25. mai, 2015

"Eyes Wide Shut" - en psyko-erotisk odyssé og åpenbaring...

 

 

"I have seen one or two things in my life but never, never anything like this."

 

- Nick Nightingale, Eyes Wide Shut

 

 

 

Jeg sitter ved arbeidsbordet pattende på pipa. Novellen Dream Story (Traumnovelle) av Arthur Schnitzler og filmen Eyes Wide Shut (dvd) av Stanley Kubrick ligger på bordet ved siden av computeren. Filmens soundtrack (cd) er satt på stereoanlegget og musikken flyter rolig ut i hele leiligheten. Jeg har laget meg en kanne bjørnebær-te som jeg vil drikke av mens jeg beretter om da jeg så Eyes Wide Shut på Eldorado kino. Da filmen kom på plakaten høsten 1999 var jeg full av forventninger. En ny Kubrick-film var en begivenhet! Svoren fan av regissøren som jeg dengang var og fremdeles er.

Jeg stryker en fyrstikk og fyrer opp pipa på ny, tar ett par dype drag.........velduftende tobakksrøk henger rundt meg her jeg sitter. Minnene strømmer på, og her begynner min beretning... 

Det var en kveld i november. Vi var åtte stykker som satt på Justisen bar, drakk øl og pratet. Ute var det kaldt og mørkt, men inne på baren lunt og trivelig. Den dempede belysningen samt stearinlysene på bordene kastet et trolsk skjær i lokalet. Vi var fem gutter og tre jenter som satt rundt et langbord. De tilhørte et miljø med kunstnerspirer som jeg hang sammen med på den tiden. Et meget spennende miljø, syntes jeg.

Jeg hadde uka i forveien avtalt med to av guttene at vi skulle se Eyes Wide Shut den kvelden. Alle ved bordet visste at jeg og de to andre guttene skulle se Eyes Wide Shut, så praten mellom oss dreide seg om hvordan seksualiteten skildres innen litteratur, musikk, kunst og film, samt om Stanley Kubrick og hans filmer.

"Men har du ikke lest Foucaults Seksualitetens historie da Morten?" spurte ei av jentene meg. "Nei, den har jeg jeg dessverre ikke fått lest," svarte jeg. "Det er en makeløs bok!" fortsatte hun. "Foucault tegner et bilde av seksualitetens historie fra antikken til i dag, og setter seksualiteten inn i en bred sosial og kulturell sammenheng." Praten om Foucault summet videre rundt bordet. Jeg tok en slurk av ølen, fant frem tobakkspakken og begynte å rulle en rullings, grunnet på det hun hadde sagt.

Hun kikket på meg, ventet på mitt svar mens jeg rullet rullingsen. "Jeg har lest noe om seksualhistorie, men altså ikke boka til Foucault," sa jeg mens jeg fyrte opp rullingsen. "Dere tre skal jo se Eyes Wide Shut i kveld," sa hun mens hun flyttet blikket fra meg til de to andre guttene som skulle være med på filmen. "Foucaults bok ville trolig ha utdypet filmens tema for dere, slik jeg tenker?" 

De to andre guttene nikket, og den ene sa: "Jeg har lest Seksualitetens historie og ser frem til å se denne nye Kubrick-filmen i kveld. Det kan bli en stor opplevelse." En av de andre ved bordet spurte: "Men hva med Traumnovelle av Arthur Schnitzler, da? Har noen av dere lest den?" "Jeg har lest den," svarte jeg. "Det er en fascinerende og suggerende novelle. Jeg er spent på hvordan Kubrick følger den opp i filmen." "Schnitzler var en nær venn av Freud og de påvirket hverandre ved sine forfatterskap," sa en de andre jentene. "Det blir spennende å høre om hvordan dere opplever filmen," fortsatte hun. "Ja, jeg gleder meg veldig," svarte jeg henne. "Jeg kjøpte og leste Traumnovelle i engelsk utgave tidligere i høst for å få en tematisk bakgrunn for filmen."

"Æsj! Så dumt at jeg ikke har skaffet meg billett! Skulle ønske at jeg kunne bli med og se Eyes Wide Shut sammen med dere tre i kveld!" sa en av de andre guttene. De øvrige nikket samtykkende. "Stanley Kubrick er en stor regissør. Ikke den mest populære regissøren i Hollywoods historie, men kanskje den viktigste," sa en annen. "En ny film av ham er noe man bare må få med seg."

