Morgenstund med Olaf Bull, pipe og espresso kaffe...

Olaf Bull (bildet tatt 1919) - norsk forfatter, dramatiker og poet. Regnes blant de mest betydningsfulle norske lyrikere på 1900-tallet. Han bidro i stor grad til å forme moderne norsk diktning. Regnes videre som vår første storbydikter. Hans originale diktning er filosofisk reflekterende med motiver som kretser rundt livet i storbyen, årstidene, kjærligheten, erotikken, døden, samt konflikten mellom drøm og virkelighet. Levde et utsvevende liv som bohem.

 

 

 

"For hver venn som dør, må man leve sterkere selv."

 

- Olaf Bull

 

 

Jeg våkner grytidlig av meg selv...

Først ligger jeg en stund i sengen og lar søvnens døsighet langsomt slippe taket. Soveromsvinduet har stått åpent gjennom hele natten, så luften på soverommet er frisk og god. Langsomt blir jeg helt våken.

Jeg står opp og tar på meg slåbroken, myser ut av soveromsvinduet og kikker ned på gårdsplassen under min leilighet. Det er helt stille der ute. Ikke ett menneske er å se, ikke en bil er å høre. Jeg lar vinduet være åpent slik at frisk luft fortsatt kan strømme inn på soverommet og i leiligheten.

Gjespende tusler jeg ut på kjøkkenet og åpner kjøleskapet. Henter frem tranflasken, åpner korken, og jeg tar en liten slurk. Etterpå drikker jeg ett par glass vann med krøstet lime og litt havsalt. Det kalde vannet med den gode smaken av krøstet lime kjennes deilig forfriskende.

Jeg tørker meg rundt munnen med håndbaken og tusler ut på badet for å ta min morgendusj. Vannet skrus på og varmen reguleres. Mens jeg står der i dusjen nyter jeg det varme bløte vannet som renner ned over kroppen, og jeg kjenner hvordan jeg kvikkes opp. Finner flasken med dusjolje, gnir dusjoljen langsomt inn over hele kroppen, og kjenner hvordan oljen gjør huden helt glatt og myk. Etterpå skyller jeg av oljen og ser på det hvite skummet som langsomt renner ned i sluket.

Morgendusjen har gjort meg godt, jeg føler meg meget opplagt og vel. Jeg skrur av vannet og finner et stort frottehåndkle og tørker meg grundig. Dusjoljen har gjort huden helt myk og glatt, og den dufter svakt av aprikos. Etter at jeg har tørket meg ferdig henger jeg fra meg frottehåndkleet, tar jeg på meg slåbroken og går ut i stua.

De røde gardinene i stua er trukket for, så hele rommet ligger i et behagelig dempet rødt lys. Jeg kikker i cd-hylla og tar frem en cd med fiolinmusikk av Mozart, går hen til stereonalegget og setter på cd´en. Den vakre fiolinmusikken strømmer rolig ut av høytalerne og fyller leligheten. Jeg lytter til musikken ett par minutter og lar den bevege min sjel.

Men! Jeg har fått lyst på sterk svart kaffe nå. Jeg går ut på kjøkkenet, finner espressokannen og tapper vann i den. Så har jeg espresso kaffebønner i kaffekvernen og maler dem. Når jeg tar lokket av kvernen brer en velduft av nymalt kaffe seg på kjøkknet. Jeg har den malte kaffen i espressokannen og skrur kannen godt sammen, har den på plata og setter varmen på.

Mens kaffen brygges finner jeg pipa og pakken med piperensere, samt henter en flaske skotsk whisky i barskapet. Jeg har litt whisky i pipekammeret (der tobakken er) og renser røkkanalen og kammeret grundig med piperensere. Under rensingen løser whiskyen opp smuss og tjære, desinfiserer og tilfører en svak aroma av whisky. Når jeg smaker på pipa etterpå smaker den godt innrøkt pipe, aromatisk tre, nøtter, krydder, mokka, lær, samt litt whisky.

Kaffen er snart ferdig brygget og duften av kaffe på kjøkkenet er markant. Jeg finner metallboksen med tobakken og stapper pipa varsomt. Etter at pipa er ferdig stappet tar jeg espressokannen av plata og skjenker den velduftende kaffen i espressokoppen. Jeg lar kaffen kjøles litt før jeg drikker den.

Pipa skal nå fyres opp. Jeg finner fyrtøyet, stryker en fyrstikk og fordeler flammen over hele tobakksflaten, tar ett par dype drag, og blåser den kremete røken langsomt ut. En velduft av pipetobakk brer seg på kjøkkenet og i stua. Jeg nyter tobakkens fruktige aroma av kvister, nøtter, sjokolade, karamell, tørket frukt, lær, moskus og krydder.

Pattende på pipa går jeg hen til bokhylla for å kikke igjennom noen av mine diktbøker. Etter at jeg har kikket en liten stund velger jeg Olaf Bull - Samlede dikt. Jeg åpner boka, tar ett par drag av pipa, og kikker i innholdsfortegnelsen. Til slutt velger jeg diktene Vaarbrytning, En sang om ingenting, Det nye rum, En sangers flukt og Syv roser. Fornøyd med diktene jeg har valgt henter jeg koppen med den velduftende kaffen på kjøkkenet og tar den med meg inn i stua.

Der setter jeg meg i stresslessen, tenner stålampen bak stolen for å ha godt leselys, og tar en god slurk av kaffen. En intens og lett bitter aroma av røstede kaffebønner, tjære, nøtter, lakrisrot, jord, brente elementer og røyk brer seg i munnen. Jeg tar en ny slurk og tømmer koppen. Den sterke kaffen fyller meg med velbehag. Så putter jeg pipa i munnen igjen, tar ett par dype drag, åpner diktboka, og begynner å lese...

 

 

 

Vaarbrytning

 

Viddernes høie kam, saa langt tilfjelds

sætter en mørk og kuldeskjær kant mod kvelden.

Himmelens sol gaar ned i guldrød pels,

blussende barn gaar ned bag sauefelden.

Sæterens vold er kold - det risler stilt

henover bækkens sten, og ned fra skaret

suser en mørk og vaarlig vind paa filt

gjennom de tomme trær langs bækkefaret...

 

- Olaf Bull

 

 

 

Nettsider:

 

Olaf Bull (Bokselskap):

http://www.bokselskap.no/forfattere/bull

 

Mr.Espresso (meget bra og informativ nettside om espresso):

http://mrespresso.com