2. jan, 2017

Morgenstund med tanker om det gamle og det nye året

 

"Vi vandrer alle i mørket. Noen fordi de ikke ser med øynene, noen fordi de ikke ser med tankene. De fleste av oss fordi vi ikke ser hverandre."

 

- Erling Stordahl

 

 

Jeg sitter her ved arbeidsbordet på mitt soveværelse med en kopp nylaget espresso kaffe. Stryker en fyrstikk og fyrer opp pipa, tar ett par dype drag og får liv i gloen. En dåm av kaffe og pipetobakk henger tungt i værelset.

Det er grytidlig mandag morgen. Ute er det bekmørkt. Byen er såvidt iferd med å våkne til liv. Nyttårshelgen er overstått, og en ny dag og et nytt år ligger foran meg.

Jeg tar en slurk av kaffen, kjenner at den river bra. Kaffen er kjøpt i innvandrerbutikken på nærsenteret her jeg bor og er meget god. Aroma av røstede kaffebønner, røyk, tjære, nøtter og lakrisrot. En rik og fyldig kaffe med god bitterhet. Jeg pleier å kjøpe min kaffe enten på spesialbutikker for kaffe og te eller på innvandrerbutikker. Slike butikker har den aller beste kaffen.

Jeg tar dype drag av pipa. Blåser så den kremete røken rolig ut igjen. Pipa er stappet med ren Virginia tobakk. Aroma av kvister, balsam, sitrus, eiketresfat, modent eple, lær, lyng og litt moskus. Det er en god pipetobakk. Jeg liker den bløte og rene aromaen som Virginia har.

Mens jeg sitter her med kaffen og pipa tenker jeg på året som har gått, alt jeg opplevde og mennesker jeg møtte. Det var et innholdsrikt år. Men det var også et tildels slitsomt år. Jeg håper at det nye året vil bli lettere. Mot slutten av fjoråret hadde jeg det ikke godt. Det har jeg nå. Flere bra ting skjedde den siste måneden og det løftet meg. Det fineste var varmen og støtten som jeg fikk av mine venner. Dernest mitt nye engasjement i Grusomhetens Teater. Og til slutt mulighet for vennskap med nabo´n i oppgangen her jeg bor.

Fjoråret fikk altså en meget bra avslutning. Det gjør at jeg ser frem til det nye året. Hva som vil skje i tiden fremover vet jeg selvsagt ikke i skrivende stund. Noe vet jeg dog. Etter eget ønske skal jeg begynne i terapi hos psykiater denne måneden. Terapi er en måte å bli bedre kjent med seg selv på samt rydde opp i tanker og følelser. En metode for å få bedre selvinnsikt, for å si det slik. Det er iallfall mitt ønske med terapien. Jeg er spent på hvordan terapien vil lagt opp og hvor lenge den vil vare.

Jeg er også spent på når jeg får meg ny jobb og hva slags jobb det blir. Jeg tok kurs på karreieresenteret Din Utvikling i desember i fjor. Nå i januar blir det oppfølging av kurset. Mine veiledere på karrieresenteret har sagt at de skal få meg i jobb. Jeg stoler på dem. Når jeg får en ny jobb håper jeg at det vil være et godt arbeidsmiljø. Årene jeg jobbet på Vinmonopolet har gjort at jeg har tenkt en god del. Først og fremst har jeg tenkt over hvor viktig det er med et velfungerende og godt arbeidsmiljø. Videre har jeg tenkt over betydningen av at kolleger behandler hverandre med respekt og aktsomhet, viser omtanke og er hensynsfulle. Er medmennesker overfor hverandre, rett og slett.

Det var ikke slik i de butikkene jeg jobbet på i Vinmonopolet, for å si det pent. Men uansett hvordan det var. Vinmonopolet er et avsluttet kapittel. Jeg har bevisst brent alle broer. Jeg gjorde det for å rydde Polet av veien som fremtidig mulighet. Og det gjorde jeg fordi jeg ønsker ikke å tenke på mulig jobb der. Dermed kan jeg legge den vonde erfaringen som arbeidsmiljøet på Polet var bak meg. Det gjør at jeg kan se fremover og konsentrere meg helt og holdent om det. Og det er slik jeg vil ha det.

Et ønske jeg har er å ta opp igjen studiene på universitetet. Jeg fullførte nesten master i historie for noen år siden. Hvis det er mulig å gjenoppta studiene vil jeg mer enn gjerne det. Da må jeg isåfall ha pengene. I skrivende stund vet jeg ikke hvordan jeg skal få penger, men venner jeg har snakket med sa at det finnes ulike ordninger. Det vil jeg undersøke og få avklart de nærmeste dagene.

Jeg tar en ny slurk av den sterke kaffen, kjenner at den river bra. Og jeg tar dype drag av pipa, nyter tobakkens bløte og rene aroma.

Det er fremdeles bekmørkt ute. Byen er nå iferd med å våkne til liv. Jeg er sikker på at det vil bli en god dag. Det nye året har iallfall fått en god start. I ettermiddag vil jeg ta en tur til nabo´n og spørre om han har lyst på å komme på kaffe en dag. Et vennskap med ham er den aller fineste starten på det nye året som jeg kunne ha fått.

Jeg føler meg opplagt og er glad. Skjenker ny kaffe i koppen og tar en forsiktig slurk. Duften av kaffe brer seg i hele værelset. Det er en god duft. Snart skal jeg ha frokost med hjemmebakt brød, bløtkokt egg, skinke, ost og syltetøy. Og så er dagen igang...

 

 

 

Se, hvilken morgenstund!
Solen er rød og rund.
Nina er gået i bad.
Jeg spiser ostemad.
Livet er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.

Blomsterne blomstrer op.
Der går en edderkop.
Fuglene flyver i flok
når der er mange nok.
Lykken er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.

Græsset er grønt og vådt.
Bierne har det godt.
Lungerne frådser i luft.
Åh, hvilken snerleduft!
Glæden er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.

Sang under brusebad.
Hun må vist være glad.
Himlen er temmelig blå.
Det kan jeg godt forstå.
Lykken er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.

Nu kommer Nina ud,
nøgen, med fugtig hud,
kysser mig kærligt og går
ind for at re’ sit hår.
Livet er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.

- Benny Andersen