Den legendariske musikksjappa Electric Circus

Vinyl - format for grammofonplater. Var den etablerte standarden før cd- formatet gjorde sitt inntog på slutten av 1980-tallet. De to mest populære variantene av vinyl var singel og LP (Long Play). LP ble utviklet av Colombia Records i 1948 og ble raskt standarden innen hele plateindustrien. I dag hører mange på musikk via internett (såkalt "digital musikk/lyd"). Tross teknologisk utvikling med cd og internett har vinyl fått sin renessanse og igjen blitt populært. Det er en gjengs oppfatning at vinyl gjengir musikk på en uovertruffen ren måte som hverken cd eller digital musikk/lyd matcher. I mange musikkelskeres øyne er derfor vinyl det suverent beste alternativet for gjengivelse av musikk.

 

 

 

"Youth is happy because it has the capasity to see beauty. Anyone who keeps the ability to see beauty never grows old."

- Franz Kafka 

 

 

Musikksjappa Electric Circus. Norges desidert beste platesjappe. De ansatte som jobbet der hadde høy stjerne innen hele musikklivet. Myteomspunnet og legendarisk sjappe. De årene den eksisterte var ei bra tid.

Nå som jeg skriver dette kommer minner fra ungdomstida frem. Jeg pleide å stikke innom Electric Circus i helgene og kikke i hyllene der LP-platene var plassert. Lyttet på album, både nye og gamle, og kjøpte et eller flere. Slik holdt jeg på i mange år. Det var ikke ei vanlig musikksjappe. Electric Circus var en motkulturell hjørnestein. Miljøet til de som drev sjappa ble regnet for å være radikale. Med andre ord om pulserende musikkliv.

Ikke uten grunn ble Electric Circus regnet som ei av de beste musikksjappene innen Norden. Fremdeles regner folk innen musikkbransjen Electric Circus som den beste norske musikksjappa noengang.

Jeg vanket der over flere år. Kjøpte også mange LP-er. Kjøpte også sjappas ansatte, som jeg ofte pratet med. De ga meg ofte tips om musikk jeg burde sjekke ut. Akkurat hvilket årstall jeg begynte å vanke der husker jeg ikke. På begynnelsen av 80-tallet var det iallfall. Jeg var hektet på Electric Circus. Electric Circus var den beste musikksjappa Oslo hadde. De andre av byens musikksjapper hadde stort sett ordinær dansemusikk i sine hyller. Men Electric Circus var altså annerledes.

Sjappa fungerte på som en katalysator for byens musikkliv. Folk ble regelrett kvalt av forflatningen som tøt ut overalt. Men på begynnelsen av 80-tallet skjedde en positiv endring. En regelrett vitamininnsprøytning for byens musikkliv. Altså starten på norsk rocks gullalder. Og vi snakker altså Babij Jar, Kjøtt, Stavangerensemblet, TNT, Hærverk, De Press og The Cut.

Det var ei veldig fin tid. Mange av oss gjorde opprør mot den discoen og popen som nærmest tøt ut overalt. Vi gikk på rockeklubber der band som nektet å bli kommersielle spilte. Gikk med slitte jeans, både bukse og jakke, palestinaskjerf. Røyka rullings og drakk øl. Og vi styrte unna "sossen" fra vestkanten.

Folk som i våre øyne kneblet ungdomskulturen gjorde vi opprør mot. Mange av oss leste musikkblekka Puls jevnlig. Lot den guide oss innen musikken. Noen folk, som Ung-Mob (endret navnet til Blitz noen år senere) okkuperte forfalne bygninger og erklærte som frie soner for alt borgerlig. Vi andre var aktive i ungdomsorganisasjoner der vi diskuterte borgerkrigen i Nicaragua og El Salvador, arbeidsledigheten som stadig vokste, den kalde krigen, Palestina-konflikten, fattigdommen blant folk, rasisme og diskriminering. Vi gikk i demonstrasjonstog mot rustningskappløpet, erklærte skolene som atomvåpenfrie soner, deltok på allmøter der politi-vold ble diskutert. Noen av oss planla okkukasjon av NRKs kontor på Børsen der vi hadde tenkt å lese opp arbeidsledighetstallene på direkten.

Og midt i vår verden var altså Electric Circus. Der vanket nesten alle. Sjappa skaffet til veie bra skiver fra utlandet som ikke fantes i andre platesjapper. Vi kjøpte skivene og lytta, lytta, lytta.

Electric Circus var nødvendig for meg, som sjappa var det for mange andre også. Den bidro til å skape en identitet som vi følte vi trengte. Vi ville være ungdom som bestemte over oss selv, og nektet å la popkulturen kneble oss. I Electric Circus fant vi det vi trengte fordi sjappa formidlet både bra musikk og motkulturelle strømninger fra USA og Europa. Den var rett og slett mye av drivkraften for byens musikkmiljø.  Band som Backstreet Girls, DumDum Boys, Raga Rockers, Jokke & Valentinerne, Madrugada, Motorpsycho og Turbonegro fikk nødvendig næring fra kulturen som sentrerte rundt Electric Circus.

Jeg likte å tilhøre denne perioden. Likte også å være en del av ungdomskulturen rundt Electric Circus. Der kunne vi være som vi ville. Sjappa hadde ingen uskrevne regler om korrekthet. Man kunne komme og gå i akkurat de klærne man ville. Det gjorde vi også. Vi gikk med klær som passet oss, røyka rullings, drakk øl, dro på rockeklubber, så Hollywood-filmer, gikk på fester og kikket på damene. Det var ei ålreit tid og vi hadde det stort sett fint.

Electric Circus var alt dette for oss. Vi møttes der på dagtid og diskuterte hvilke av byens rockeklubber vi skulle dra på i helgene. Vi sjekket også stadig nyheter i platehyllene.

Der inne i sjappas trange lokale stod vi med svære hodetelefoner som hang ned fra taket. Med rullings løst i handa lytta, lytta og lytta vi.

 

 

 

Jumpi´ Jack Flash

I was born in a crossfire hurricane
And I howled at the morning driving rain

But it's all right now, in fact, it's a gas
But it's all right, I'm Jumpin' Jack Flash
It's a gas, gas, gas

I was raised by a toothless, bearded hag
I was schooled with a strap right across my back

But it's all right now, in fact, it's a gas
But it's all right, I'm Jumpin' Jack Flash
It's a gas, gas, gas

I was drowned, I was washed up and left for dead
I fell down to my feet and I saw they bled, yeah yeah
I frowned at the crumbs of a crust of bread, yeah yeah yeah
I was crowned with a spike right through my head, fuck my head

But it's all right now, in fact, it's a gas
But it's all right, I'm Jumpin' Jack Flash
It's a gas, gas, gas

Jumpin' Jack Flash, it's a gas
Jumpin' Jack Flash, it's a gas
Jumpin' Jack Flash, it's a gas

- Jagger / Richards 

 

 

 

Nettside:

 

"Elm Street Rock Cafe i 20 år - Intervju med Petter Hafstad" (Rock And Roll Central):

http://rockandrollcentral.net/Interviews/ElmStreet20Years/index.htm