11. nov, 2014

Jimi Hendrix "Are You Experienced"

 

"...all in my brain, lately things don´t seem the same, actin´ funny but I don´t know why, excuse me while I kiss the sky."

 

- Jimi Hendrix

 

 

Jimi Hendrix - The Legend - fikk jeg først et forhold til i voksen alder. Det var da jeg hang sammen med en gjeng kunsterspirer i Oslo (på den tida var jeg i begynnelsen av 30-årene). Vi hadde mange fester, og stedet vi alltid vanka på var Club Blue Monk - som lå rett ved Blitz-huset.

Kunstnerspirene som jeg hang sammen med var velorienterte innen musikk, som de var velorienterte innen kunst og litteratur. Jeg ble gjennom dem introdusert for mange nye spennende band og artister, noe som bidro til at min musikalske horisont ble utvidet i betydelig grad. En av artistene jeg ble introdusert for var Jimi Hendrix.

Jeg visste om Jimi Hendrix fra før, men hadde aldri lytta skikkelig til ham. Alle kjenner klassikeren Hey Joe, det gjorde også jeg helt fra ungdomstida, men jeg hadde altså aldri satt meg inn i hans musikk. Jeg visste dengang bare at han ble regnet for å være en uvanlig bra gitarist, men ikke noe særlig mer.

På de mange festene vi hadde ble det spilt mye musikk som jeg syntes var drivende bra, og blant annet ble album med Jimi Hendrix spilt. En av kveldene spurte jeg hvilket album som var satt på anlegget. Jeg hadde lagt merke til at gitarspillet var meget, meget sterkt og rått.

"Det er Are You Experienced av Jimi Hendrix som er satt på anlegget," svarte en av de jeg prata med. Jeg tok en slurk av ølen og spurte: "Jeg liker det veldig godt, især gitarspillet. Hvordan regnes albumet?" "Albumet regnes som ett av hans beste, men igrunnen er alle hans tre album bra," svarte han meg. De andre ved bordet nikket samtykkende.

Jimi Hendrix fylte stua der vi satt med rå og blodig bluesrock, og jeg visste at jeg ville finne mer ut om ham. Are You Experienced var altså det første Jimi Hendrix albumet som jeg oppdaget, og jeg bestemte meg for å ta turen til Platekompaniet en av de nærmeste dagene for å kjøpe albumet.

Uka etter festen dro jeg så ned til byen og stakk innom Platekompaniet. Jeg bladde i cd-hylla med alle Jimi Hendrix albumene og fant til slutt Are You Experienced. I tillegg fant jeg andre Hendrix album i hylla som jeg ville kjøpe, blant de Axis: Bold As Love, Electric Ladyland, samt samlealbumet Experience Hendrix - The Best Of Jimi Hendrix.

Etter at jeg hadde betalt for albumene i kassa dro jeg rett hjem. Jeg var meget ivrig etter å lytte til mine fire nye Hendrix album. Da jeg kom hjem lagde jeg en kanne te, og satte meg så i sofaen for å lytte albumene igjennom.

Det første albumet som jeg satte på var Are You Experienced. Og det var som en drøm! Albumets åpningslåt Purple Haze fylte stua med rått og blodig gitarspill, og det var som om tapetet ble revet ned av veggene. Jeg var fjetret! Så fulgte Manic Depression, og jeg lytta intenst. Da Hey Joe rullet ut av høytalerne var jeg i en slags "nirvana tilstand". Jeg hadde hørt Hey Joe flere ganger før, men aldri sånn som nå. Og albumets avslutning med de suverene låtene Foxy Lady og Are You Experienced forsterket min henrevne tilstand.

Jimi Hendrix hadde altså bergtatt meg. Jeg visste at jeg fra denne stund var blitt en svoren Hendrix fan, og det har jeg vært til denne dag. Jimi Hendrix ér The Legend. Ingen over, ingen ved siden.  

 

 

Nettside:

 

Jimi Hendrix Are You Experienced (Classic Rock Review):

http://www.classicrockreview.com/2012/08/1967-jimi-hendrix-experienced/