Sansenes rike

"The Visit of the Queen of Sheba to King Solomon" (1890) - maleri utført av den engelske kunstneren Edvard Poynter. Maleriets motiv er dronningen av Sheba som avlegger kong Salomo et besøk da Israel var på høyden av sin makt og glans. Det berettes i Bibelen at dronningen ble overveldet over all prakten og luksusen ved hoffet til kong Salomo, samt av kongens visdom. Og det antydes at dronningen og kongen hadde et erotisk forhold sammen. Bibelen er full at både direkte og indirekte erotiske skildringer, og kong Salomo utheves i boka som en mann med sterk sans for kvinner. Han hadde et harem med mange hundre kvinner av kongelig rang, noe som til slutt førte hans sinn på avveier. Bibelen er meget presis på at kjærlighet omfatter langt mer enn kun erotikk. Foruten Bibelens skildringer er erotikken blitt skildret innen musikk, dans, kunst og diktning helt siden oldtiden. Få områder i livet opptar oss mennesker like mye som erotikken. Erotikken ansees av de aller fleste som noe av det fineste man kan oppleve, men samtidig kan den volde mye besvær. Alle mennesker har behov for nærhet og kontakt, og vi lar det få sitt uttrykk i bla. erotikken.

 

 

 

"Love is the answer, and you know that for sure."

- John Lennon

 

 

Første gangen jeg hadde sex med ei jente var jeg 18 år gammel. Jeg møtte henne i Hokksund en sen lørdagskveld og vi bli kjærester. Hun var søsteren til en av mine medelever på Hokksund Videregående skole der jeg gikk, men selv gikk hun ikke på denne skolen. Jeg husker henne som ei høy, slank, meget pen og intelligent jente. Hun var veldig fin å være sammen med, men manglet det barske og uslepne som jeg likte ved og søkte i jenter (for mer om dette, sjekk "Piker, vin og sang" ved menyvalget "Headlines").

Hun var altså ikke noen "bad girl" (som jeg egentlig søkte). Men prinsipper er til for å brytes, og noen ganger må man være pragmatisk, ellers kommer man ingen vei. Hun var bra nok som hun var, det var bare jeg som hadde en litt sær orientering om jenter.

Det ble selvsagt slik at vi hadde sex, og uerfaren og uvøren som jeg var gjorde jeg alle de klassiske nybegynnerfeilene. Jeg var for ivrig og for rask, rotete og usikker, og selvsagt meget klønete når vi lå der sammen. Hun var den erfarne av oss to, noe jeg ikke var klok nok til å verdsette. Jeg trodde jo at jeg som gutt måtte bevise at jeg behersket dette, og prøvde å være en slags "Mr. Loverboy". Istedet gjorde jeg en meget dårlig figur.

Hun sa ingenting om dette, men må nok ha vært skuffet. Skuffet over at jeg var såpass teit at jeg trodde jeg måtte bevise min manndom. Først i ettertid har jeg skjønt hvor dum jeg var, men sånn er det jo ofte når man er ungdom og ikke ser selv de feilene man gjør. Selvinnsikt kommer normalt senere i livet når man er blitt mer moden (for de som er så heldige å vinne den).

Likevel var denne første gangen veldig viktig for meg. Den var viktig fordi jeg kjente en jentes nakne kropp og hud mot min. Hennes munn mot min munn, hennes pust, hennes hender som tok på meg, hennes kyss og berøring. Meget fint, vart og ømt fra hennes side. Det var i seg selv en meget sterk opplevelse og jeg kommer aldri til å glemme den. Senere i min ungdom ble det flere jenter, og når jeg ble voksen kom kvinner inn i mitt liv.

Min erfaring med sex spenner over mange plan. Jeg synes sex kan være noe av det fineste som er, men jeg har også opplevd dets mørkere sider. Å være sammen med ei jente er meget sammensatt fordi to liv veves inn i hverandre. Likevel er det nettopp dette som jeg synes er det fineste og største ved et forhold; at mitt liv veves inn i ei jentes liv, og at hennes liv veves inn i mitt.

Sex er ikke noe mål i seg selv, men en måte å uttrykke kjærlighet, varme, ømhet og nærhet på. Iallfall er det slik for meg. Jeg har hatt noen jenter og kvinner i mitt liv, noen i kortere perioder, andre i lengre perioder. Jeg har også opplevd dyp ensomhet. Felles for de jeg har vært sammen med er at de alle, på hver sitt vis, har gitt meg mye. Når jeg skriver dette nå, så tenker jeg tilbake på da jeg var sammen med dem. De var alle ulike som mennesker, men ett fellestrekk går igjen; de var alle mer modne og erfarne enn jeg, enten hva gjaldt det å være i et forhold, eller det å ha sex.

Min første ordentlige kjæreste var tre år eldre enn jeg, og for meg var det både bra og dårlig. Det var bra på den måten at jeg opplevde en mer erfaren og sikker jente, både rent erotisk sett, men også på andre plan. Det var dårlig fordi det var en klar skjevhet og ubalanse i forholdet i og med at jeg var såpass ung og umoden.

