Morgan Kane var hans navn...

Morgan Kane U.S. Marshal - maleriet er av den spanske kunstneren Fernando Fernández Sánchez. Den fiktive westernhelten Morgan Kane ble skapt av nordmannen Kjell Hallbing og skulle bli en gedigen suksess. Kjell Hallbing jobbet som bankfunksjonær, og under pseudonymet Louis Masterson skrev og utga han til sammen 83 Morgan Kane bøker. Første boka ble utgitt i 1966 og serien skulle bli norsk forlaghistories største suksess gjennom tidene. På begynnelsen av 70-tallet startet det som skulle bli "Morgan Kane eventyret". Bøker på bøker, samt noveller og artikler, kom som en stri strøm fra Kjell Hallbings hånd. I Norge alene er 11 millioner bøker blitt utgitt (i alt er det blitt utgitt 22 millioner bøker i 11 land). Morgan Kane bøkene gjengir en delvis korrekt historisk bakgrunn og miljøskildringene er troverdige. Tross den gedigne suksessen er det aldri blitt noen filmatisering av Morgan Kane bøkene.

 

 

 

"When I was a boy, the Sioux owned the world. The sun rose and set on their land; they sent ten thousand men to battle. Where are the warriors today? Who slew them? Where are our lands? Who owns them?"

 

- Sitting Bull

 

 

Hallå gutta!

Her kommer malen for hvordan dere kan ha en skikkelig fet aften der "det ville vesten" er bærende tema. Det er en kombinasjon av norsk tradisjonsmat, Morgan Kane bøker, musikk av Hank Williams III og Ennio Morricone, amerikansk whiskey og Virginia tobakk, samt en klassisk westernfilm av regissøren Sergio Leone.

Idéen til dette opplegget er min, men jeg fikk inspirasjonen av en av mine følgere på Twitter. Vedkommende følger skrev i en tweet til meg at han hadde spist erter, kjøtt og flesk, og at maten hadde "varmet sjelen". Jeg fattet interesse og sjekket oppskrifter på erter, kjøtt og flesk på nettet samt i ett par av mine kokebøker. På nettsiden matprat.no leste jeg at erter, kjøtt og flesk er norsk tradisjonsmat, men jeg tenkte at en slik rett vel så mye kan sies å være cowboy-mat.

Jeg ville ha en kveld med erter, kjøtt og flesk, og begynte raskt å fundere på hvordan jeg kunne lage et konsept for en helaften basert på denne retten. Så de følgende dagene tenkte jeg på hvordan jeg kunne lage et konsept med "det ville vesten" som bærende tema. Det jeg kom frem til var at jeg ville ha en totalopplevelse der westernlitteratur, amerikansk countrymusikk, amerikansk whiskey og tobakk, samt en klassisk westernfilm inngikk.

Slik jeg så for meg kvelden trengte den oppvarming for å skape den rette stemningen. Videre måtte kvelden ha musikk som passet til konseptet, samt egnet drikke, tobakk og film. Oppvarmingen måtte bli at jeg leste en Morgan Kane bok. Morgan Kane var et opplagt valg da serien er westernlitteratur per se, iallfall for meg. Dernest ville jeg ha passende musikk mens jeg lagde maten for å forsterke stemningen, og kom frem til at Ennio Morricone og Hank Williams III ville være utmerket.

Jeg tenkte litt på hva jeg skulle drikke til erter, kjøtt og flesk. Et rikt og fyldig øl med sødmefull maltkarakter som kunne matche det salte i maten var et opplagt valg. Valget av hva slags brennevin jeg skulle ha utover kvelden var enkelt. Selvsagt var det amerikansk whiskey, noe annet ville ikke duge. Utover det ville jeg røke ren Virginia pipetobakk da jeg ikke så for meg andre tobakkstyper som passet konseptet like bra. Og når det gjaldt hvilken film jeg ville se falt valget på "Once Upon a Time in the West" av Sergio Leone.

Og dermed hadde jeg hele konseptet klart; med litteratur, meny for mat og drikke, musikk, brennevin, pipetobakk og westernfilm. Så var det bare å sette igang.

Jeg dro ned til byen. Stakk først innom Oslo City for å kjøpte musikk på Platekompaniet. Jeg fikk fatt i ei av de som jobber der og spurte etter skiver med Ennio Morricone og Hank Williams. Hun var meget vennlig og tok meg med til hyllene. Jeg bladde i hyllene og fant raskt "Ennio Morricone - Complete Spaghetti Westerns" (boks med 5 cd´er) samt skiva "Hank III - Lovesick, Broke & Driftin".

Fordi jeg allerede hadde en boks med ren Virginia (kjøpt på http://www.augusto.no ) var det ikke nødvendig å kjøpe ny pipetobakk. Dessuten stod "Once Upon a Time in the West" (dvd) i filmhylla på mitt soverom, så westernfilm var også sikret. Og jeg hadde flasker med amerikansk whiskey i barskapet.

