"Jeg synger min sang for vinden..."

Herman Wildenvey (1885 - 1959). Poet og forfatter som kom fra Mjøndalen i Nedre Eiker. Skrev både dikt, noveller, romaner og skuespill. Hans diktning er kjent for sitt vidd, som allerede tidlig ble meget populær. Innførte en ny lett og muntlig form innen norsk diktning. Oppfattet av det brede publikum for å være en sangvinsk og overfladisk dikter, noe han mislikte sterkt da hans diktning også kretset rundt alvorlige temaer. Levde et utsvevende bohem-liv, noe som bidro til at folk oppfattet ham for å være en dandy.

 

 

 

"Lykkelig er den som i såtid sår uten å ense hva fold han får når høsten kommer."

 

- Herman Wildenvey

 

 

Her vil jeg skrive om poeten og forfatteren Herman Wildenvey.

Wildenvey regnes av eikværingene som "bygdas store sønn". Det var likevel først i voksen alder - etter at jeg hadde flyttet inn til Oslo - at jeg begynte å lese ham.

Første gangen jeg ble ordentlig oppmerksom på Wildenvey var da jeg ved en tilfeldighet kom over en biografi om ham med tittelen "Jeg synger min sang for vinden". Tittelen syntes jeg var så poetisk vakker at jeg tok opp biografien og kikket i den. Dessverre kjøpte jeg ikke biografien da, noe jeg har angret sterkt på siden.

Da jeg var russ ble Wildenvey utropt til æresruss av russestyret ved Hokksund videregående skole - der jeg var elev. Jeg husker ennå tydelig da kransen ble lagt ned ved hans byste i Mjøndalen tidlig om morgenen 17. mai 1985, og russelue satt på bystens hode.

Dengang hadde jeg altså ikke noe forhold til Wildenvey og hans diktning, men det skulle endre seg siden. Julen 2013 gav jeg min kjæreste Paula boka "Herman Wildenvey - Samlede dikt" (Gyldendal - utgitt 2007). Jeg har lest endel i denne diktsamlingen, og liker hans måte å skildre de mange sidene ved livet og tilværelsen på. 

Wildenvey leses ennå i dag, og han blir av mange oppfattet for å være en overfladisk dikter. Det er lett å opfatte ham slik da han har en muntlig og munter tone i sin diktning. Likevel kretser motivene og temaene i hans dikting mye om alvorlige temaer som liv og død, problemer med kjærligheten, livets mening, betrakninger om og refleksjoner rundt oppvekst og alderdom, naturskildringer, samt fine og vare skildringer fra hjemstedet.

 

 

Nettsider:

 

Wildenvey-Selskapet:

http://www.wildenvey.com/ws_forsiden.html

 

Portåsen - Wildenveys rike:

http://www.portaasen.no/wildenvey