En sjarmerende tobakksforretning med god gammel dansk ånd

The Danish Pipe Shop i Strøget i hjertet av København. Butikken ble kjøpt fra Poul Hansen av Steffen Nielsen i 1969 og er i dag drevet av familien Nielsen. I 2014 kjøpte den verdenskjente pipemakeren Tom Eltang 20% av butikken. Siden 1969 har butikken solgt og levert 400 000 piper til fornøyde kunder. Butikken er i dag anerkjent som en av de beste faghandlere for piper, pipetobakk og cigarer i hele Europa. Butikken har et meget bredt sortiment av kvalitetspiper i ulik prisklasse og har et solid omdømme for å gi sine kunder ypperlig service. Videre er butikken berømt blant piperøkere verden over og har vært et populært turistmål helt siden starten i 1969.

 

 

 

"Pipe smoking is the most protracted of all forms of tobacco consumption. It may explain why pipe smokers are generally regarded as patient men - and philosophers."

- Jerome E. Brooks

 

 

Jeg ønsket å ta en tur til en europeisk by for å kjøpe nye piper. I Oslo er det to gode faghandlere for piper og pipetobakk, Augusto Cigars ( http://www.augusto.no ) og Sol Cigar ( http://www.solcigar.no ), men prisnivået her hjemme kan jo skremme vannet av noen og enhver. Jeg sjekket derfor på nettet etter pipebutikker i byer som Amsterdam, Praha og København. Til slutt falt valget på København. Grunnen til at jeg valgte København var det solide omdømmet til pipebutikken The Danish Pipe Shop. Jeg hadde sjekket nettsiden til The Danish Pipe Shop (for butikkens nettside, sjekk link nederst på siden) og var blitt imponert over både vareutvalget samt det sympatiske prisnivået.

Da flyet landet på Kastrup tidlig om morgenen var jeg full av forventning. På toget inn til København Hovedbanegård leste jeg i Berlingske Tidende og gledet meg veldig til å besøke denne berømte pipebutikken. Da jeg ankom Hovedbanegården gikk jeg ut på gata og fant frem pipe og tobakk. Midt i Københavns menneskemylder ruslet jeg rolig til Strøget, pattende på pipa. Ingen av de forbipasserende enste meg. Piperøking er et vanlig syn i Danmark.

Jeg fant raskt frem til The Danish Pipe Shop. Butikken ligger i begynnelsen av Strøget, kun et steinkast fra Rådhuspladsen. Ved utsiden av butikken var en ung mann iferd med å vaske vinduene, og han hadde sin pipe i munnen. Jeg håndhilste på ham og han hilste smilende tilbake. Jeg fortalte ham at jeg var kommet fra Oslo for å kjøpe nye piper og pipetobakk i butikken. Han svarte med et lunt smil at da var jeg kommet til rett sted. Butikken var stengt da jeg ankom (det var ennå en halvtime igjen til den skulle åpne), men den unge mannen sa at jeg var velkommen til å gå inn og ta en titt i butikken og åpnet døren for meg.

Da jeg kom inn kjente jeg med en gang den gode lukten av kvalitets tobakk. Veggene var dekket med utallige flotte piper fra ulike produsenter. Under den store glassdisken var det også mange piper, og veggen bak disken var dekket av hyller der ulike merker pipetobakk samt cigarer stod på rekke og rad. Mens jeg kikket på pipene sa den unge mannen at jeg godt kunne ta ned piper og slik få kjenne de i hånden. Han sa videre at han måtte støvsuge først, og så ville han ekspedere meg når butikken var åpnet.

Den unge mannen var rett og slett meget hyggelig og imøtekommende, og han ga meg et solid sympatisk inntrykk. Mens han holdt på med støvsugingen og jeg kikket på pipene kom andre av butikkens personale. Vi håndhilste og ønsket hverandre god morgen, og jeg følte en denne lune danske atmosfæren som så ofte er preget av jovial vennlighet og imøtekommenhet. 

Da den unge mannen var ferdig med å støvsuge og butikken hadde åpnet kom han bort til meg og spurte om hva han kunne hjelpe meg med. Jeg svarte at jeg hadde jobbet i vinbutikk i Oslo i 20 år og fortalte at Vinmonopolet regnes for å være Norges fremste faghandel. Jeg sa videre at siden jeg selv hadde fartstid som ekspeditør i en faghandel ville jeg overlate til ham å gi meg anbefalinger og slik dra fordel av hans kunnskaper og erfaring. Han smilte og sa at det ville han meget gjerne gjøre. Så spurte han meg om hvor mye penger jeg aktet å bruke. Da jeg anga beløpet sa han at han hadde flere gode piper å vise meg.

Han tok meg med bort til de velfylte hyllene langs veggene i butikken og viste meg flere piper, de fleste av danske produsenter. Meget kyndig forklarte han meg egenskapene til de ulike pipene som han viste meg og jeg ble sterkt fascinert. Han tok frem flere piper og la de på disken, sa at jeg godt kunne holde de i hånden og kjenne på treverket og hvordan de føltes. Jeg hadde vanskelig for å bestemme meg siden det var meget flotte piper han viste meg.

Så gikk han ned i kjelleren for å hente noen esker med eksklusive danske piper som han også ville vise meg. Da han kom opp igjen plasserte han eskene på disken og åpnet dem. I eskene lå vakre piper i ulike fasonger og størrelser. Jeg tok de opp, en etter en, og kikket på dem. Han fortalte meg om hver og en av pipene som jeg holdt i hånden og sa noe om produsentene. Etter en stund hadde jeg valgt ut tre piper, to danske og en fransk. Den vennlige unge mannen sa at jeg hadde gjort et meget godt valg. 