Da jeg hadde handlet på Platekompaniet ruslet jeg bort til gamle Eldorado kino (nå omgjort til bokhandel) og kjøpte tre Morgan Kane bøker der. Med musikk og bøker i posen tok jeg trikken til den store innvandrerbutikken i Storgata og kjøpte lammekjøtt i ferskvaredisken der.

Godt fornøyd med handleturen i byen tok jeg banen hjem.

I nærbutikken kjøpte jeg en pakke flesk, samt noen bokser AASS Bayer, kålrot, purre og poteter. Da jeg kom hjem lagde jeg en kanne kaffe, satte meg så i stresslessen og begynte på "For en neve pesos". Boka er både velskrevet og spennende, og jeg ble oppslukt av Morgan Kanes verden. Jeg satt der i stua og leste en god stund. Det var en meget fin ettermiddag og jeg kom i en riktig så god stemning. Den svarte kaffen som jeg drakk og pipetobakken jeg røkte forsterket den gode opplevelsen av boka.

Etter ett par timer var tiden kommet for å begynne på maten.

Kvelden i forveien hadde jeg lagt erter til bløt, så de var klare til koking. Jeg hadde ertene i kjelen og dekket de med vann, tilsatte buljongterning, en klatt smør, og kvernet i litt grov havsalt samt plenty grov pepper. Så hadde jeg lammekjøttet og fleskestykket i den store kjelen. Jeg dekket kjøttet med vann, hadde i noen laurbærblader og nellikspiker, samt kvernet i plenty grov pepper. Westernmusikk av Ennio Morricone var satt på anlegget og fyrte opp under den allerede gode stemningen.

Det tok ikke lang tid før en nydelig duft av lammekjøtt, flesk, buljong, laurbærblad, pepper og nellik bredte seg på kjøkkenet og i stua. Jeg skjenket bourbon i det tunge whiskeyglasset og stappet pipa med ren Virginia tobakk, satte meg i stua igjen for å fortsette med å lese i "For en neve pesos". Fant fyrtøyet og fyrte opp pipa, drakk av det gylne brennevinet, og beveget meg inn i Morgan Kanes verden på ny.

Etter å ha lest en stund gikk jeg ut på kjøkkenet og sjekket ertene og kjøttet. Kjelene småputret og duften var ikke til å beskrive. Tennene mine løp i vann! Jeg gledet meg veldig til når maten var ferdig laget. Jeg tilsatte timian i ertene, en nydelig duft av timian steg opp fra kjelen. Så satte jeg potetene til koking, samt renset og kuttet kålrot og purre. Kålroten og purren hadde jeg i en kjele og lot de småkoke i ca. 10 minutter.

Da maten endelig var ferdig laget dekket jeg bordet. Jeg ville bruke mitt Christineholm herregårdsporselen og hentet tallerken, fat, bolle, sausemugge, samt salt- og pepperbøsse i vitrineskapet i stua. Da bordet var dekket og maten behørlig anbrakt på fat og i bolle tente jeg levende lys og satte meg til bords.

Jeg snuste inn de liflige duftene som steg opp fra maten, skjenket kobberbrunt bayer øl i glasset, og begynte på herligheten...

Maten var meget velsmakende og jeg nøt det rustikke måltidet i lange baner. Da jeg hadde spist ferdig var jeg god og mett, jeg stønnet av velbehag. Nå ville jeg ha amerikansk rug whiskey og en god pipe. Jeg fant flasken i barskapet og skjenket det rødbrune gylne brennevinet i whiskeyglasset. Deretter stappet jeg pipa med ren Virgina tobakk, strøk en fyrstikk og fyrte opp. Med whiskyen i handa og pipa i munnen gikk jeg bort til stresslessen i stua og satte meg. Hank Williams skiva var satt på anlegget og musikken fløt ut i stua.

Jeg nøt den gode pipetobakken og det sterke brennevinet, og alle vibber var gode.

Etter å ha sittet slik ei stund ville jeg se film. Jeg hentet "Once Upon a Time in The West" på soveromet, puttet filmen i dvd-spilleren og trykket på tastene på fjernkontrollen. Filmen begynte og jeg var fjetret. "Once Upon a Time in the West" rev meg med, det var som om jeg kjente lukten av kruttrøyk i stua. Opplevelsen var meget, meget god.

Stua var innhyllet i velduftende tobakksrøk, og en søtlig eim av amerikansk whiskey hang i rommet. Og utover natten mens jeg så filmen kunne jeg føle ånden til Morgan Kane...

 

 

Nettsider:

 

Erter, kjøtt og flesk (Matprat):

http://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/erter-kjott-og-flesk/

 

AASS Bryggeri:

http://www.aass.no

 

Bourbon and Whiskey:

http://bourbonandwhiskey.com

 

Morgan Kane:

http://morgankane.no

 

Hank Williams III:

http://hank3.com

 

"Once Upon a Time in the West" (allmovie):

http://www.allmovie.com/movie/once-upon-a-time-in-the-west-v36331

 

 

"Once Upon a Time in the West" trailer