Fortellinger fra Nordens Paris

30. des, 2018

 

"Livet er herligt – men intet er dog som et stort velskænket glas øl!"

- Storm P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kærlighed til øllet

Drik, drik-brormand så drik,
gem du kun sorgerne væk.
Drik, drik-søstelil drik,
driv blot med livet lidt gæk.
Nu er der glæde,
for nu er der fest,
Pegasus, flyv så, min hest.

Øl - øl - herlige øl,
gult som det gyldneste rav.
Øl - øl - herlige øl,
du er mit lønligste krav.
Dug perler kruset,
oh! mø vær ej grum,
kys mig, du dejlige skum.

Øl - øl - nu er jeg glad,
masser af ølkrus på rad.
Øl - øl - nu er jeg glad 
skummende øl frisk fra fad.
2 Kruset jeg hæver
i halvkrummet arm,
øl! du skal læske min barm.

Øl - dig ka, jeg li'
du gør mig svulmende ri'(g).
Øl - øl - mit sværmeri,
gi, mig blot lov til at fri.
Når jeg dig kysser,
så bli'r jeg så glad,
sprudlende jomfru fra fad.

Øl-øl-dig har jeg kær,
fuld af det levende gær.
Øl - øl - jeg sitter h(æ)r.
fuld af et voldsomt begær.
Hvis du mig elsker
og jeg er din dreng,
ta'mig så med hjem i seng.

- dansk drikkevise

 

 

 

3. nov, 2014

 

"Christiania is a dwelling for people who wish til live in a different manner ... It doesn´t meet the wish for a normalization."

- Christian Weddel-Neergaard

 

 

 

 

Det var ei jul for mange år siden...

Jeg var på besøk hos min familie i København sammen med min mor og andre fra min famile i Norge. Denne jula kom vi til å snakke mye om fristaden Christiania. Det var gjort en del beslag av narkotika, og bandekrigen mellom Bullshit og Hells Angels raste i byen. Jeg fikk inntrykk av at Christiania var overalt i dansk media denne jula, enten på de viktige og toneangivende København-avisenes (Politiken og Berlingske Tidende) forsider, eller som hovedoppslag i sendingene til TV-Avisen (tilsvarende Dagsrevyen).

På den tiden kontrollerte den beryktede motorsykkelbanden Bullshit Christiania, iallfall kontrollerte banden omsetningen av narkotika der. Det sa seg selv at fristaden hadde opparbeidet seg et meget frynsete rykte. Mange danske politikere tok til orde for å stenge Christiania for godt. De var gått grundig lei av all narkotikaen som var i omløp. Også mange københavnere ønsket å stenge Christiania, og mantraet var: "Løs Københavns avfaldsproblem! Luk Christiania!" Mantratet fikk gjenklang i mange miljør, især i den borgerlige delen av byens befolkning, men også i andre sosiale grupper og miljøer.

Så det var derfor ikke til å unngå at vi snakket endel om Christiania denne julen. Jeg husker lange diskusjoner der meningene og argumentene kunne stå steilt mot hverandre. Medlemmene i min familie hadde delte synspunkter om fristaden. Noen av de var svært negative, mens andre hadde et mer positivt syn. Uansett så likte ingen av de omsetningen av narkotika, som etterhvert var blitt betydelig.

Ett av medlemmene i den danske familien kom så på den idéen at vi kunne dra ut til Christiania for selv å få et førstehånds inntrykk av fristaden. Jeg var veldig tent på idéen, og håpet at den ville bli noe av. Det var lille julaften at vi så dro ut til Christiania. Vi var omlag seks-syv stykker. Ingen av de voksne ville være med, så det var meg og noen av mine eldre danske søsken, samt deres kjærester.

Vi kjørte ut i bil, og jeg var veldig spent på å få se Christiania. Vi parkerte et lite stykke unna og gikk gatelangs i den sure vinterkulden fra parkeringsplassen til fristaden. Da vi ankom hovedinngangen slo det meg straks at alt virket så stille og fredelig, nærmest harmonisk. Men ut fra det jeg hadde hørt om Christiania antok jeg at denne harmonien var på overflaten.