Etter at jeg hadde valgt pipene var turen nå kommet til pipetobakk. En ny ekspeditør tok over, også han meget vennlig og imøtekommende. Han spurte meg om hva slags tobakk jeg kunne tenke meg og om hva jeg likte av aroma. Jeg svarte at jeg ville ha ren Virgina for innrøkning av de nye pipene og valgte en boks Orlik Golden Slice. Ekspeditøren spurte om jeg likte Virginia og la til at han kunne vise meg noe av det aller beste. Han tok ned en boks Brown Sugar Flake fra hylla, åpnet boksen slik at jeg kunne lukte på tobakken og kjenne på den med fingrene. Mens jeg luktet og kjente på tobakken fortalte han meg om dens egenskaper og aroma.

Jeg sa at jeg ville ha Brown Sugar Flake og ekspeditøren nikket. Deretter sa jeg at jeg også ville ha aromatisert tobakk. Jeg spurte om han kunne vise meg whiskytobakk. Ekspeditøren tok ned flere bokser tobakk aromatisert med henholdsvis bourbon og skotsk maltwhisky. Han åpnet boksene og lot meg få lukte på tobakken. Jeg snuste godt på hver boks og ble overveldet over hvor godt tobakken luktet. Etter å ha vurdert de ulike tobakkene valgte jeg til slutt My Own Blend Malt (ren Virgina aromatisert med skotsk maltwhisky). Men jeg var ikke ferdig, så jeg spurte om han også hadde tobakk aromatisert med portvin. Han svarte at det hadde de og tok ned noen bokser fra hylla. Igjen åpnet han boksene og lot meg få lukte på tobakken og igjen ble jeg overveldet. Tobakken luktet så godt at jeg fikk lyst til å røke ei pipe der og da. Etter å ha vurdert tobakkene falt valget på My Own Blend After Nine (blanding av Virginia og amerikansk sort Cavendish aroamtisert med portvin og cognac).

Da hadde jeg endelig valgt både piper og tobakk. Ekspeditøren regnet på kalkulatoren hvor mye jeg skulle betale og oppga så det totale beløpet. Jeg fant frem sedler fra lommeboken, meget tilfreds med den ypperlige servicen som jeg hadde fått. Da jeg fikk vekslepengene tilbake takket jeg for handelen og la pipene samt tobakken ned i bagen. Jeg sa at jeg syntes handelen hadde vært meget hyggelig og at jeg derfor ville komme igjen. Det var lite kunder i butikken akkurat da så jeg fikk anledning til en kort prat med de tre ekspeditørene som var tilstede. Under praten fortalte jeg at jeg hadde promotert butikken på Twitter og at jeg ville skrive om den på min blogg. Ekspeditørene smilte og sa at de syntes det var vennlig av meg.

Under praten fortalte jeg at jeg kunne tenke meg et godt måltid med tradisjonell dansk flæskesteg, kartofler, rødkål og brun sovs, samt godt dansk fadøl og "en lille en" (dram). De gliste bredt og sa at det måtte jeg absolutt gjøre når jeg først var i København. Jeg spurte om de kunne anbefale meg et egnet sted i nærheten som hadde flæskesteg på menyen. De diskuterte litt seg imellom om hvilket sted som var det beste og anbefalte meg til slutt Nytorv Restaurant ( http://www.nytorv.dk ). Jeg takket for anbefalingen, sa på gjensyn, tok bagen med pipene og tobakken, og beveget meg mot utgangen.

På veien ut kom den unge mannen bort til meg og sa at de ville gi meg et krus med butikkens logo i gave fordi jeg hadde vært en så god kunde og at de hadde satt pris på å gi meg sin service. Han sa leende at kruset kostet 1000 kroner i Norge i og med logoen. Han pakket kruset behørig inn i silkepapir og ga meg det. Jeg takket ham for hans vennlighet og la kruset ned i bagen. På ny sa jeg på gjensyn, åpnet døren og gikk ut på Strøget.

Mens jeg ruslet ned Strøget mot Nytorv Restaurant hadde jeg en meget god følelse inne i meg. Den hyggelige opplevelsen i The Danis Pipe Shop hadde overveldet meg, rett og slett. Butikkens vareutvalg var i en særklasse, men fremst av alt var jeg blitt overveldet over ekspeditørenes vennlighet og kyndighet. Og jeg visste allerede da at dette ikke ville bli siste gang jeg kom til å besøke denne sjarmerende tobakksbutikken, som helt åpenbart hadde god gammel dansk ånd.

 

 

 

"Hun ville gerne, sagde hun, tilberede en fransk middag, for denne ene gangs skyld en ægte fransk middag. Martine og Philippa så på hinanden. Babettes forslag gjorde dem urolige, de følte at de ikke vidste hvad det kunne føre til. Men selve det uventede og uvante i forslaget afvæbnede dem. De havde ingen argumenter, hvormed de kunne imødegå tanken om at tilberede en ægte fransk middag."

- Karen Blixen, Babettes gæstebud

 

 

 

Nettsider:

 

The Danish Pipe Shop:

http://www.danishpipeshop.com

 

Danish Pipemakers:

http://www.danishpipemakers.com/home.html

 

"The Danish Pipe Shop in Copenhagen, Denmark" (Pipes Magazine):

http://pipesmagazine.com/blog/pipe-manufacturer-retailer-spotlight/the-danish-pipe-shop-in-copenhagen-denmark/