Så begynte vi å prate om Stanley Kubrick og hans filmer. Nye skummende halvlitere ble plassert på bordet av servitøren, og vi skålte og drakk. "Hvilken av hans filmer setter dere høyest?" spurte en av guttene. "Selv setter jeg 2001- En romodyssé høyest." Vi andre nikket, enige om at 2001 er et mesterverk. Jeg sa at det er umulig å sette Kubricks filmer opp mot hverandre da de alle er genuine og unike, at de derfor må forstås på egne premisser. "Det er jeg enig med deg i," sa en av guttene. "Det særegne med Kubrick er at nesten alle hans filmer definerer en sjanger. Hvilken film man setter høyest blir en smakssak og høyst subjektivt."

Etter at vi hadde prata slik ei stund kikket en av guttene på klokka og sa: "Ikke lenge til filmen begynner. Vi bør stikke nå slik at vi er der i god tid. Må jo rekke å kjøpe sjokolade og karameller før filmen begynner." Jeg drakk ut ølen, reiste meg fra bordet og tok på meg jakka. De to andre reiste seg også og tok på seg sine jakker. "Ha en fin filmkveld alle tre!" sa en av jentene. "Dere må fortelle oss om filmen når vi treffes neste gang!" Vi nikket og sa at det skulle vi gjøre. "Det må vel bli til helga?" sa jeg. "Når vi skal være hos Janne?" "Ja, det passer utmerket!" svarte hun. "Alle vi som er her, pluss noen andre også, skal jo komme til henne på lørdag."

Vi sa hade til de andre ved bordet og gikk ut på gata. Det kalde høstregnet hadde gjort luften rå og lysene fra de passerende bilene skinte i den våte asfalten. Mens vi ruslet til Eldorado kino småpratet vi om Kubrick, Foucault og Schnitzler. Og vi var alle veldig spente på hva vi ville komme til å oppleve.

Da vi ankom kinoen var den allerede full av folk som ventet. Vi stilte oss i køen ved kiosken for å kjøpe sjokolade og karameller. Da vi hadde fått posene og betalt gikk vi bort til salen der Eyes Wide Shut skulle vises. Vi innløste våres billetter og gikk inn i salen, fant frem til plassene midt i salen og satte oss. Mens reklamen rullet over lerretet gomlet vi i oss sjokolade og karameller. Reklamen kjedet meg en god del, full av forventning som jeg var over å skulle se en ny Kubrick-film. Endelig var reklamen ferdig og lysene ble dempet helt.

Og filmen begynte...

Filmens første scener var rolige, nærmest som et ordinært sosialt drama. Men etterhvert merket jeg at jeg var fjetret. Bildene som rullet over lerretet, dialogene, musikken, rollekarakterene, filmfotograferingen, lysene, miljøskildringene... Alt bygget seg opp til en sitrende psykologisk stemning. Jeg opplevde filmen som drømmeaktig. Den var som en drøm i våken tilstand. Filmens erotiske lading, som nærmest var elektrisk, var til å ta og føle på. Eyes Wide Shut bygget seg gradvis opp i intensitet, filmen var som en psyko-erotisk odyssé. Og da filmen nådde sitt psykologiske klimaks - en scene som viste et slags religiøst-erotisk rituale i et stort palass - kunne jeg ikke unngå å bli overveldet.

Jeg ble dratt inn i scenen. Det var som om jeg befant meg i rommet med alle de maskerte menneskene og de halvnakne damene. Og jeg kunne ikke ta øynene vekk fra mannen i rød drakt og røkelseskar som sang med monoton mørk stemme. Han så ut som en yppersteprest i det religiøst-erotiske ritualet som utspant seg på lerretet. Scenens stemning var både suggerende og uhyggelig på samme tid. Der og da kunne jeg ikke la være med å tenke på Traumnovelle av Arthur Schnitzler. Jeg kunne heller ikke la være med å tenke på det jeg hadde lest om tempelorgier i oldtidens kulturer.

Scenen var som en hypnose...

