24. mar, 2015

Jack Kerouac

 

"My fault, my failure, is not in the passions I have, but my lack of control of them."

- Jack Kerouac

 

 

 

 

 

 

Første romanen av Jack Kerouac som jeg leste var On the Road - eller På kjøret som den norske tittelen er. Dengang da jeg fant romanen på slump i hylla i bokhandelen for mange år siden visste jeg lite om Jack, hans liv og diktning, og enda mindre om Beat-Generasjonen. Jeg kjøpte romanen, gikk hjem og leste den. Og jeg ble bergtatt.

On the Road ble innledningen til en ny litterær orientering for meg. Romanen fungerte som en nøkkel som åpnet mange dører. Jeg begynte å orientere meg innen hva Beat-Generasjonen var som fenomen. Videre begynte jeg å orientere meg innen bohem- og undegrunnsbevegelser. Jeg tolket ungdomsopprøret i USA på slutten av 50-tallet annerledes samt forstod 60-tallet med flower power og rock n´ roll på en ny måte. For å nevne noe.

Og jeg begynte å søke etter røttene som hadde gitt diktningen til Jack Kerouac næring. Det førte meg til grunnleggeren av moderne amerikansk poesi Walt Whitman. Å bli kjent med forfatterskapet til Jack gjorde at jeg tenkte en god del over hva sosial konvensjon og konformitet er som usynlige kontrollmekanismer som legger oss i lenker.

Etter On the Road har det blitt flere bøker av Jack, både en roman samt diktsamlinger. I tillegg har jeg begynt på en velskrevet og bra men omfattende biografi om ham. Første diktsamlingen av Jack som jeg skaffet meg var San Francisco Blues. Siden skaffet jeg meg Mexico City Blues og Heaven. Jeg har også skaffet meg Book of Blues, som er utdrag fra hans diktsamlinger samlet i én bok. Jeg har lest mye i alle disse diktsamlingene i årene som har gått siden jeg skaffet meg dem. Noe av det fine med Jacks poesi er at den er uvanlig original og særegen, samt at han har sin helt egen stemme.

Biografien om Jack som jeg har er The Voice is All av Joyce Johnson (Penguin Books Ltd. 2003). Da Paula og jeg var innom Shakespeare & Company i Paris for noen år siden kom jeg over denne biografien og kjøpte den så. Jeg begynte på den mens vi var i Paris, men har ikke fått lest den ferdig.

Videre har jeg bøkene Desolate Angel - Jack Kerouac, The Beat Generation and America av Dennis McNally (Da Capo Press 2003) og Text and Drugs and Rock n´ Roll - The Beats and Rock Culture av Simon Warner (Bloomsbury 2014) i bokhylla. Begge disse bøkene kjøpte jeg på Tronsmo bokhandel for 4-5 år siden.

Jeg har bladd i alle disse tre bøkene og kikket litt her og der, men ikke kommet ordentlig igang og fått lest de sammenhengende ennå.

Det jeg har lest av Jack Kerouac har fått stor innvirkning på hvordan jeg tenker og forstår samfunn og konformitet. Videre har det fått innvirkning på hvordan jeg tenker og forstår frihet og livsutfoldelse. Jeg ønsker selvsagt å være et fritt og selvstendig individ. På bakgrunn av det jeg har lest av Jack skjønner jeg at jeg må frigjøre meg fra usynlige lenker (som legges på meg) for å oppnå det.

Jeg hadde lest Jack av Ulf Lundell og Hvite Niggere av Ingvar Ambjørnsen før jeg begynte å lese Jack Kerouac. Likevel skulle On the Road bli vannskillet for meg. On the Road var rett og slett en åpenbaring da jeg leste romanen, og i dag vurderer jeg On the Road som den klart sterkeste og mest velskrevne av alle hans romaner. Men også Jacks poesi, eller blues om man vil, er meget sterk. Det er en øm og sår, men også morsom og rar, poesi som beveger meg når jeg leser den.

Så på bakgrunn av det jeg har lest av og om Jack Kerouac er min forståelse av samfunn, frihet og livsutfoldelse blitt betydelig endret, trolig for resten av mitt liv.

 

NB! Denne artikkelen vil bli utvidet.

 

 

Nettside:

 

Jack Kerouac:

http://www.jackkerouac.com/