Vi gikk inn gjennom hovedinngangen. Og der! Rett på innsiden! Der stod det et stort langbord hvor en mengde hasj-piper var lagt ut for å selges. "Du verden!", tenkte jeg. "Her selges det jammen meg hasj-piper helt åpenlyst!?" Og jeg var sterkt forundret.

Rett bortenfor langbordet stod det to svære Bullshit-rockere og deres to tunge motorsykler (jeg antok at det var Harley Davidson). De to Bullshit-rockerne så ut som bodybuildere. Jeg hadde aldri før sett så digre karer med så digre armer og så brede rygger. En sort lærveske stod plassert på bakken rett ved siden av den ene motorsykkelen, i kort rekkevidde fra de to Bullshit-rockerne der de stod. Jeg tenkte at det helt sikkert måtte være skytevåpen i den veska, og jeg fikk en ekkel følelse av å være utrygg. Jeg følte at dette nærmest var som ville-vesten, slik jeg hadde sett på filmer.

Sammen med de to Bullshit-rockerne stod det to damer. De var - etter det jeg antok - bandemedlemmer, eller tilknyttet banden på en eller annen måte. Damene så ut som rene fotomodeller. Og jeg tenkte at det kanskje ikke var så dumt allikevel å være medlem av en slik motorsykkelbande når alt kom til alt? Når man kunne omgås og være sammen med såpass råflotte damer?

De var alle fire kledd i tungt sort lær, og stod og pratet sammen. Jeg fikk ikke akkurat lyst til å gå bort å hilse på dem, for å si det sånn. Ingen av de enste oss, og det var vi selvsagt glade for. Etter å ha sett oss litt omkring der ved hovedinngangen bestemte vi oss så for å rusle en runde på området.

Vi gikk innover i Christiania. Slik jeg husker lå det et stort vann midt i fristaden, og vi ruslet rundt dette vannet. Det gikk en gangvei rundt hele vannet der det lå rare hus med fantasirike fasader på begge sider av gangveien. Og det var stille overalt. Ingen folk å se, og få tegn til liv, men vi kunne se røk stige opp fra noen av husenes piper.

Husene virket generelt forfalne, og området bar preg av forsømmelse. Underveis mens vi ruslet på gangveien så vi et skilt ved inngangen til ett av husene, på skiltet stod det: "Hvis din hund æder våres høns. Ok! Så æder vi din hund!" Jeg syntes det virket snålt, men kunne ikke annet enn å more meg litt over skiltet.

Da vi så hadde ruslet rundt på Christiania omtrent en times tid dro vi tilbake. Inntrykkene var sterke og mange, og vi samtalte mye om Christiania og idéene bak fristaden resten av denne julen.

 

 

 

Midt om natten 

Strisserne kom før vi ventede dem
midt om natten
så mig og min baby vi var på den igen
midt om natten
de kylede gas gennem vinduerne
så tårerne de trillede i stuerne
åhja
midt om natten

det næste der skete tør jeg ikke tænke på
midt om natten
en fyr vi kaldte Spacy tog den ud i det blå
midt om natten
han ramte gaden fra en femte sal
det er ikke vores skyld, han var bare bindegal
sagde strisserne
midt om natten

de lukkede os ud da klokken den var cirka tre
midt om natten
de sagde, gå nu hjem, men vi spurgte hvor er det
midt om natten
nu glæder jeg mig til jeg blir en gammel mand
så får jeg nok et værelse med lys og med vand
og der kommer strisserne vel næppe på besøg
igen
midt om natten
midt om natten

åh manãna
håber vi får i morgen med

åh manãna
håber vi får i morgen med

- Kim Larsen

 

 

 

Nettsider: 

 

Christiania (offisiell nettside):

http://www.christiania.org

 

Visit Copenhagen - Alternative Christiania:

http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/sightseeing/alternative-christiania