Da filmen var ferdig var jeg både overveldet og nummen. Igjen hadde jeg opplevd en sterk Kubrick-film som hadde påvirket mitt sinn og mine følelser. Eyes Wide Shut var for meg en filmatisk tour de force i både sinnet og følelsene. Jeg reiste meg og ruslet ut av salen sammen med de to andre guttene. Før vi gikk ut på gata måtte de på toalettet. Mens jeg ventet i kinohallen rullet jeg meg en rullings. Da vi var kommet ut på gata fyrte jeg opp rullingsen, og vi ruslet så sammen ned til Jernbanetorget for å ta banen hjem. 

"Nå? Hva synes dere?" spurte jeg mens vi ruslet. Jeg tok et drag av rullingsen, så den blå røken drive langsomt avsted i den mørke høstluften. "Jeg likte filmen veldig godt. Den innfridde for min del," svarte den ene. "Men jeg må se den flere ganger og tenke endel over det jeg har sett, som alltid med Kubricks filmer." "Jeg synes også det," sa den andre. "En Kubrick-film er ikke noe man ser kun én gang for så å gjøre en rask konklusjon. Jeg trenger tid til å fordøye alle inntrykkene som filmen har gitt meg." "Jeg tenker likedan," svare jeg. "Kubrick er den han ér, og alle hans filmer må sees flere ganger før man konkluderer."

Så takket vi hverandre for kvelden. Jeg kastet sneipen på bakken og knuste den med skoen, sa: "Da sees vi på lørdag? Når vi er samlet hos ...... og kan fortelle de andre om hvordan vi opplevde filmen." "Ja, det gjør vi! Det blir artig å fortelle de andre om filmen," svarte de to andre. "Husk å ta med Traumnovelle av Arthur Schnitzler! Den vil sikkert flere av de andre se på." Jeg svarte at det skulle jeg gjøre. Så gikk vi ned trappa til stasjonen og skilte lag. 

Mens jeg satt på banen på vei hjem tenkte jeg på Eyes Wide Shut og alle inntrykkene som filmen hadde gitt meg. Jeg kikket ut i mørket, betraktet byens lys i det fjerne. Og jeg følte meg fremdeles overveldet. Da jeg var kommet hjem gikk jeg inn på kjøkkenet og satte over vann til en kanne te. Lys våken som jeg var ville jeg drikke noen kopper te og lese en stund før jeg la meg.

Mens teen traktet gikk jeg bort til bokhylla og fant Traumnovelle. Jeg bladde litt i boka mens jeg ventet på at teen skulle trakte ferdig, så på linjene, ordene, følte det lett grove papiret under fingrene. Da teen endelig hadde traktet ferdig skjenket jeg en kopp, gikk så med koppen bort til stresslessen i stua, satte koppen med den duftende teen på salongbordet og tente leselampen.

Jeg satte meg godt tilrette i stresslessen, åpnet boka, og beveget meg inn i Schnitzlers suggerende erotiske verden...

 

 

 

Baby did a bad bad thing, baby did a bad bad thing.
Baby did a bad bad thing, baby did a bad bad thing.

You ever love someone so much you thought your little heart was gonna break in two?
I didn't think so.
You ever tried with all your heart and soul to get you lover back to you?
I wanna hope so.
You ever pray with all your heart and soul just to watch her walk away?

Baby did a bad bad thing, baby did a bad bad thing.
Baby did a bad bad thing, feel like crying, feel like crying.

You ever toss and turn your lying awake and thinking about the one you love?
I don't think so.
You ever close your eyes your making believe your holding the one your dreaming of?
Well if you say so.
I hurts so bad when you finally know just how low, low, low, low, low, she'll go.

Baby did a bad bad thing, baby did a bad bad thing.
Baby did a bad bad thing, feel like crying, feel like crying.

Ohh. Feel like crying, feel like crying.
Ohh, feel like crying, feel like crying.

Baby did a bad bad thing, baby did a bad bad thing.

- Chris Isaak 

 

 

 

Nettsider:

 

 

Eyes Wide Shut (Wikipedia):

http://en.wikipedia.org/wiki/Eyes_Wide_Shut

 

Eyes Wide Shut (1999) - Esoteric analysis (Jay´s Analysis):

http://jaysanalysis.com/2011/01/25/eyes-wide-shut-1999-esoteric-analysis/

 

Eyes Wide Shut: Dream Movie (Off Screen - Where Film Matters):

http://offscreen.com/view/eyes_wide_shut_dream_movie

 

The Corridors of the Marvelous (The Story of O):

http://storyofo.info/marvelous.html