1. nov, 2014

Halloween 2014 - forberedelser og gjennomføring

 

"Invisible things are the only realities."

- Edgar Allan Poe

 

 

 

Som tidligere år gledet jeg meg også i år til å feire Halloween. Ville derfor være grundig forberedt når kvelden kom.

Det startet noen uker i forveien. Jeg leste om den katolske tradisjonen om å feire helgener. Allehelgensdag som feiringen kalles. Å vite litt om denne tradisjonen gir meg nødvendig perspektiv og dybde ved innledningen til feringen av Halloween. Jeg leste også om falne engler som opphavet til den religiøse ideen om Djevelen. I bokhylla har jeg "The Origin of Satan" av  professor i religionshistorie Eliane H. Pagels, som jeg leser i hvert år før Halloween (boka er seriøs og ikke spekulativ). Klassikeren "Det tapte paradis" av John Milton står der også. Jeg opplever at å ha kjennskap til slike bøker beriker feiringen.

God tid i forveien hadde jeg kjøpt Halloween-effekter. Gjorde det på Festmagasinet Standard og Nille. På Europris kjøpte jeg masse godterier til barna. Effektene var to store gresskarlykter i leire. Hadde to av akkurat samme type fra før av. Videre kjøpte jeg heldekkende veggplakat med kule hodeskaller og knokler, heldekkende plastdekorasjon til å ha på døra med artig illustrasjon av fengselsgitter, hodeskaller og knokler, spindelvev med edderkopper, to hodeskaller med lysende øyne, samt drøye 5 kg. godterier i løsvekt.

Kvelden før selve Halloween puttet jeg godteriet i små fryseposer (ble omlag 70 poser til slutt), hadde batterier i hodeskallene slik at øynene ville lyse, formet lengden på veggdekorasjonen, klippet til dekorasjonen skulle henge på leilighetens ytterdør, samt hentet mitt djevelkostyme og gresskarlyktene opp fra i kjellerboden. Dette gjorde jeg for at alt skulle være klart til å bli rigget opp, både i oppgangen og på balkongen, når jeg var kommet hjem fra jobben.

Da jeg var på vei hjem fra jobben møtte jeg flere barn som ivrig spurte om når de kunne komme. Jeg svarte at når de så gresskarlyktene var satt opp på balkonggelenderet og at de lyste kunne de komme. Ett par-tre gutter spurte om jeg var Morten. Jeg nikket og svarte ja. Den ene sa at han ble skikkelig skremt i fjor utkledd som jeg var med djevelkostyme og maske. Jeg hadde likevel det beste Halloween-opplegget han visste om. Han gledet seg derfor til Halloween-kvelden.

Jeg gikk hjem med raske skritt, så frem til når kvelden kom. Straks jeg var kommet hjem dekorerte jeg etasjen i oppgangen der jeg bor med Halloween-effektene. Da det var gjort kledde jeg på meg djevelkostymet. Til slutt plasserte jeg de fire keramikk-gresskar på balkonggelendret og satte tente te-lys i dem.

Barna må ha stått utenfor ytterdøra og ventet, for omtrent med det samme ringte det på. Jeg åpnet døra forsiktig. Lo så grusomt jeg kunne for å skremme de. Mange barn stod i oppgangen. Noen av dem gispet og rygget tilbake. Noen hylte også. Med den grusomme latteren gikk jeg mot dem, veivet med armene, og brølte med grov stemme. Flere av barna lo høyt. Andre stod stille og stirret fascinert.

Dette "showet" gjorde jeg hver gang det ringte på døra. Hver gang ble det vellykket, iallfall etter det jeg vet. De minste barna hylte av skrekkblandet fryd. De litt eldre ble ikke fullt så skremt. De som hadde vært hos meg tidligere år og dermed visste hva jeg ville gjøre gliste bredt.

Etter skremmingen fikk barna godterier. Innvandrerbarna som ikke kunne spise gelatin fikk små poser med sjokolade i løsvekt. Alle de andre fikk vanlig smågodt. Jeg sa at hver av dem fikk en pose med godterier. De var selvsagt ivrige. Trengte hardt på ytterdøra og strakte ut hendene. Jeg fikk de til å stille seg i kø og begynte så utdelingen av smågodtet.  

Barna kom i puljer. Noen større. Andre mindre. Rundt regnet ringte det 8-10 ganger på døra iløpet av hele kvelden. I alt var omlag 80 barn på døra, og etter hva jeg kunne se var de fornøyde. Jeg fikk hele tiden høre: "Tusen takk! Dette er det beste vi har opplevd i kveld!"

Det synes jeg er et anstendig resultat!

Lover godt for neste år.

 

Mohahahahahaha...!

 

 

 

Vampires Die For You

In the valley, 
before i lay 
someone come 
and kill me now 
I drown in the fear
of my lust for your
blood.
the fear of falling 
for my lust 
my thrist 
of your blood 
it fills my heart with 
blackness
slowly killing me
i cant give in but the
thrist has gotten stronger
i must have too so i slit
your throat drained 
you of your life 
and drunk your soul
your blood drained me 
of my soul and 
now im dead 
and so are you
the first of your blood destroyed 
my soul 

- Siobahn

 

 

 

Nettsider:

 

Festmagasinet Standard:

http://www.festmagasinet.no

 

Eliane Pagels "The Origin of Satan":

http://www.barnesandnoble.com/w/origin-of-satan-eliane-pagels/1005773029?ean=9780679731184

 

John Milton "Det tapte paradis":

http://www.paradiselost.org

 

Witchcraft Medieval:

http://www.witchcraftandwitches.com/history_medieval.html

 

Falne engler:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fallen_angel