Morgan Kane var hans navn...

Morgan Kane U.S. Marshal - maleriet er av den spanske kunstneren Fernando Fernández Sánchez. Den fiktive westernhelten Morgan Kane ble skapt av nordmannen Kjell Hallbing og skulle bli en gedigen suksess. Kjell Hallbing jobbet som bankfunksjonær, og under pseudonymet Louis Masterson skrev og utga han til sammen 83 Morgan Kane bøker. Første boka ble utgitt i 1966 og serien skulle bli norsk forlaghistories største suksess gjennom tidene. På begynnelsen av 70-tallet startet det som skulle bli "Morgan Kane eventyret". Bøker på bøker, samt noveller og artikler, kom som en stri strøm fra Kjell Hallbings hånd. I Norge alene er 11 millioner bøker blitt utgitt (i alt er det blitt utgitt 22 millioner bøker i 11 land). Morgan Kane bøkene gjengir en delvis korrekt historisk bakgrunn og miljøskildringene er troverdige. Tross den gedigne suksessen er det aldri blitt noen filmatisering av Morgan Kane bøkene.

 

 

 

"When I was a boy, the Sioux owned the world. The sun rose and set on their land; they sent ten thousand men to battle. Where are the warriors today? Who slew them? Where are our lands? Who owns them?"

- Sitting Bull

 

 

Hallå gutta!

Her kommer malen for hvordan dere kan ha en skikkelig fet aften der "det ville vesten" er bærende tema. Det er en kombinasjon av norsk tradisjonsmat, Morgan Kane bøker, musikk av Hank Williams III og Ennio Morricone, amerikansk bourbon whiskey og Virginia tobakk, samt en klassisk westernfilm av regissøren Sergio Leone.

Idéen til dette opplegget er min, men jeg fikk inspirasjonen av en av mine følgere på Twitter. Vedkommende følger skrev i en tweet til meg at han hadde spist erter, kjøtt og flesk, og at maten hadde "varmet sjelen". Jeg fattet interesse og sjekket oppskrifter på erter, kjøtt og flesk på nettet samt i ett par av mine kokebøker. På nettsiden matprat.no leste jeg at erter, kjøtt og flesk er norsk tradisjonsmat, men jeg tenkte at en slik rett vel så mye kan sies å være cowboy-mat.

Jeg ville ha en kveld med erter, kjøtt og flesk, og begynte raskt å fundere på hvordan jeg kunne lage et konsept for en helaften basert på denne retten. Så de følgende dagene tenkte jeg på hvordan jeg kunne lage et konsept med "det ville vesten" som bærende tema. Det jeg kom frem til var at jeg ville ha en totalopplevelse der westernlitteratur, amerikansk countrymusikk, amerikansk whiskey og tobakk, samt en klassisk westernfilm inngikk.

Slik jeg så for meg kvelden trengte den oppvarming for å skape den rette stemningen. Videre måtte kvelden ha musikk som passet til konseptet, samt egnet drikke, tobakk og film. Oppvarmingen måtte bli at jeg leste en Morgan Kane bok. Morgan Kane var et opplagt valg da serien er westernlitteratur per se, iallfall for meg. Dernest ville jeg ha passende musikk mens jeg lagde maten for å forsterke stemningen, og kom frem til at Ennio Morricone og Hank Williams III ville være utmerket.

Jeg tenkte litt på hva jeg skulle drikke til erter, kjøtt og flesk. Et rikt og fyldig øl med sødmefull maltkarakter som kunne matche det salte i maten var et opplagt valg. Valget av hva slags brennevin jeg skulle ha utover kvelden var enkelt. Selvsagt var det amerikansk bourbon whiskey, noe annet ville ikke duge. Utover det ville jeg røke ren Virginia pipetobakk da jeg ikke så for meg andre tobakkstyper som passet konseptet like bra. Og når det gjaldt hvilken film jeg ville se falt valget på Once Upon a Time in the West av Sergio Leone. Jeg kunne forsåvidt ha valgt For en neve dollar eller Den gode, den onde og den grusomme. Også de er utmerket western-filmer av Sergio Leone. Men akkurat den kvelden falt altså valget på Once Upon a Time in the West.

