"There will be a show tonight..."

Messoudi Brothers utfører ett av sine balansekunst-show i et sirkus (bildet tatt 2011). Ordet circus kommer av latin og betyr sirkel eller veddeløpsbane. Sirkus har sitt historiske opphav i Romerriket. Romerne hadde amfiteatre og arenaer der det foregikk kappløp, vognkjøring, gladiator-kamper, og annet. Den mest kjente av alle amfiteatre var Colosseum i Roma, et enormt byggverk som hadde sitteplass til 50 000 tilskuere. Sirkus blir av mange betraktet for å være useriøs underholdning, og uttrykket "Brød og sirkus" brukes nedsettende. Likevel tas sirkus alvorlig i mange land idag, og ansees som en egen kunstform. Nivået på sirkusartistenes prestasjoner er ofte meget høyt.

 

 

 

"Something about the circus stirs their souls, and they ache for it when it is absent."

- Erin Morgenstern

 

 

De første gangene jeg opplevde sirkus var i min barndom, og som de aller fleste barn ble jeg bergtatt. Jeg husker ikke nå akkurat hvor gammel jeg var, men husker at mine foreldre tok meg med på sirkus når det var mulighet for det. Som oftest hendte det om våren eller om sommeren at vi gikk i sirkus. Det hendte at mine foreldre tok med seg barn av sine venner og bekjente, andre ganger kunne det være venner og bekjente av mine foreldre som tok meg med.

Og sånn som jeg elsket det! Det var magisk å ankomme sirkuset, få sukkerspinn, popcorn og brus, deretter gå inn i teltet, lukte sagmuggen, se belysningen, høre orkesteret som spilte opp, sirkusdirektøren introdusere artistene, høre trommevirvelen, og så se alle artistene utføre sine nummere. Især elsket jeg sirkusklovnene. Klovnene fikk meg alltid til å hyle av latter, de var det beste som jeg forbandt med sirkus.

I ungdomstida dabbet interessen for sirkus av, så jeg gikk ikke mye i sirkus da. Etter det jeg visste gikk ingen av mine venner i sirkus heller. Sirkus var bare ikke greia for oss da vi var ungdom, vi anså sånt for å være for kun barn. Så jeg tror faktisk ikke at jeg gikk i sirkus en eneste gang da jeg var tenåring, iallfall kan jeg ikke huske at jeg gjorde det. Men jeg husker at jeg så på TV-programmer om sirkus, og jeg likte det jeg så.

Det hendte rett som det var at NRK viste programmer om sirkus, og når jeg hadde anledning satt jeg klistret til skjermen. Jeg så på programmer som viste belgisk, fransk, amerikansk og russisk sirkus, og jeg la merke til at utenlandsk sirkus ofte var annerledes enn norsk sirkus. Spesielt la jeg merke til russisk sirkus. Jeg fikk inntrykk av at russisk sirkus var mer kunstnerisk avansert enn norsk sirkus (slik jeg hadde opplevd norsk sirkus i barndommen), og inntrykket jeg fikk av russisk sirkus overveldet meg. Når jeg så russisk sirkus på TV hendte det av og til at jeg tenkte at det kunne være fint å bo i Russland, så kunne jeg gå i sirkus hver gang jeg ønsket det.

En sommer vi var på besøk hos familien i København tok min danske tante og onkel oss med på kinesisk sirkus i Tivoli. Jeg var i slutten av tenårene dengang, og jeg husker ennå hvor trollbundet jeg ble av det jeg så. Forestillingen ble holdt i Tivolis store konsertsal. Det ene imponerende numret etter det andre ble fremført, og publikum var sterkt beveget. Nå mens jeg skriver dette bringes minnene frem, om musikken som ble spilt, lyset som kastet flotte farger på scenen, samt artistene som fremførte sine elegante numre. Og jeg husker at stemningen blant publikum i salen var elektrisk. Jeg har ikke opplevd kinesisk sirkus siden, men blir det mulig er jeg ikke i tvil om at jeg ønsker å få det med meg.

Da jeg var kommet i 20-årene og gammel nok til å forstå lyrikken til Beatles-låtene skulle låta "Being for the Benefit of Mr. Kite!" gjøre at jeg på ny fattet interesse for sirkus. På den tida leste jeg lyrikken til Beatles-låtene, og jeg leste om bakgrunnen for låtene. Jeg hadde skaffet meg albumet "Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band" allerede da jeg var ungdom, og jeg lytta mye til albumet dengang. Men det var først når jeg var kommet i 20-årene at jeg for alvor oppdaget hva albumet innebar, både musikken og lyrikken.

Jeg leste om "Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band" i musikkaviser og -tidsskrifter, bla. den legendariske musikkblekka Puls (om tida jeg leste Puls - klikk på pilen til "Musikkens verden", klikk så på linken "Å lese om musikk"), samt i enkelte bøker. Og jeg ble sterkt fascinert når jeg leste at "Sgt. Pepper" er et konseptalbum der bandet Sgt. Pepper holder konsert i en park, og publikum er folka som er avbildet på albumets cover.

