Kjøpt på Black Cat Kaffe & Tehus i Oslo. Det er en velsmakende te med aroma av sort te, kirsebær, brente elementer, lyng og litt aromatisk tre. Teen koster litt, men det gjør ikke så mye. Den gode smaken oppveier prisen.

Jeg går bort til kjøkkenkroken. I ovnen varmes restene av maten jeg lagde til middag i går. Duften som brer seg fra ovnen har gjort meg sulten. En duft av stekt landkylling, varm olje, løk, tomat, hvitløk, chili, laurbærblad, pepper, paprika og frityrstekte poteter. Jeg åpner ovnsdøren og tar ut tallerkenen. Tapper frisk vann i et glass og krøster i lime. Tar kniv og gaffel, og begynner å spise.

Det har vært en rolig og fin påske så langt. Jeg har fått gjort endel av det jeg ønsket å gjøre, først og fremst å lese. Boka som jeg holder på med nå er Uroens bok av Fernando Pessoa. Også den leser jeg denne påsken. Uroens bok fascinerer meg veldig. Måten Pessoa skildrer sitt dagligliv i Lisboa på 1920- og 30-tallet er bevegende og sterk.

Som nevnt innledningsvis leser jeg noveller og dikt av Edgar Allan Poe denne påsken. Det har jeg gjort i påsken de siste årene. Det er noe med Poes diktning som griper meg. Vanskelig å forklare hvordan eller hvorfor. Diktning har ofte noe med følelser å gjøre, og følelser er ikke alltid så lett å forklare. Ikke ofte jeg opplever at dikting kan gi meg uhygge og ubehag samtidig som jeg fryder meg over hvor godt teksten er skrevet. Novellene og diktene til Poe gjør det. Påsken er jo tiden da man leser krim. Poes diktning er ikke krim i ren forstand, men horror. Fordi Poe er horror synes at han passer godt til påsken.

Siden påsken er tiden for krim har jeg som forsett å lese nettopp det. Boka jeg har valgt er Hunden fra Baskerville av Arthur Conan Doyle. Jeg ønsker å lese denne berømte romanen om Sherlock Holmes og hans hjelper Dr. Watson. Hunden fra Baskerville regnes jo av mange som verdens beste kriminalfortelling. Derfor tenkte jeg at den ville passe godt. Jeg har ennå ikke begynt på romanen, men forsettet om å lese den er der i høyeste grad fortsatt.

Ved siden av påskelitteratur har jeg tenkt endel på et nytt bokprosjekt som jeg ønsker å gi meg i kast med. Det er et omfattende prosjekt da romanen er diger, mildt sagt. Gir jeg meg i kast med romanen kommer det til å ta tid. Første gangen jeg fikk ideen til prosjektet var da jeg var student på begynnelsen av 90-tallet. Jeg fikk sterk lyst til å lese romanen dengang, men det ble ikke noe av da. I årene som har fulgt har jeg flere ganger syslet med tanken om å gå igang med romanen, men først nå ser det ut til at det kan bli gjennomført.

Romenen det dreier seg om er På sporet av den tapte tid av Marcel Proust.

Jeg har lest noen bøker som omhandler europeisk litteraturhistorie. I omtrent alle bøkene nevnes På sporet av den tapte tid som ett av de mest sentrale verkene. Etter hva jeg har fortsått er romenen en nøkkel til å forstå Europa dengang da den ble skrevet og utgitt, men den er også en nøkkel til å forstå vår egen samtid. Romanen omhandler blant annet kulturstrømninger og ideer i Europa på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Det er sagt av det tyvende århundre er ekstremismens århundre, med tanke på nazismen, fascismen, kommunismen, konsentrasjonsleire, Gulag, folkemord, forferdelige kriger og terror. På sporet av den tapte tid gir perspektiver til å kunne forstå hvorfor det tyvende århundre ble slik det ble fordi romanen trekker linjer i Europas åndshistorie. Da jeg ikke har lest romanen ennå skal jeg være varsom med å uttale meg om romanen gjør det. Likevel, det jeg har lest om den gir meg grunnlag til å anta det.

Å lese gode bøker er noe av det fineste jeg vet. Når jeg gjør det opplever jeg at jeg beveger meg inn i et imaginært landskap der alt kan forestilles. Det er en fantastisk opplevelse hver gang jeg leser ei bok som griper meg. En reise i sinnet, om man vil. Slike bøker forløser noe inni meg, både tanker og følelser. Jeg håper at På sporet av den tapte tid vil gjøre det. Etter hva jeg har forstått har romanen alle forutsetninger til det. Planen er å kjøpe romanen. Den ble nyutgitt på Gyldendal Forlag i 2013, hundre år etter at den ble utgitt første gangen i Frankrike. I følge forlagets nettside er romanen ennå tilgjengelig. Romanen er på syv bind i alt og vil koste meg noen tusen kroner. Det tar jeg meg råd til.

I sum er jeg er godt fornøyd med påsken så langt. Ikke bare har påsken gitt meg anledning til å lese og tenke, men den har altså på ny gitt meg ideen om å gå igang med På sporet av den tapte tid. Da jeg sjekket skatteoppgjøret i forrige uke så jeg at jeg kommer til å få noen tusen kroner tilbake. Nok penger til at det blir mulig for meg å kjøpe de syv bindene av romanen. Og denne gangen akter jeg å gjøre det. Når jeg får skattepengene i slutten av juni bestiller jeg romanen fra forlaget. Mange kvelder resten av sommeren og videre utover høsten med fordypning i denne myteomspunnede romanen ligger da foran meg.

 

 

 

Påske

Kal Hansen er født til grubler. 
Han sitter alene og drømmer, 
mens alle de andre i gården 
leker og slåss og jubler, 
ja tumler for vårfrie tømmer!

Han hørte i dag på skolen 
at påsken er herlig på fjellet. 
Der lufter man bystanken av sig - 
steker sin kropp i solen 
etsteds i det sydlige hellet!

Det hørtes jo ganske deilig, 
det sang selv i lærerens stemme! 
- Men når man må gå med aviser 
tidlig på morgenkvisten 
så får man vel holde sig hjemme.

Han sitter på søplekassen 
i kroken ved doet i gården. 
Den står i det deilige hjørnet 
inne i mursteinsmassen 
hvor solen er tidligst om våren!

- Rudolf Nilsen

 

 

 

Nettsider:

 

Reading Marcel Proust (ReadingProust):

http://www.readingproust.com/

 

Marcel Proust "På sporet av den tapte tid": En egen liten verden (Sølvberget):

https://stavanger-kulturhus.no/Anbefalinger/Lesetips/Marcel-Proust-Paa-sporet-av-den-tapte-tid-En-egen-liten-verden

 

An Exploration of Short Stories by Edgar Allan Poe (PoeStories):

http://www.poestories.com/