Da jeg oppdaget filmens verden ved Cinemateket...

Filmens Hus i Oslo - ligger i Dronningens gate 16. Huser mange organisasjoner som jobber med film, bla. Norsk Filmforbund, Arthaus, Norsk Filminstitutt, Norsk Filmfond, samt Filmmuseet og Cinemateket (husets kino - med de to salene "Tancred" og "Lillebil") . På Cinemateket vises klassiske kvalitetsfilmer, filmer som har historisk og/eller kunstnerisk betydning, og alternative samtidsfilmer, samt at det holdes foredrag og debatter om film der.

 

 

 

"Cinema is the ultimate pervert art. It doesn´t give you what you desire - it tells you how to desire."

- Slavoj Zizek

 

 

Jeg begynte å vanke på Cinemateket på begynnelsen av 1990-tallet.

Det var like etter at jeg hadde flytta inn til Oslo at jeg begynte å oppsøke Cinemateket. Cinemateket lå dengang bak Gamle Logen rett ved Akershus Festning, og forholdene der var mye mindre dengang enn det de er i det nye huset i Dronningens gate nå. Det var kun en liten sal dengang og selvsagt færre visninger, men tilbudet syntes jeg var meget bra.

Foranledningen til at jeg begynte å vanke på Cinemateket var at jeg i lengre tid var gått grundig lei av intetsigende Hollywood-filmer, filmer som ikke var annet enn platt underholdning etter min mening, og som ikke ga meg det jeg ønsket. Jeg hadde sett mye bra filmer på bla. Frogner Kino, Klingenberg og selvsagt erværdige Filmteateret.

Det var især filmene som jeg så på Filmteateret som ga meg mersmak på kvalitetsfilm. Så helt i starten etter at jeg hadde flytta inn til Oslo gikk jeg mye på de tre kinoene, samt andre kinoer i byen. Jeg så opptil tre-fire filmer i uka, men det ble litt dyrt i lengden for en fattig student. Jeg trengte derfor et bedre alternativ, slik at jeg kunne se så mye film som jeg ønsket uten å måtte tømme lommeboka, men jeg visste ikke hvordan jeg kunne gjøre det.

Flere muligheter ble vurdert, bla. å melde meg inn i Oslo Filmklubb. Det var på en eller annen fest, etter det jeg husker, at jeg første gang fikk høre om Cinemateket. Jeg visste dengang ikke hva et Cinematek var for noe, så de jeg snakket med forklarte meg konseptet. Det de fortalte meg hørtes såpass interessant ut at jeg oppsøkte Cinemateket en av dagene etter festen.

Jeg dro ned Cinemateket alene, kikket meg rundt i lokalet der, så en eller annen film (som jeg i dag ikke husker), og tok så med meg programkatalogen de gav ut med meg tilbake til Sogn Studentby (der jeg hadde hybel). På hybelen studerte jeg katalogen, og jeg skjønte raskt at dette var akkurat det jeg ønsket og hadde lett etter. Jeg tegnet medlemskap og begynte å gå jevnlig på filmvisninger, av og til på foredrag.

Dette var tida da jeg for første gang fikk begrep om smal-film (et konsept for kunstneriske filmer), inntil da hadde jeg ikke hatt det. Videre var dette også første gang jeg fikk begrep om ulike filmsjangere (bla. film-noir, kunst-film, adventure, episk film, kult-film), ulike regissører (bla. Stanley Kubrick, Federico Fellini, Jim Jarmusch, Ettore Scola), samt ulike perioder innen filmens historie (bla. den tyske bølgen, den franske bølgen, den britiske bølgen).

Å lese proagramkatalogen var som en døråpner inn til filmens verden for meg. De lange og grundige artiklene var meget informative og opplysende, og jeg fikk stort utbytte av å lese de. Jeg hadde rett og slett ikke forestilt meg at film kunne være så fantastisk. Det ble da også slik at jeg vanket regelmessig på Cinemateket i åra som fulgte og fikk se mange filmer jeg ikke ante eksisterte, filmer som gav meg et kick.

Da jeg så begynte å kjøpe videoer selv (VHS) ble det selvsagt mye "Cinematek-film" (som mine venner ofte sa). Etterhvert gikk jeg over til å kjøpe filmer på DVD, og har idag en samling på rundt 400 filmer i hyllene på soverommet. Det er filmer som jeg ser om og om igjen, og jeg har kjøpt bøker om både filmregissører og fimsjangere.

Etter å ha vanket på Cinemateket i mange år begynte jeg å gå litt lei, og jeg orienterte meg mot teater istedet. Jeg kjøpte halvårskort til Nationaltheatret og begynte å gå i teatret ca. en gang i uka. Da ble det slutt med å vanke på Cinemateket. Likevel går jeg på Cinemateket av og til i dag, og må innrømme at jeg savner tida da jeg vanka der regelmessig. Så det blir sannsynligvis til at jeg tegner nytt medlemskap og begynner å vanke der igjen.

Snurr film!

 

 

 

Movie Theatre

Smell of popcorn in the air, 
Get my cookie dough bits and jumbo pop, 
Decide on which movie and theatre I shall attend, 
I sit down only to spill my pop, 
Air conditioning has picked up now, 
I find a new seat, go get a new pop, and return, 
Only to find my seat taken, movie starting, 
Right in the best part, the climax, a phone rings, I will never know the ending.

- Zach Taylor

 

 

 

Nettside:

 

Cinemateket (Oslo):

http://www.cinemateket.no

 

Film & Kino:

http://www.kino.no/ 

 

Senses of Cinema:

http://sensesofcinema.com/