Burger & Elvis

De første kommersielt produserte burgerne kom på slutten av 1800-tallet eller begynneslen av 1900-tallet. Amerikanerne gjør krav på å være de første som lagde burgere av stekt karbonade og brød, men det strides det om. Kombinasjonen av stekt karbonade og brød har lenge vært en del av kostholdet i mange land og kulturer. Tross denne striden blir burgeren som sådan av de aller fleste i dag ansett som noe amerikanerne fant opp. Burger identifiseres med fast-food eller junk-food, tross at man fint kan lage skikkelige måltider med burgere om man har gode råvarer. De store hamburgerkjedene spenner over store deler av verden, blant de mest kjente er Burger King, McDonalds og Hard Rock Café. Da McDonalds åpnet sin første restaurant ved Karl Johans gate i Oslo 1983 skapte det store overskrifter i avisene. Skolen meldte at mange elever skulket for istedet å være på McDonalds. Fagforeningene gikk hardt ut og snakket om sosial dumping. Flere lokalpolitikere ga uttrykk for bekymring for hva det ville gjøre med miljøet i sentrum av byen.

 

 

 

"Before Elvis, there was nothing."

- John Lennon

 

 

Dette er malen for et digg opplegg som mange synes både er spennende og originalt. Selv synes jeg det er dritkult, og jeg har det alltid gøy når jeg kjører det.

 

Opplegget går ut på følgende:

- Hjemmelagde saftige cheeseburgers.

- Iskald Coca~Cola som drikke (det finnes bare én Coke, alt annet er brus!).

- Desserten er hjemmlagd vanilje milkshake, med tykk krem og et kirsebær på toppen (om jeg da får tak i kirsebær eller morell).

- Musikken hele kvelden er The King: Elvis Aaron Presley, og ingen annen (Sjekk video-lenke nederst på siden).

- Etter maten ser jeg filmen Rebel Without a Cause (Rotløs ungdom - norsk tittel) med James Dean i hovedrollen (Sjekk video-lenke nederst på siden).

- Jeg er kledd i slitte nyvaska jeans og t-shirt, har brylcreem i håret, samt tung rock n´ roll lærjakke.

 

Sånt er stil, synes jeg, og det er alltid knallgøy.

 

Nedenfor beskriver jeg utførlig opplegget for de av dere som ønsker å prøve dette.

 

Altså! Dette skal være et digg opplegg der vi går tilbake til de gylne 50- og (begynnelsen av) 60-åra. Det var tida med ungdomsopprør, rock n´ roll, brylcreem, jeans, t-shirt, lærjakke, skjørt, make up, langt hår, samt burgers, milkshake og Coca~Cola.

Det var tida da Elvis var ubestridt konge, tida da James Dean fikk gutta til å glise og damene til å dåne.

Ei fin tid som vi nå skal gjenoppleve...

Når vi drar igang et slikt opplegg må ingenting være overlatt til tilfeldighetene, men gjennomføres planmessig og nøyaktig. Det gjør vi for at utbyttet skal bli maksimalt.

Allerførst er det bare å slå fast at musikken må(!) være av Elvis Aron Presley! Ingen annen enn The King definerte ånden på denne tida så presist som ham. Derfor er det en selvfølge at vi setter på skiver med (kun) Elvis.

Mens musikken guffer på - med udødelige låter som Jailhouse Rock, Hound Dog, Blue Suede Shoes, All Shook Up, Heartbreak Hotel, og andre klassikere - ifører vi oss klærne:

- Slitte nyvaska blå jeans (de må være slitte og nyvaska, pene pyntelige bukser er juks).

- Slitt nyvaska hvit t-shirt (samme regel for t-shirt som for jeans).

- Gutta har ekte brylcreem i håret (olje og/eller gel er definitivt ikke greia, det må være brylcreem).

- Damene har på skjørt og bluse, samt make up, knall rød leppestift og rød neglelakk. 

- Skoene til gutta må være i tykt sort lær. Damene har på pensko.

