Eau de Toilette

"Pot Pourri" (1897) - maleri utført av den engelske kunstneren Herbert James Draper. Selve ordet parfyme kommer av latin - "per fumus" - som betyr "gjennom røyk". Allerede i oldtidens kulturer i Mesopotamia lagde og brukte man velduftende oljer og salver, det samme var tilfelle i oldtidens India. Det gamle testamente skildrer at folk brukte kryddersalver og lukteflasker. Perserne og romerne videreutviklet bruken av velduftende oljer og salver, men mye av kunsten gikk tapt under middelalderen. På 1300-tallet fikk europeerne kjennskap til kunsten å bruke parfyme av araberne. På 1700-tallet under kong Ludvig XV ble parfyme et eget fenomen i Frankrike. Kongen beordret at hele hoffet skulle bruke ulik parfyme hver eneste dag, hoffet ble derfor kalt "la cour perfumée" (det parfymerte hoffet). Keiser Napoleon brukte enorme mengder parfyme, opptil 60 flasker med sjasmin-ekstrakt hver måned. I England bidro dronning Elisabeth I (jomfrudronningen) til at parfyme ble et fenomen. Dronningen sies å ha hatt en uvanlig skarp luktesans, like skarp som hennes tunge. Hun beordret at alle offentlige steder hun skulle besøke først måtte dynkes med parfyme, dette fordi hun ikke tålte dårlig lukt.

 

 

 

"You are never fully dressed without perfume!"

- C. JoyBell C.

 

 

 

Første gangen jeg fikk en roll on deodorant var julen da jeg gikk i niende på ungdomsskolen. Grunnen til at jeg fikk deodorant som julegave var at jeg hadde ønsket meg en slik. Deodoranten jeg fikk var en liten flaske Denim Original. Jeg ønsket meg akkurat Denim Original fordi jeg i forkant hadde sett en kinoreklame for Denim. Reklamen hadde som slogan: "For the man who dosen´t have to try too hard." Det var på den tida da jeg hadde begynt å interessere meg for jenter, og jeg syntes at Denims slogan hørtes barskt og mandig ut. Det ble slik at når jeg hadde på meg Denim, så sa jeg: "For the man who doesn´t have to try too hard." Jeg syntes det var dritkult, og min mor og de andre i familien flirte selvsagt mye av meg.

Også mine venner begynte på denne tida å interessere seg for jenter. De gjorde som jeg, brukte roll on eller en annen form for deodorant. Vi gikk mye ut om kveldene og omgikk andre guttegjenger, og selvsagt jenter. Og det vi hele tiden prata om var å kjøpe egen moped. Jeg skilte meg litt ut da jeg istedet for moped ville kjøpe stereoanlegg. Men moped og stereoanlegg er en annen historie...

Vi hang stort sett ved den lokale kiosken nede ved bussholdeplassen i bygda. Der hang vi og drakk cola, spiste hamburgere og røkte rullings, mens vi prata om moped, musikk, film, og annet som interesserte oss. Jentene hadde selvsagt på seg makeup og parfyme, og det å kunne omgås de var mye av grunnen til at vi hang der. De av gutta som var så heldige å få "draget" (som vi kalte det) på ei pen jente, og eventuelt bli sammen med henne, fikk høy status i miljøet.

Litt senere, da jeg gikk på videregående, var det å bruke deodorant blitt en del av hverdagen for mange av oss gutta. I gymgarderoben og dusjen på skolen der jeg gikk luktet det alltid deodorant. Vi brukte enten roll on, sticks, eller spray, og lukten av deodorant hang tungt i garderoben etter gymtimene. For oss var det bare sånn at deodorant var et must, rett og slett. Jentene gjorde likedan, de brukte en eller annen parfyme. Ikke alle gutta brukte deodorant, og ikke alle jentene brukte parfyme. Miljøet blant oss elevene på skolen var selvsagt uensartet sånn sett. Likevel var mitt inntrykk dengang at de fleste av oss elevene brukte en eller annen godlukt.

På den tida skiftet jeg deodorant merke. Det nye merket som jeg begynte å bruke var Ice Blue, og jeg husker tydelig vinteren da jeg begynte å bruke dette merket. Vi var samlet hjemme hos en i gjengen og hadde sett videofilm sammen. Det var, etter det jeg husker, en slags "hjemme alene fest", der både gutter og jenter var med. Vi var så unge at vi ikke drakk alkohol (alkohol kom senere). Istedet gikk det i Coca~Cola og Solo, potetgull og peanøtter, videofilmer (som vi leide i den lokale videosjappa i bygda), samt flere album som vi lytta til.

Denne kvelden var vi altså samlet hjemme hos en i gjengen. Genesis hadde sluppet sitt nye album "Genesis" rett før jul, et album som vi alle ønsket å høre. En av mine kamerater hadde nettopp skaffet seg albumet, og fordi vi ba ham om det tok han albumet med seg på festen. Albumet ble satt på platespilleren i stua, og vi lytta til låtene "Mama", "Home By The Sea", "That´s All", og albumets øvrige låter. Mens vi satt der og lytta la jeg merke til at en av mine kamerater hadde på seg en deodorant som jeg syntes luktet godt. Da jeg spurte ham om hvilken deodorant det var svarte han med et lurt smil: "Ice Blue. Prøv den selv! Ice Blue funker alltid når du vil ha draget på damene!"

