Folkevognbuss, ZZ-Top, noen kasser øl, og tre jenter...

Volkswagen T2 - uoffisielt kalt for "Kombi" (eller "Folkevognbuss" på folkemunne). Kombi var den andre modellen til bilprodusenten Volkswagen etter den legendariske T1 ("Boble" på folkemunne). Produksjonen av Kombi startet i 1950 og modellen ble raskt meget populær i Tyskland samt en rekke andre land. På 60-tallet fikk Kombi kultstatus blant hippiene og derfor betegnelsen "Hippiebussen". Kombi ble også hyppig brukt av russen her hjemme - praktisk, rimelig og anvendelig som modellen var. Brasil hadde den siste fabrikken som produserte Kombi. Modellen ble produsert inntil 2013 da nye og strengere sikkerhetsregler gjorde at den gikk ut.

 

 

 

"Baby you can drive my car, and maybe I love you."

- Paul McCartney

 

 

Det var om vinteren at min kamerat kjøpte seg en folkevognbuss. Han hadde nettopp tatt lappen og var ivrig etter å få seg en bil. Fordi han gikk med avisa Fremtiden dengang - en meget god rute som gjorde at han alltid hadde penger - var det mulig for ham å ta opp et lite lån i den lokale banken i bygda slik at han kunne kjøpe seg en bruktbil. Vi i gjengen var alle spente på hva slags bil han ville kjøpe seg.

En vinterdag da jeg stakk bortom ham spurte han: "Har du lyst til å bli med ned til garasjen? Jeg har noe å vise deg!" Jeg svarte at det ville jeg gjerne, så vi tok på oss ytterklærne og gikk ned den bratte skråningen til fellesgarasjen for borettslaget. Og der på selve garasjeplassen stod en gul folkevognbuss. Vi gikk bort til bussen, og han spurte meg: "Nå? Hva synes du så om gliset?" "Jøss!" svarte jeg. "Du har skaffet deg denne? Ser bra ut på utsiden. Hvor mye gryn måtte du legge ut?" "Litt, men ikke mye. Jeg fikk en veldig god pris," svarte han.

"Har du prata med.....? Han er jo bilmekaniker. Kanskje han kunne se på den, stramme opp motoren og andre ting?" spurte jeg mens vi gikk rundt bussen og kikket på den. "Du er den første som får vite at jeg har kjøpt denne siden vi er bestevenner," svarte han. "Men ja, jeg har tenkt å ta en prat med ham." "Jeg tror han vil gjøre det gratis siden han er med i gjengen, eller kanskje for ett par kasser øl," la jeg til. "Hehehehe! Det er meget mulig," flirte han.

Ett par uker senere tok han kontakt med vår felles bilmekaniker venn. Han kikket på bussen, gikk over motoren, karosseriet og andre ting. Motoren ble strammet opp, plugger og enkelte motordeler skiftet, noe rust sveiset, bremsene og lysene kontrollert. I mellomtiden hadde resten av gjengen fått vite om bussen, og vi gjorde felles dugnad for å få den fin innvendig. Jeg sydde gardiner og puter, andre la trekk på setene, andre igjen samla inn gryn slik at vi kunne kjøpe et bilstereoanlegg. 

Og da våren endelig kom var bussen klar for å innta landeveien...

Vi tok noen turer med bussen i hjembygda og Drammensområdet. Det var ofte på kveldstid i helgene at vi kjørte rundt i traktene på utkikk etter folk vi kjente, især jenter. Blant oss var det tre stykker som hadde lappen da, og det hendte rett som det var at han som eide bussen overlot rattet til en av de to slik at han kunne sitte bak, prate med oss andre og drikke øl.

Men det var på 17. mai at bussen fikk sin offisielle dåpstur. Da kjørte vi først til Hokksund og plukket opp en annen fyr som skulle være sjåfør for oss den dagen. Han tilhørte ikke gjengen, men vi hadde vært mye sammen med ham i guttedagene og visste at han var en stødig fyr. Han hadde i tillegg et utrolig drag på damene, så han ordnet det slik at tre jenter ble med oss. Det satte vi selvsagt pris på. Vi var fire gutter (meg, han som eide bussen, en annen i gjengen, samt sjåføren) og de tre jentene som kjørte i bussen den dagen. I forkant hadde vi kjøpt noen kasser med Aass øl slik at vi hadde rikelig med drikke hele dagen.