Da jeg var i begynnelsen av 20-årene begynte jeg å fundere på hvorvidt jeg hadde homofil eller bifil legning. Det gjorde at jeg ved en anledning prøvde å ha sex med en gutt. Jeg traff ham da jeg var student på Blindern - en medstudent - og vi hadde sex sammen. Grunnen til at jeg gjorde dette var at en av mine aller beste venner ett par år i forveien hadde fortalt meg at han var homofil. Vi satt en kveld og natt og snakket sammen om hans homofile legning og sex. Måten han beskrev sine erotiske erfaringer på (uten å være vulgær) utløste mine funderinger på hvorvidt jeg hadde noe av samme legning.

Jeg hadde lest om praksisen i antikkens Hellas om voksne menn som tok til seg yngre gutter, og at de delte seng sammen (bla. gjorde filosofen Sokrates det). Så jeg prøvde, men fant fort ut av at jeg ikke har homofil eller bifil legning. Denne erfaringen gjorde at jeg ble helt sikker på min legning, en avklaring som var bra å få.

I voksen alder har jeg ikke vært så mye sammen med kvinner. Grunnen er den psykiske lidelsen og ensomheten som jeg sleit med i mange år. Ensomheten gjorde at jeg ble meget deprimert i perioder, men lengselen etter å være sammen med en kvinne forsvant selvsagt ikke. Jeg hadde likevel nok selvinnsikt til at jeg skjønte at jeg måtte gjøre meg ferdig med mine problemer før jeg eventuelt kunne bli sammen med en kvinne. Det var uaktuelt å bli sammen med en kvinne i disse årene fordi jeg da ville ha dratt med meg alle problemene inn i et eventuelt forhold.

Så skjedde flere ting som gradvis endret bildet. Det første var at mine leger sa at jeg var blitt frisk (mot alle odds, prognosen var meget dårlig), det andre at jobben på Polet hadde gitt meg et solid anker i tilværelsen, det tredje at jeg begynte på Twitter og etterhvert fikk venner, det fjerde (og viktigste) var at jeg møtte Paula og ble sammen med henne. Forholdet med Paula er nå avsluttet, men vi fortsetter som gode venner. Hun er noe av det fineste og viktigste som har hendt meg, og jeg er selvsagt ennå svært glad i henne.

Nå er jeg en mann som raskt nærmer seg de 50, og jeg kan se like mye tilbake i mitt liv som fremover. Det jeg ser i min fortid er både bra og dårlig. Jeg har gjort en rekke feil, men forhåpentligvis noe bra. Når det kommer til sex ser jeg at det har skjedd en gradvis utvikling og modning. Jeg har gått fra å være den usikre gutten som på tåpelig vis skulle bevise sin manndom, til det å være en mann som er trygg på seg selv.

Jeg er trygg i den forstand at jeg nå vet hva jeg vil, og det skaper en grei avklaring. Jeg vet endel om mine sterke og svake sider, noe som gjør at jeg har lettere for å være selvbevisst og føle meg avslappet når jeg er sammen med andre. Og det er greit å ha med seg når man er sammen med en kvinne, synes jeg. Fordi hvis man er sikker og trygg på seg selv, så vil det påvirke ens partner.

Jeg har ikke behov for å bevise noe som helst nå. Jeg er bare meg og ingen "Mr. Loverboy". Det holder for meg. 

 

 

 

Å, om han ville kysse meg
          med kyss av sin munn!
          Din kjærlighet er bedre enn vin.
          
   
  Duften av oljene dine er deilig,
          navnet ditt øses ut som olje.
          Derfor liker jentene deg.
          
   
  Ta meg med! La oss løpe!
          Kongen har ført meg inn i sine rom.
          La oss juble og glede oss over deg,
          la oss prise din kjærlighet høyere enn vin.
          Med rette liker de deg.
          
   
Svart er jeg, men søt,
          dere Jerusalems døtre,
          svart som Kedars telt,
          som Salomos teltduker.
          
   
Se ikke på at jeg er så svart,
          at solen har brent meg.
          Sønnene til min mor var harde mot meg,
          de satte meg til å vokte vinmarkene.
          Min egen vinmark har jeg ikke voktet.
          
   
  Si meg, du som jeg elsker, hvor gjeter du?
          Hvor hviler du ved middagstid?
          Hvorfor skulle jeg gå som en kvinne med slør
          der vennene dine gjeter sauene?
 
     Om du ikke vet det,
          du vakreste av kvinner,
          følg sporene etter flokken
          og gjet kjeene dine
          nær gjeterhyttene!
          
   
  Jeg vil ligne deg med en hoppe
          mellom faraos vogner, min elskede.
          
   
  Fine er dine kinn mellom perlesnorene,
          halsen din med kjede rundt.
          
   
  Snorer av gull skal vi lage til deg,
          med sølvperler på.

- Høysangen
 

 

 

Nettsider:

 

Ovid (Ancient Literature):

http://www.ancient-literature.com/rome_ovid.html

 

Eroti Cart (The History of Erotic Art):

http://www.eroti-cart.com

 

 

 

"Step Into This Room and Dance for Me" av Madrugada