Uka etter denne hjemme alene festen skaffet jeg meg albumet "Genesis", samt min første pakke med Ice Blue deodorant og after shave. At pakken inneholdt after shave likte jeg godt, fordi jeg på den tida hadde begynt å få skjeggvekst. Skjeggvekst ga meget høy prestisje i gjengen. Å barbere seg, samt ha på after shave etterpå, var både tøft og mandig. Det var noe alle vi gutta skiltet med, især når jentene var tilstede når vi var samlet. Den begynnende skjeggveksten, samt det å lukte after shave, ga oss høy selvtillit og stolthet når vi var sammen med jentene.

Noen år senere, da jeg var i militæret, begynte jeg å bruke Eau de Toilette. Foranledningen var at en av soldatene som jeg delte rom sammen med brukte Hugo Boss Number One. Hugo Boss Number One ble lansert i 1985 - året jeg gikk rekruttskolen - og ble raskt et meget populært merke. Men jeg la først spesielt merke til Hugo Boss Number One under en inspeksjon. Sersjanten og korporalen som inspiserte rommet var på utkikk etter narkotika. De to offiserene endevendte derfor alt på rommet vårt, inkludert våre toalettvesker. Da de fikk se at min medsoldat hadde Hogo Boss Number One i sin toalettveske sa sersjanten til ham: "Jasså! Du har sansen! Number One er også min favoritt." Det ble derfor til at jeg skaffet meg Hugo Boss Number One, og jeg brukte Number One det året jeg var i militæret samt ett par år videre.

Da jeg noen år senere var blitt student ble Eau de Toilette lagt på is en stund fremover. Det å bruke Eau de Toilette daglig var noe man bare ikke gjorde i studentermiljøet dengang. Grunnen var at Eau de Toilette ble ansett for å være noe for studentene på Bedrifts Økonomisk Institutt, eller tilsvarende steder der man ønsket å fremstå som velykket, pen og pyntelig. Som studenter skulle vi jo være annerledes! Og vi skulle ta avstand fra den borgelige kulturen med alt sitt uvesen. Eau de Toilette og after shave var noe bare pene og pyntelige mennesker brukte, mennesker som fulgte main stream. En del av oss studenter søkte derimot å være bohemer, fritenkere, kunstnere, radikale...........you name it! Og da var bare ikke Eau de Toilette eller after shave tingen for oss.

Etter at jeg ble ansatt på Vinmonopolet skulle dette så endre seg igjen. Jeg fikk lagt tida på Blindern på behørlig avstand og kom meg tilbake til et noenlunde normalt hverdagsliv igjen. Det gjorde bla. at jeg kunne orientere meg innen alt jeg hadde gått glipp av mens jeg var student. Jeg trodde jo da jeg var student at det å ikke bruke Eau de Toilette eller after shave daglig var tegn på at jeg var frigjort. Dette høres selvsagt besynderlig ut, men sånn var altså mentaliteten blant mange av oss studenter på Blindern dengang.

Påny begynte jeg å bruke Eau de Toilette daglig, og det har jeg gjort i omtrent alle åra jeg har vært ansatt på Polet. Mitt morgenrituale nå er at jeg starter dagen med en god dusj og morgenstell, deretter ett par kopper svart kaffe og avis før jeg stikker på jobb. Når jeg kommer på jobben og skifter til arbeidsantrekk dusjer jeg meg med Eau de Toilette. Jeg har alltid en flaske Eau de Toilette stående i klesskapet i garderoben på jobben, og det er en viktig del av min fremtoning at jeg er velstelt og lukter godt. Mine kvinnelige kolleger har flere ganger gitt uttrykk for at jeg bruker meget gode Eau de Toilette merker, samt at enkelte kvinnelige kunder har bemerket at jeg lukter godt. 

Eau de Toilette merkene som jeg bruker nå varierer. Jeg kjøper alltid noen flasker når jeg er ute på reise, samt at jeg følger med på tilbud i noen av byens kosmetikkbutikker. På den måten har jeg fått prøvd mange ulike merker, og flere av de har vært virkelig gode. Min kjæreste Paula har flere ganger kommentert Eau de Toilette merkene jeg bruker, sagt hva hun synes om hver og enkelt av dem, og hviIke av merkene hun foretrekker.

I hylla på badet hjemme hos meg har jeg nå seks ulike flasker stående. Og blant de står...............Hugo Boss Number One.

 

 

 

Fragrance of her body

Her back is turned towards me, my hands upon her hips
The scent she wore, a womans heady wine, 
My touch upon her silken skin, so soft my fingertips
As her body nestled closer into mine.

My arms, they now encompass her, wrapped gently, so sublime, 
My cheek upon the softness of her hair, 
The fragrance of her body, pressing firmer into mine, 
Caused a whisper of my love, I did declare.

The night it passed so slowly, within my lovers arms, 
The love we made, so sweet, so soft, so pure, 
A tenderness, so beautiful, so loving were her charms, 
I was captive to her sensual soft allure.

- Laurie Hill

 

 

 

Nettsider:

 

"The History of Perfume" (Everything about perfume):

http://www.everythinkaboutperfume.com/history.html

 

Fragrantica:

http://www.fragrantica.com