 

Når vi har fått på oss alt dette er det tid for å begynne på kjøkkenet. I forveien har vi kjøpt inn alt vi trenger til burgerne, milkshaken, samt ekte Coca~Cola. Hvordan vi så lager burgerne får være opptil hver enkelt. Smaken er jo ulik, og det er selvsagt at vi får de burgerne som vi liker, hver og en av oss.

 

Jeg gir nedenfor oppskriften på mine burgere - som et utgangspunkt.

 

Saftige cheeseburgers:

Hamburgerbrødene kjøper vi enten i butikken eller vi baker de selv. Begge flatene på hamburgerbrødene smøres med et godt lag hamburgerdressing, mellom burgerbrødene legges fra bunnen og opp: issalat, tomat, rødløk, syltet agurk, og så oppå grønnsakene burgeren (burgeren kan være av enten kjøttdeig eller karbonadedeig, selv foretrekker jeg karbonadedeig). Et must er at burgeren er saftig, ellers duger det ikke. Hvordan vi steker burgeren får være opp til hver enkelt, selv liker jeg at den er rosa inni. Oppå selve burgeren legges først et lag med ost (enten cheddar eller Jarlsberg), så et lag med stekt bacon oppå osten. 

Da er det tid for at tar vi på den tunge lærjakke, setter oss ned og gafler i oss de lekre saftige burgerne. Drikke til burgeren er som sagt iskald Coca~Cola. Mens vi spiser knaller The King løs fra anlegget.

Når vi vi har spiste burgerne og er blitt deilig mette er det tid for desserten. Og desserten bare må(!) være milkshake! Ikke noe fruksalat, karamellpudding eller annet tøys her. For nå er det rock n´ roll og The King som gjelder. Ikke sant! Hva slags milkshake vi foretrekker får være opp til hver enkelt. Spiller ingen rolle om det er vanilje, jordbær, banan eller sjokolade, bare den er tvers igjennom ekte laget fra bunnen av.

 

Nedenfor gir jeg oppskriften på min milkshake - som et utgangspunkt:

 

Vanilje milkshake:

Først has vanilje iskrem (NB! det må være ekte fløte-iskrem, og slettes ikke juks med melke-iskrem!) og H-melk i food-prosessoren eller blenderen. Kjøres til det er blitt en tykflytende suppe. Så piskes krem, helst så tykk som mulig. Når milkshaken er ferdig laget helles den i store høye glass, så has godt med krem oppå, og på toppen et kirsebær eller en morell. Milkshaken nytes med sugerør, eventuelt også en lang skje.

Når vi har fortært milkshaken og drukket ut Colaen er vi blitt så mette at vi bare stønner av velvære. Men! Moroa er ikke slutt ennå! Nå er det tid for en real Hollywood-klassiker! Da er det selvsagt the one and only James Dean som gjelder, eller Marlon Brando. Og filmen vi ser er enten Rebel Whitout a Cause eller The Wild One. Ingen andre filmer passer like bra som akkurat disse, derf or er de opplagt.

 

Da er hele opplegget beskrevet, og det gjenstår bare å ønske den som vil prøve dette lykke til!

 

It´s only rock and roll...

 

 

 

 

 

Nettsider: 

 

Elvis Presley:

http://www.elvis.com

 

James Dean:

http://www.jamesdean.com

 

 

 

The King

"Rebel Without a Cause" - trailer:

USA 1955, regi Nicholas Ray, med bla. James Dean, Natalie Wood, Corey Allen og Dennis Hopper i rollene.

"Rebel Whitout a Cause" definerte ungdomsopprøret (som var i emning i USA på midten av 50-tallet). Filmen vil for all ettertid stå som klassikeren blant ungdomsfilmer fra denne tiden og senere. Utallige filmer har siden skildret ungdom på drift, noen bra og noen dårlige. Ingen av de kommer opp mot "Rebel Without a Cause", hverken hva gjelder tema, regi, skuespillerprestasjoner, kunstnerisk troverdighet, eller hvordan tidsånden speiles.

"The Wild One" - trailer

"The Wild One" skapte meget sterke reaksjoner da filmen kom på plakaten i 1953. Filmen skildrer en side ved USA som mange amerikanere var ukomfortable med. Marlon Brando gjør en stor rolle, og filmen regnes i dag som en klassiker.