Vi puttet ZZ-Top-albumet Eliminator på bilstereo´n og satte så kursen mot Tønsberg...

Rullet på landeveien ned mot Tønsberg mens Gimme All Your Lovin strømmet ut av høytalerne på full guffe. Det var en solrik og meget varm dag, vinduene var derfor nede slik at folk vi passerte på enkelte småsteder kunne høre musikken lang vei. Den ene ølen etter den andre ble sprettet, vi sang med på Gimme All Your Lovin samt de øvrige låtene på albumet, og dagen var sabla bra. Jentene var ikke snaue, de drakk like mye øl som oss gutta, og av og til vanket det et kyss.

Da vi ankom Tønsberg parkerte vi bussen, tok med oss noen poser med øl, og ruslet så over til festplassen der mye folk var samlet. Været var strålende, folk var i godt humør, og alle vibber gode. Den varme vårsola hadde gjort noe med folk, det virket som om at det var lystig stemning i hele byen. Vi smilte og vinket til de vi traff på mens vi ruslet mot festplassen, mange smilte og vinket tilbake. Så ankom vi festplassen og ble der en stund. Vi hang sammen hele tiden, drakk øl, spiste grillmat og pølser, nøt vårsola og småklinte med jentene.

Etter at vi hadde vært på festplassen en god stund ville vi vandre gatelangs i byen. Vi hadde drukket opp nesten alt ølet vi hadde tatt med oss, så vi stakk først bortom bussen for å hente ny forsyning. Da vi hadde fylt posene tok vi en sveip innom byen. Jentene ville inn på en pub, men vakta nektet dem inngang fordi de var for fnisete og skrålete, brisne som de var. Vi vandret videre gatelangs. Etter å ha vandret slik en stund hadde vi sett nok av folkelivet i byen og ville hjem. Vi ruslet brisne og glade tilbake til bussen mens vi nynnet og småklinte. 

De andre satte seg inn i bussen, imens stod jeg og en av jentene og klinte på utsiden. Vi var begge småfulle, men jeg husker ennå kyssene som hun gav meg, og jeg husker at hennes parfyme luktet veldig godt. "Morten! Se nå til helvete å dra inn tunga og sett deg inn!" brølte sjåføren utålmodig. "Hvis du ikke setter deg inn nå, kjører vi fra deg! Det var da faen som dere skulle kline da? Kan dere ikke gjøre det i bussen?" 

Jeg og hun flirte, plukket opp ølposen og satte oss inn. Sjåføren var gretten fordi han hadde måtte vente, men begge mine venner flirte. De hadde også fått klint med jentene, så de var fornøyde. Sjåføren var den eneste som ikke hadde fått klint siden vi andre hadde kapret hver vår jente. I tillegg måtte han holde seg edru og konsentrere seg om kjøringen mens vi andre kunne feste og ha det gøy, noe som påvirket humøret hans.

Så startet sjåføren bussen, kjørte ut på landeveien og satte kursen mot hjembygda. Og mens vi kjørte tilbake til hjembygda strømmet Gimme All Your Lovin ut av høytalerne til bilstereo´n...

 

 

 

I got to have a shot of what you got is oh so sweet.
You got to make it hot, like a boomerang I need a repeat,

Gimme all your lovin', all your hugs and kisses too,
Gimme all your lovin', don't let up until we're through,

You got to whip it up and hit me like a ton of lead,
If I blow my top will you let it go to your head?

Gimme all your lovin', all your hugs and kisses too,
Gimme all your lovin', don't let up until we're through.

You got to move it up and use it like a screwball would.
You got to pack it up, work it like a new boy should.

Gimme all your lovin', all your hugs and kisses too.
Gimme all your lovin', don't let up until we're through.

- Billy Gibbons / Frank Lee Beard / Joe Michael Hill