Og dermed hadde jeg hele konseptet klart med litteratur, meny for mat og drikke, musikk, brennevin, pipetobakk og egnet westernfilm. Da var det bare å sette igang...

Jeg dro ned til byen. Stakk først innom Oslo City for å kjøpte musikk på Platekompaniet. Jeg fikk fatt i ei av de som jobber der og spurte etter skiver med Ennio Morricone og Hank Williams. Hun var meget vennlig og tok meg med til hyllene. Jeg bladde i hyllene og fant raskt Ennio Morricone - Complete Spaghetti Westerns (boks med 5 cd´er) samt skiva Hank III - Lovesick, Broke & Driftin.

Fordi jeg allerede hadde en boks med ren Virginia var det ikke nødvendig å kjøpe ny pipetobakk. Dessuten stod Once Upon a Time in the West i dvd-hylla på mitt soverom, så westernfilmen var også sikret. Og jeg hadde ei flaske med bra amerikansk bourbon whiskey i barskapet.

Da jeg hadde handlet på Platekompaniet ruslet jeg bort til gamle Eldorado kino (nå omgjort til bokhandel) og kjøpte tre Morgan Kane bøker der. Med musikk og bøker i posen tok jeg trikken til den store innvandrersjappa i Storgata og kjøpte lammekjøtt i ferskvaredisken der.

Godt fornøyd med handleturen i byen tok jeg banen hjem.

I nærbutikken hjemme der jeg bor kjøpte jeg en pakke flesk, samt noen bokser Aass Bayer, kålrot, purre og poteter. Da jeg kom hjem lagde jeg en kanne kaffe, satte meg så i stresslessen og begynte på For en neve pesos. Jeg syntes at boka var både velskrevet og spennende, og ble derfor oppslukt av Morgan Kanes verden. En god stund  satt jeg der i stua og leste. Det var en rolig og fin ettermiddag, og jeg kom etterhvart i riktig så god stemning. Den svarte kaffen som jeg drakk og pipetobakken jeg røkte forsterket den gode opplevelsen som boka ga meg.

Etter ett par timer var tiden kommet for å begynne på maten.

Kvelden i forveien hadde jeg lagt en passe mengde erter til bløt, så de var klare til koking. Jeg hadde ertene i kjelen og dekket de med vann, tilsatte buljongterning, en god klatt smør, og kvernet i grov havsalt og plenty grov pepper. Så hadde jeg lammekjøttet og fleskestykket i den store kjelen. Jeg dekket kjøttet med vann, hadde i laurbærblader og nellikspiker, og kvernet i plenty grov pepper. Westernmusikk av Ennio Morricone var satt på anlegget og fyrte opp under den allerede gode stemningen.

Det tok ikke lang tid før en nydelig duft av lammekjøtt, flesk, buljong, laurbærblad, pepper og nellik bredte seg på kjøkkenet og i stua. Jeg skjenket bourbon i det tunge whiskyglasset og stappet pipa med ren Virginia tobakk, satte meg i stua igjen for å fortsette med å lese i For en neve pesos. Fant fyrtøyet og fyrte opp pipa, drakk av det gylne brennevinet, og beveget meg inn i Morgan Kanes verden på ny.

Etter å ha lest en stund gikk jeg ut på kjøkkenet og sjekket ertene og kjøttet. Kjelene småputret og duften var ikke til å beskrive. Tennene mine løp regelrett i vann. Jeg gledet meg veldig til når maten var ferdig laget. Jeg tilsatte tre kvaster timian i ertene, og en nydelig duft av timian steg opp fra kjelen. Så satte jeg potetene til koking, og renset og kuttet kålroten og purren. Hadde så kålroten og purren i en kjele og lot de småkoke i ca. 10 minutter.