Kort fortalt regnes "Sgt. Pepper" som rockehistoriens første konseptalbum, videre regnes "Sgt. Pepper" som rockehistoriens første album der musikken vurderes som kunst. Albumets bærende tema er ungdomsopprøret og idealene på 60-tallet, med alt hva det innebar av frihetssøken, ønsket om livsutfoldelse, alternativ livsstil, rusromantikk, samt sterk eksperimentering med ulike kunstneriske uttrykk.

Hele albumet er unikt og gjennomført solid, og låta som regnes som albumets mest komplekse hva angår komposisjon og fremførelse er "Being for the Benefit of Mr. Kite!" Låta ble skrevet av John Lennon etter at han tilfeldigvis hadde kommet over en sirkusplakat i et antikvariat i London. Plakaten annonserte en forestilling for et annenrangs sirkus i England på slutten av 1800-tallet, og plakatens overskrift var nettopp........"Being for the Benefit of Mr. Kite!"

John kjøpte plakaten og tok den med seg hjem, og så skrev han lyrikken til det som skulle bli "Being for the Benefit of Mr. Kite!" på bakgrunn av plakatens tekst. Johns intensjon da han skrev låta var at han ville skape en atmosfære av sirkus, noe jeg synes at han har lykkes bra med. Åpningen på låta er en kort instrumental (som lyder som en fanfare) samt en trommevirvel - akkurat som i et sirkus når en forestilling innledes - og så begynner lyrikken slik: "For the benefit of Mr. Kite there will be a show tonight on trampoline..."

Hver gang jeg lytter til låta forestiller jeg meg at jeg befinner meg i et sirkus, og i mitt sinn opplever jeg alle numrene som låtas lyrikk skildrer. Låtas avslutning er fantastisk, der John synger: "...having been some days in preparation, a splendid time is guaranteed for all. And tonight Mr. Kite is topping the bill!" Deretter kommer en merkelig instrumental som virkelig får meg til å føle at jeg befinner meg i et sirkus.

"Being for the Benefit of Mr. Kite!" skulle altså utløse at jeg på ny fattet interesse for sirkus. Jeg ønsket rett og slett å oppleve den samme stemningen som låta skaper, samt at det var en nostalgi om barndommen da mine foreldre tok meg med på sirkus. Det ble derfor slik at jeg begynte å gå i sirkus igjen da jeg var kommet i 30-årene, og det har jeg fortsatt med til nå.

Hver gang jeg går i sirkus jeg lager et konsept ut av det. Noen dager i forveien - før jeg går - leser jeg litt om sirkushistorie. Å lese om sirkushistorie synes jeg er spennende, samt at det gir meg nødvendig inspirasjon. Når dagen endelig kommer varmer jeg alltid opp med albumet "Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band" før jeg går. Først lager jeg meg en kanne te (Beatles-gutta drakk enormt med te, især John) som jeg vil drikke av mens jeg lytter til albumet. Når teen er ferdig laget setter jeg "Sgt. Pepper" på stereoanlegget, og så lytter jeg hele albumet igjennom for å frembringe følelsen av sirkus. Det hender ofte at jeg avspiller "Being for the Benefit of Mr. Kite" både tre og fire ganger, fascinert av låta som jeg er.

Etter at jeg er ferdig med å varme opp og har kommet i rette stemning drar jeg ned til byen der sirkuset er (som regel på Tøyen rett ved Munch-museet). Jeg kjøper sukkerspinn, popcorn og brus først, innløser deretter min billett, og så går jeg inn i sirkusteltet. Inne i sirkusteltet lukter jeg sagmuggen, legger merke til belysningen, og hører orkesteret som spiller opp. Jeg finner min plass og setter meg, spent på hva jeg kommer til å få oppleve. Når sirkusdirektøren kommer ut i manesjen, ønsker velkommen og annonserer kveldens første forestilling, følger jeg spent med.

Og når jeg hører trommevirvelen bringes jeg tilbake til barndommen da mine foreldre tok meg med på sirkus...

 

 

 

Being for the Benefit of Mr. Kite!

For the benefit of Mr. Kite
There will be a show tonight on trampoline
The Hendersons will all be there
Late of Pablo Fanques Fair, what a scene!
Over men and horses hoops and garters
Lastly through a hogshead of real fire!
In this way Mr. K. will challenge the world!

The celebrated Mr. K.
Performs his feat on Saturday at Bishopsgate
The Hendersons will dance and sing
As Mr. Kite flies through the ring, don't be late!
Messrs. K and H assure the public
Their production will be second to none
And of course Henry The Horse dances the waltz!

The band begins at ten to six
When Mr. K. performs his tricks without a sound
And Mr. H will demonstrate
Ten summersets he'll undertake on solid ground
Having been some days in preparation
A splendid time is guaranteed for all
And tonight Mr. Kite is topping the bill!

- Lennon/McCartney

 

 

Nettsider:

 

Circopeida:

http://www.circopedia.org

 

Circus Arnardo:

http://www.arnardo.no

 

International Circus Hall of Fame:

http://circushof.com