1. nov, 2014

Halloween 2014 - forberedelser og gjennomføring

 

"He was so sad he didn't even know it. He was convinced if he could just make meaning, he would have meaning. Not knowing meaning came from the outside."

- Noah Cicero, Nosferatu

 

 

 

I år, som tidligere år, gledet jeg meg til å feire Halloween, og jeg ville forberede meg grundig.

Det startet noen uker i forveien ved at jeg leste om den katolske tradisjonen ved det å feire helgner, eller "allehelgensdag" som det kalles. Å lese om denne rike tradisjonen gir meg nødvendig perspektiv og dybde ved innledningen til selve feringen av Halloween. Utover det leste jeg også om falne engler og opphavet til den religiøse forestillingen om Djevelen. I bokhylla har jeg "The Origin of Satan" av  professor i religionshistorie Eliane H. Pagels, som jeg leser i hvert år før Halloween (boka er seriøs og ikke spekulativ). Klassikeren "Det tapte paradis" av John Milton står på leseplanen. Å lese slike bøker danner et slags kulturelt og idéhistorisk bakteppe til selve feiringen for meg.

I år, som tidligere år, kjøpte jeg Halloween-effekter god tid i forveien. Jeg var innom butikken Festmagasinet Standard og kjøpte effekter der, samt innom Nille og Europris. På Nille kjøpte jeg effekter, på Europris godterier i løsvekt (til barna). Effektene som jeg kjøpte i år var to store gresskarlykter i leire (jeg hadde to slike fra før av, så nå har jeg fire). Utover det kjøpte jeg stor plastikkdekorasjon (med bilder av hodeskaller og knokler) til å ha på veggene, heldekkende dekorasjon til å ha på døra (viser fengselsgitter med hodeskaller og knokler bak), en pose spindelvev med edderkopper, to hodeskaller med lysende øyne, samt 5,2 kg. godterier til barna.

Kvelden før Halloween hadde jeg alt godteriet i små poser (det ble rundt regnet 70 poser), hadde batterier i hodeskallene med lysende øyne, klippet ut lengden på veggdekorasjonen, tilpasset dekorasjonen som skulle være på døra til min leilighet, samt hentet opp mitt djevelkostyme og gresskarlyktene fra i boden i kjelleren. Slik skulle alt være klappert og klart til å kunne rigges raskt opp i gangen og på balkongen når jeg var kommet hjem fra jobben fredag kveld.

Da jeg ruslet hjemover fra jobben møtte jeg flere grupper med barn som ivrig spurte meg om når de kunne komme. Jeg svarte barna at når de så at gresskarlyktene var satt opp på gelenderet på balkongen og at de lyste kunne de komme. Noen av barna spurte om jeg var Morten? Da jeg svarte bekreftende utbrøt de at jeg hadde skremt dem skikkelig før. De la videre til at jeg hadde det aller beste Halloween-opplegget i hele området, og at de gledet seg veldig til å komme til meg.

Jeg skyndet meg derfor hjem, gledet meg til kveldens event. Da jeg kom hjem fikk jeg raskt rigget opp alle effektene og dekorasjonene i oppgangen i blokka der jeg bor, tok deretter på meg djevelkostynet, og så satte jeg gresskarlyktene på gelenderet på balkongen og tente te-lysene inne i dem...

Det ringte raskt på min dør (det tok ikke mer enn noen sekunder, så barna må ha stått utenfor og ventet). Jeg åpnet døren med en grusom latter for å skremme barna. Barna som stod i oppgangen (og ventet forventingsfullt) vek gispende (noen hylte) tilbake da de så meg. Jeg gikk truende mot dem, veivet med armene, brølte og lo som en ekte djevel. Noen av barna lo, andre stirret fascinert på meg.

Dette "showet" gjorde jeg hver gang det ringte på min dør, og hver gang ble det vellykket så langt jeg kan vurdere det. De minste barna ble vettskremt (skrekkblandet fryd), de eldre ikke fullt så skremt, og de som hadde vært hos meg før (og visste hva jeg ville komme til å gjøre) lo og gliste.

Så fikk barna godterier. De av innvandrerbarna som sa at de ikke spiste gelatin fikk sjokolade, de andre vanlig blandet godteri. Jeg sa at hver fikk én pose med godterier hver. Barna var selvsagt ivrige etter å få godterier, de trengte på min dør, så jeg måtte derfor lage en slags kø.  

Barna kom i puljer, og rundt regnet ringte det 8-10 ganger på min dør iløpet av hele kvelden. I alt var ca. 80 barn innom hos meg. I alt vil jeg si at barna ble meget fornøyde. Jeg fikk hele tiden høre uttrykk som: "Åååååå......Du er kjempekul!", "Tusen tusen takk!", "Dette er det beste vi har opplevd i kveld!"

Det synes jeg er et anstendig resultat!

Og det lover godt for neste år.

 

Mohahahahahaha.....

 

 

 

Vampires Die For You

In the valley, 
before i lay 
someone come 
and kill me now 
I drown in the fear
of my lust for your
blood.
the fear of falling 
for my lust 
my thrist 
of your blood 
it fills my heart with 
blackness
slowly killing me
i cant give in but the
thrist has gotten stronger
i must have too so i slit
your throat drained 
you of your life 
and drunk your soul
your blood drained me 
of my soul and 
now im dead 
and so are you
the first of your blood destroyed 
my soul 

- Siobahn

 

 

 

Nettsider:

 

Festmagasinet Standard:

http://www.festmagasinet.no

 

Eliane Pagels "The Origin of Satan":

http://www.barnesandnoble.com/w/origin-of-satan-eliane-pagels/1005773029?ean=9780679731184

 

John Milton "Det tapte paradis":

http://www.akademika.no/det-tapte-paradis/milton-john/9788203190629

og... 

http://www.paradiselost.org

 

Witchcraft Medieval:

http://www.witchcraftandwitches.com/history_medieval.html

 

Falne engler:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fallen_angel