Da maten endelig var ferdig laget dekket jeg bordet. Jeg ville bruke mitt Christineholm herregårdsporselen og hentet tallerken, fat, bolle, sausemugge, samt salt- og pepperbøsse i vitrineskapet i stua. Da bordet var ferdig dekket og maten behørlig anbrakt på fat og i bolle tente jeg levende lys og satte meg til bords.

Jeg snuste inn de liflige duftene som steg opp fra fatet og bollen, skjenket kobberbrunt bayer øl i glasset, og begynte på herligheten...

Maten var meget velsmakende og jeg nøt det rustikke måltidet i lange baner. Da jeg hadde spist ferdig var jeg god og mett og stønnet av velbehag. Nå ville jeg ha amerikansk rug whiskey og ei god pipe. Jeg fant flasken i barskapet og skjenket det rødbrune gylne brennevinet i whiskeyglasset. Deretter stappet jeg pipa med ren Virgina tobakk, strøk en fyrstikk og fyrte opp. Med whiskyen i handa og pipa i munnen gikk jeg bort til stresslessen i stua og satte meg. Hank Williams skiva var satt på anlegget og musikken fløt ut i stua.

Jeg nøt den gode pipetobakken og det kraftige brennevinet. Alle vibber var gode.

Etter å ha sittet slik ei stund ville jeg se film. Jeg hentet Once Upon a Time in The West i dvd-hylla på soveromet, puttet filmen i dvd-spilleren og trykket på tastene på fjernkontrollen. Filmen begynte og jeg var fjetret. Once Upon a Time in the West rev meg med. Det var som om jeg kjente lukten av kruttrøyk i stua. Opplevelsen var meget, meget fet.

Stua var innhyllet i velduftende tung tobakksrøk, og en søtlig eim av amerikansk bourbon whiskey hang i rommet. Og utover natten mens jeg så filmen kunne jeg føle ånden til Morgan Kane...

 

 

 

Balladen om Morgan Kane

Født i 1855 ved Santa Fe
Knuste vogntog var det første han fikk se
Kastet inn i verdens harde virkelighet
Der en guttesjel blir dømt til ensomhet

Morgan Kane var hans navn

Langt der vest må hver mann lære selvforsvar
Vil du leve må du holde våpnet klart
Flere stater, halve landet stod i brann
Ryktet fløy den dagen gutten ble en mann

Morgan Kane var hans navn

Mange drapsmenn ville prøve dette ry
Gribber samlet seg ved kalde morgengry
Tause satt de der og voktet dødens spill
Ved solnedgang lød klang av spader fra Boot Hill

Morgan Kane var hans navn

Mange kvinner søkte lykken i hans favn
Bare en av dem fikk retten til hans navn
I hans skygge er det sand der intet gror
En jaget mann får aldri blomster i sitt spor

Morgan Kane var hans navn

Texas rangers hadde bruk for nettopp ham
Unge, harde karer fra det ganske land
Kun det våpen som han brukte ble hans venn
Og det gjorde ham mest ensom iblandt menn

Morgan Kane var hans navn

Sine ferdigheter solgte han til sist
Marshal-stjernen gav ham nok en liten frist
Men å skape fred med vold er aldri lett
En revolvermann har skapt sin egen rett

Morgan Kane var hans navn

Selv en lovens mann kan bære på en drøm
Om fred og hjem, et annet liv, så ikke døm!
Den som dreper, selv i lovens navn, må dø
Denne visshet holder aldri opp å blø!

Morgan Kane var hans navn
Morgan Kane var hans navn...

- Louis Masterson (alias Kjell Hallbing)

 

 

 

Nettsider:

 

Erter, kjøtt og flesk (Matprat):

http://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/erter-kjott-og-flesk/

 

Aass Bryggeri:

http://www.aass.no

 

Bourbon and Whiskey:

http://bourbonandwhiskey.com

 

Morgan Kane:

http://morgankane.no

 

Hank Williams III:

http://hank3.com

 

Once Upon a Time in the West (allmovie):

http://www.allmovie.com/movie/once-upon-a-time-in-the-west-v36331

 

 

 

"Once Upon a Time in the West" trailer