24. mar, 2015

Charles Bukowski

 

"You have to die a few times before you can really live."

 

- Charles Bukowski

 

 

Det er sagt om Charles Bukowski at mange tviler sterkt på hvorvidt han virkelig levde slik han skildrer i sine romaner og dikt. Charles selv hevdet at han diktet sitt liv og at hans bøker er autentiske. Jeg vet ikke hva som er riktig og kan ikke dømme om det. Mannen skildrer jo et uvanlig fargerikt og sterkt levd liv, som langt overgår det de fleste får med seg iløpet av sine liv hva gjelder sterke opplevelser og skarpe betraktninger. Uansett hva som måtte være riktig regner jeg ham blandt mine favoritter.

Første møte med Charles var Factotum, som jeg leste da jeg var student. En kort roman i antall sider, men en stor og fargerik roman hva angår dens tematiske rikdom og livsbetraktninger. Siden har det blitt flere romaner av Charles, som Postkontoret og Nedenom og hjem. Alle sterke og vakre romaner som skildrer et barskt liv, mange nedturer, skyggesiden av USA, men også om livets dybde og menneskets skjønnhet.

Likefullt er det poesien til Charles som har gjort sterkest inntrykk på meg. Hans evne til å sette ord på daglige opplevelser, betraktninger, refleksjoner, tanker og følelser er formidabel. Jeg kjenner meg igjen i hans poesi, og den beveger meg stadig like sterkt. I bokhylla har jeg diktsamlingen The Pleasures of the Damned, som jeg kjøpte på Tronsmo bokhandel. Diktsamlingen som regnes som den ultimate av Charles. Jeg leser stadig i The Pleasures of the Damned, og hver gang treffer poesien meg, noen ganger hardt og brutalt, andre ganger ømt og sårt.

Charles Bukowski er ikke den største dikteren som jeg har lest, men han er en av de mest særpregede og originale på sin måte, synes jeg. Hans diktning er likefrem, enkel og røff, men kan også være øm og sår. Videre hadde han udiskutabelt sitt helt eget språk, og det er noe jeg liker. Han plagierte ikke andre, men kjørte sitt eget løp i det han skrev. Jeg synes kanskje at det blir noen gjentagelser av og til i hans diktning, men det gjør mindre da jeg setter såpass stor pris på å lese ham som jeg gjør. 

 

 

Nettside:

 

Bukowski net (offisiell nettside):

http://bukowski.net/