3. nov, 2014

Jula da jeg besøkte fristaden Christiania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Christiania is a dwelling for people who wish til live in a different manner...It doesn´t meet the wish for a normalization."

 

- Christian Weddel-Neergaard

 

 

Det var ei jul for mange år siden...

Jeg var på besøk hos min familie i København sammen med min mor og andre fra min famile i Norge. Denne jula kom vi til å snakke mye om fristaden Christiania. Det var gjort en del beslag av narkotika, og bandekrigen mellom Bullshit og Hells Angels raste i byen. Jeg fikk inntrykk av at Christiania var overalt i dansk media denne jula, enten på de viktige og toneangivende København-avisenes (Politiken og Berlingske Tidende) forsider, eller som hovedoppslag i sendingene til TV-Avisen (tilsvarende Dagsrevyen).

På den tiden kontrollerte den beryktede motorsykkelbanden Bullshit Christiania, iallfall kontrollerte banden omsetningen av narkotika der. Det sa seg selv at fristaden hadde opparbeidet seg et meget frynsete rykte. Mange danske politikere tok til orde for å stenge Christiania for godt. De var gått grundig lei av all narkotikaen som var i omløp. Også mange københavnere ønsket å stenge Christiania, og mantraet var: "Løs Københavns avfaldsproblem! Luk Christiania!" Mantratet fikk gjenklang i mange miljør, især i den borgerlige delen av byens befolkning, men også i andre sosiale grupper og miljøer.

Så det var derfor ikke til å unngå at vi snakket endel om Christiania denne julen. Jeg husker lange diskusjoner der meningene og argumentene kunne stå steilt mot hverandre. Medlemmene i min familie hadde delte synspunkter om fristaden. Noen av de var svært negative, mens andre hadde et mer positivt syn. Uansett så likte ingen av de omsetningen av narkotika, som etterhvert var blitt betydelig.

Ett av medlemmene i den danske familien kom så på den idéen at vi kunne dra ut til Christiania for selv å få et førstehånds inntrykk av fristaden. Jeg var veldig tent på idéen, og håpet at den ville bli noe av. Det var lille julaften at vi så dro ut til Christiania. Vi var omlag seks-syv stykker. Ingen av de voksne ville være med, så det var meg og noen av mine eldre danske søsken, samt deres kjærester.

Vi kjørte ut i bil, og jeg var veldig spent på å få se Christiania. Vi parkerte et lite stykke unna og gikk gatelangs i den sure vinterkulden fra parkeringsplassen til fristaden. Da vi ankom hovedinngangen slo det meg straks at alt virket så stille og fredelig, nærmest harmonisk. Men ut fra det jeg hadde hørt om Christiania antok jeg at denne harmonien var på overflaten.

Vi gikk inn gjennom hovedinngangen. Og der! Rett på innsiden! Der stod det et stort langbord hvor en mengde hasj-piper var lagt ut for å selges. "Du verden!", tenkte jeg. "Her selges det jammen meg hasj-piper helt åpenlyst!?" Og jeg var sterkt forundret.

Rett bortenfor langbordet stod det to svære Bullshit-rockere og deres to tunge motorsykler (jeg antok at det var Harley Davidson). De to Bullshit-rockerne så ut som bodybuildere. Jeg hadde aldri før sett så digre karer med så digre armer og så brede rygger. En sort lærveske stod plassert på bakken rett ved siden av den ene motorsykkelen, i kort rekkevidde fra de to Bullshit-rockerne der de stod. Jeg tenkte at det helt sikkert måtte være skytevåpen i den veska, og jeg fikk en ekkel følelse av å være utrygg. Jeg følte at dette nærmest var som ville-vesten, slik jeg hadde sett på filmer.

Sammen med de to Bullshit-rockerne stod det to damer. De var - etter det jeg antok - bandemedlemmer, eller tilknyttet banden på en eller annen måte. Damene så ut som rene fotomodeller. Og jeg tenkte at det kanskje ikke var så dumt allikevel å være medlem av en slik motorsykkelbande når alt kom til alt? Når man kunne omgås og være sammen med såpass råflotte damer?

De var alle fire kledd i tungt sort lær, og stod og pratet sammen. Jeg fikk ikke akkurat lyst til å gå bort å hilse på dem, for å si det sånn. Ingen av de enste oss, og det var vi selvsagt glade for. Etter å ha sett oss litt omkring der ved hovedinngangen bestemte vi oss så for å rusle en runde på området.

Vi gikk innover i Christiania. Slik jeg husker lå det et stort vann midt i fristaden, og vi ruslet rundt dette vannet. Det gikk en gangvei rundt hele vannet der det lå rare hus med fantasirike fasader på begge sider av gangveien. Og det var stille overalt. Ingen folk å se, og få tegn til liv, men vi kunne se røk stige opp fra noen av husenes piper.

Husene virket generelt forfalne, og området bar preg av forsømmelse. Underveis mens vi ruslet på gangveien så vi et skilt ved inngangen til ett av husene, på skiltet stod det: "Hvis din hund æder våres høns. Ok! Så æder vi din hund!" Jeg syntes det virket snålt, men kunne ikke annet enn å more meg litt over skiltet.

Da vi så hadde ruslet rundt på Christiania omtrent en times tid dro vi tilbake. Inntrykkene var sterke og mange, og vi samtalte mye om Christiania og idéene bak fristaden resten av denne julen.

 

 

Nettsider: 

 

Christiania (offisiell nettside):

http://www.christiania.org

 

Visit Copenhagen - Alternative Christiania:

http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/sightseeing/alternative-christiania